Βερολίνο και Κομισιόν αδειάζουν Βέμπερ για το «ρουσφέτι» στον Μητσοτάκη

Διέψευσαν κατηγορηματικά το αφήγημα Βέμπερ για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων σε περίπτωση που θα έρθει «μια άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα»

μητσοτάκης βέμπερ

Η απόπειρα του Μάνφρεντ Βέμπερ να «ξεπληρώσει» στον Κυριάκο Μητσοτάκη την στήριξή του ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τάζοντας μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα αν έρθει η κυβέρνησή του στην εξουσία τελικά ναυάγησε, καθώς τόσο η Κομισιόν όσο και το Βερολίνο διέψευσαν τις σχετικές δηλώσεις. 

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του Μάνφρεντ Βέμπερ ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευτεί τους εν λόγω στόχους με μια διαφορετική κυβέρνηση, είπε πως κατ’αρχήν η Επιτροπή «δε σχολιάζει σχόλια». Ωστόσο, σημείωσε πως σε γενικές γραμμές, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, υπάρχει μια σαφής πορεία, την οποία έχουμε εξηγήσει πολλές φορές.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ για την δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων με ενδεχόμενη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν σχολιάζει δηλώσεις κομμάτων, σημείωσε ωστόσο ότι ισχύουν οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο του Eurogroup και επανέλαβε ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση γίνεται σε πνεύμα εμπιστοσύνης, όπως καταδείχθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

«Μιλώ εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και για αυτό δεν θα σχολιάσω δηλώσεις κομμάτων. Για την κυβέρνηση μπορώ να πω: συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση με εμπιστοσύνη – αυτό πιστεύω καταδείχθηκε και κατά την τελευταία επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Αθήνα – και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να συνεχιστεί και στο μέλλον, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και τόνισε ότι «ισχύουν αυτές οι συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει η Ελλάδα με το Eurogroup για την πορεία του προϋπολογισμού και των μεταρρυθμίσεων και για το πώς αυτή πρέπει να συνεχιστεί». Και όλα αυτά «συνοδεύονται από τους θεσμούς, από το Eurogroup, στο πλαίσιο αυτού το οποίο ονομάζεται μεταπρογραμματική επιτήρηση. Σε αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα στη γερμανική θέση», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…