Βέβαιη η Κομισιόν για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων, αλλά κουβέντα για την "ταμπακιέρα"

Απάντηση έδωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών κατά την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

NewsRoom 29/08/2016 | 09:52

Συγκεκριμένα η Κομισιόν στην απάντησή της, επισημαίνει πως η συμφωνία για το προσφυγικό «θα υλοποιηθεί σε πλήρη συμμόρφωση προς το δίκαιο της ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο και ότι όλοι οι μετανάστες θα προστατεύονται σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα και τηρουμένης της αρχής της μη επαναπροώθησης».

Παράλληλα, στην απάντησή του ο Δημ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζει το γεγονός ότι «η Κομισιόν, σε συνεργασία με τους οργανισμούς της ΕΕ Frontex και Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο, συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές» ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή πραγματοποίηση όλων των επιχειρήσεων ενόψει της επανεισδοχής στην Τουρκία με «πλήρη τήρηση του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου».

Η Κομισιόν αποφεύγει ωστόσο να σχολιάσει το γεγονός ότι η Τουρκία ως χώρα επανεισδοχής αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και ταραχές με την ποιότητα της Δημοκρατίας της καθώς και με τον σεβασμό σε ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Τέλος, η Κομισιόν προχωρώντας σε έναν σύντομο απολογισμό της Συμφωνίας, σημειώνει πως «η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς παρά τη σωρεία προβλημάτων και την κρατούσα αστάθεια» και παραπέμπει στην δεύτερη έκθεση της αναφορικά με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.