Βενεζουέλα: Δύο πρόεδροι στο ίδιο κοινοβούλιο

Επανεξελέγη ο Γκουαϊδό, αλλά ο Μαδούρο αναγνώρισε τον Λουίς Παρά

ap guaido

Μία καρέκλα για δύο: αφού η αστυνομία τον εμπόδισε να εισέλθει στο κοινοβούλιο ο Χουάν Γκουαϊδό επανεξελέγη χθες Κυριακή πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης στη διάρκεια ψηφοφορίας που διεξήχθη στα γραφεία αντικυβερνητικής εφημερίδας και αφού ένας αντίπαλός του αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος του ίδιου σώματος με τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος.

«Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού και του λαού της Βενεζουέλας ότι θα σέβομαι» το Σύνταγμα ως «πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και μεταβατικός πρόεδρος» της χώρας, δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο Γκουαϊδό τον οποίο έχουν αναγνωρίσει εδώ και ένα χρόνο ως μεταβατικό πρόεδρο περίπου 50 χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τον συνεχάρη «για την επανεκλογή του» και καταδίκασε «τις ατελέσφορές προσπάθειες» του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο «να αρνηθεί τη βούληση της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης».

Ο Μαδούρο από την πλευρά του αναγνώρισε τον Λουίς Παρά, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που «εκδιώχθηκε» ο Γκουαϊδό, όπως μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παραμένοντας πρόεδρος του κοινοβουλίου ο Γκουαϊδό επιθυμεί να συνεχίσει τη «μάχη του» για την ανατροπή του Μαδούρο, τον οποίο χαρακτηρίζει «σφετεριστή» της εξουσίας μετά τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Η ψηφοφορία για την εκλογή του πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εφημερίδας El Nacional στο κέντρο του Καράκας καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν την είσοδο του Γκουαϊδό στη βουλή.

Νωρίτερα απόντων του Γκουαϊδό και πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης και μέσα σε οχλοβοή, ο Λουίς Παρά άρπαξε ένα μεγάφωνο και αυτοανακηρύχθηκε νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση VTV.

Η Ομάδα της Λίμα, ένας περιφερειακός οργανισμός που σχηματίστηκε με στόχο την εξεύρεση λύσης στην κρίση στη Βενεζουέλα, καταδίκασε την προσφυγή στη βία προκειμένου να εμποδιστεί ο Γκουαϊδό να φτάσει στο κοινοβούλιο.

Ο Ισημερινός διαμαρτυρήθηκε, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, κατά «της υπερβολικής χρήσης βίας από το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο». Οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «απελπισμένη» απόπειρα να αντικατασταθεί ο Γκουαϊδό και η Βραζιλία κατηγόρησε τον Μαδούρο ότι «εμποδίζει με τη βία τη νόμιμη ψηφοφορία και την επανεκλογή του Χουάν Γκουαϊδό».

«Θα είσαι παρελθόν»

Εδώ και πολλές εβδομάδες ο Γκουαϊδό εμφανιζόταν σίγουρος ότι θα επανεκλεγεί πρόεδρος του κοινοβουλίου, λέγοντας ότι διαθέτει τις απαραίτητες 84 ψήφους.

Όμως ο Παρά εκτίμησε ότι εξελέγη νομίμως, καθώς 81 βουλευτές από τους συνολικά 140 που ήταν παρόντες τον ψήφισαν.

Ο Λουίς Παρά διαγράφτηκε από το αντιπολιτευόμενο κόμμα Primero Justicia αφού ένας ενημερωτικός ιστότοπος έγραψε ότι δωροδοκήθηκε για να στηρίξει μια κολομβιανή εταιρεία η οποία είχε εμπλακεί σε μια υπόθεση διαφθοράς, σχετικής με εισαγωγές τροφίμων.

Ο Παρά εξακολουθεί να δηλώνει ότι αντιπολιτεύεται τον Μαδούρο.

Πριν τη συνεδρίαση ο Χοσέ Μπρίτο, βουλευτής της αντιπολίτευσης που φέρεται να εμπλέκεται στο ίδιο σκάνδαλο με τον Παρά, επιτέθηκε στον Γκουαϊδό: «θα μπορούσες να ενσαρκώσεις το μέλλον, όμως σήμερα είσαι και θα είσαι παρελθόν». Τότε ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Παρά.

Ο 36χρονος Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου 2019, χαρακτηρίζοντας «σφετεριστή» τον Μαδούρο. Μέχρι τώρα ωστόσο δεν είχε καταφέρει να πετύχει τους στόχους του, δηλαδή «να βάλει τέλος στον σφετερισμό» της εξουσίας και να οργανώσει «ελεύθερες και διαφανείς» προεδρικές εκλογές.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…