Στο πλαίσιο εθνικής εκστρατείας κατά του ρατσισμού οι οργανώσεις Seebrücke, Sea-Watch, #LeaveNoOneBehind και Campact τοποθέτησαν χιλιάδες καρέκλες μπροστά από το γερμανικό κοινοβούλιο Budenstag, έξω από το κτίριο του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο. Απαιτούν την είσοδο περισσότερων προσφύγων, ειδικά από τα υπερπλήρη ελληνικά στρατόπεδα όπως της Μόριας και ζητούν από τους πολιτικούς να τερματίσουν επιτέλους την ανθρωπιστική καταστροφή στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και να εκκενώσουν τα κέντρα υποδοχής που ζουν πρόσφυγες και μετανάστες.
Όπως ανέφεραν οι οργανώσεις, οι καρέκλες συμβολίζουν τους ανθρώπους που ζουν σήμερα στο ΚΥΤ της Μόριας στο νησί της Λέσβου. Και μας φέρνουν στο μυαλό την καλλιτεχνική παρέμβαση που είχε κάνει το 2016 ο Κινέζος καλλιτέχνης Άι Γουει Γουει για τους πρόσφυγες, στολίζοντας τις μαρμάρινες νεοκλασικές κολώνες του Μεγάρου Μουσικής του Βερολίνου με 14.000 σωσίβια μεταναστών από το Αιγαίο.
Κάποιος θα σκεφτόταν ότι ανάμεσα στα 14.000 σωσίβια και τις 13.000 καρέκλες περισσεύουν 1.000, αλλά τι 1.000; Σίγουρα αυτοί οι αριθμοί είναι πλασματικοί και θέλουν να συμβολίσουν τον αγώνα των προσφύγων και την αλληλεγγύη από κομμάτι της κοινωνίας της ΕΕ. Αλλά δυστυχώς, όσο καλοδεχούμενες και αν είναι αυτές οι παρεμβάσεις, που μακάρι να γίνονταν όλο και περισσότερες για να ευαισθητοποιηθεί ο ευρωπαϊκός βορράς, δεν είναι αρκετές για να αποτυπώσουν τη φρίκη, την ταλαιπωρία και την απελπισία που βιώνουν οι πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στα κέντρα της ελληνικής περιφέρειας.
Artist Ai Weiwei takes on the refugee crisis with this #Berlin installation featuring lifejackets from #Lesbos. pic.twitter.com/0Ihc63auZj
— USA TODAY (@USATODAY) February 14, 2016
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας αρνείται ακόμα την παροχή της απαιτούμενης βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους», γράφει το σχετικό μήνυμα που ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσθέτοντας το σύνθημα που χαρακτηρίζει πολλές διαδηλώσεις:«Υπάρχει χώρος».
Οι συνθήκες κράτησης στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, με τη Μόρια να έχει καταγράψει μέχρι αυτή την ώρα 17 κρούσματα κορονοϊού και το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα να πιέζει προς τη δημιουργία κλειστών δομών, όπου δε θα επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία των μεταναστών προς αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Παρόμοιες εκστρατείες ως μέρος των αντιρατσιστικών ημερών του “We Come United” αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε πολλές άλλες γερμανικές πόλεις, καθώς και στη Βιέννη.