Newsroom

Newsroom

Βερολίνο: 13.000 καρέκλες για τους πρόσφυγες έξω από το κοινοβούλιο

Από τα 14.000 σωσίβια στην παρέμβαση του ¨Αι Γουει Γουει το 2016, έμειναν 13.000 καρέκλες έξω από το γερμανικό Μπούντενσταγκ στο Βερολίνο.

AP 20251350001806

Στο πλαίσιο εθνικής εκστρατείας κατά του ρατσισμού οι οργανώσεις Seebrücke, Sea-Watch, #LeaveNoOneBehind και Campact  τοποθέτησαν χιλιάδες καρέκλες μπροστά από το γερμανικό κοινοβούλιο Budenstag, έξω από το κτίριο του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο. Απαιτούν την είσοδο περισσότερων προσφύγων, ειδικά από τα υπερπλήρη ελληνικά στρατόπεδα όπως της Μόριας και ζητούν από τους πολιτικούς να τερματίσουν επιτέλους την ανθρωπιστική καταστροφή στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και να εκκενώσουν τα κέντρα υποδοχής που ζουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Όπως ανέφεραν οι οργανώσεις, οι καρέκλες συμβολίζουν τους ανθρώπους που ζουν σήμερα στο ΚΥΤ της Μόριας στο νησί της Λέσβου. Και μας φέρνουν στο μυαλό την καλλιτεχνική παρέμβαση που είχε κάνει το 2016 ο Κινέζος καλλιτέχνης Άι Γουει Γουει για τους πρόσφυγες, στολίζοντας τις μαρμάρινες νεοκλασικές κολώνες του Μεγάρου Μουσικής του Βερολίνου με 14.000 σωσίβια μεταναστών από το Αιγαίο.

Κάποιος θα σκεφτόταν ότι ανάμεσα στα 14.000 σωσίβια και τις 13.000 καρέκλες περισσεύουν 1.000, αλλά τι 1.000; Σίγουρα αυτοί οι αριθμοί είναι πλασματικοί και θέλουν να συμβολίσουν τον αγώνα των προσφύγων και την αλληλεγγύη από κομμάτι της κοινωνίας της ΕΕ. Αλλά δυστυχώς, όσο καλοδεχούμενες και αν είναι αυτές οι παρεμβάσεις, που μακάρι να γίνονταν όλο και περισσότερες για να ευαισθητοποιηθεί ο ευρωπαϊκός βορράς, δεν είναι αρκετές για να αποτυπώσουν τη φρίκη, την ταλαιπωρία και την απελπισία που βιώνουν οι πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στα κέντρα της ελληνικής περιφέρειας. 

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας αρνείται ακόμα την παροχή της απαιτούμενης βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους», γράφει το σχετικό μήνυμα που ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσθέτοντας το σύνθημα που χαρακτηρίζει πολλές διαδηλώσεις:«Υπάρχει χώρος».

Οι συνθήκες κράτησης στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, με τη Μόρια να έχει καταγράψει μέχρι αυτή την ώρα 17 κρούσματα κορονοϊού και το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα να πιέζει προς τη δημιουργία κλειστών δομών, όπου δε θα επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία των μεταναστών προς αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Παρόμοιες εκστρατείες ως μέρος των αντιρατσιστικών ημερών του “We Come United” αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε πολλές άλλες γερμανικές πόλεις, καθώς και στη Βιέννη.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…