Βάζει μπροστά ακόμα τρεις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο η Κύπρος

Επιτυχημένη χαρακτήρισε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, τη γεώτρηση «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σημειώνοντας ότι θα βοηθήσει τις εταιρείες να αξιολογήσουν καλύτερα το ιστορικό της περιοχής και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τους υπόλοιπους στόχους.

NewsRoom 09/02/2018 | 09:57

Όπως δήλωσε ο υπουργός στο κρατικό ραδιόφωνο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το σημαντικότερο στη συγκεκριμένη γεώτρηση είναι ότι εντοπίσθηκε εκτεταμένη στήλη καθαρού φυσικού αερίου σε διάφορα πετρώματα. «Πρόκειται για νεαρότερης ηλικίας ανθρακικές δομές, σε πιο μικρό βάθος, οι οποίες δεν έχουν διατρηθεί ποτέ» είπε κι επανέλαβε ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες, κυρίως γεωφυσικές, ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής ποσότητά τους στην «Καλυψώ», διευκρινίζοντας πως το υπουργείο προβαίνει σε σχετικές αναλύσεις σε συνεργασία με τους Γάλλους συμβούλους του.

Έκανε, ωστόσο, σαφές ότι δεν βρέθηκε ποσότητα αερίου αντίστοιχη με εκείνη του κοιτάσματος Ζορ, ενώ απέκλεισε και την πιθανότητα να σημειωθεί έκπληξη ως προς τον όγκο του φυσικού αερίου, που θα μπορούσε να βρεθεί, στη συγκεκριμένη δομή.

Συνέστησε υπομονή, λέγοντας ότι φέτος το υπουργείο θα προχωρήσει με ακόμα τρεις γεωτρήσεις στα τεμάχια 3 και 10, με επόμενο στόχο τη «Σουπιά» στο τεμάχιο 3, γεώτρηση πειραματική, καθώς δεν έχει επιχειρηθεί αντίστοιχη στην ανατολική Μεσόγειο. «Είναι υψηλού ρίσκου, αλλά και υψηλής ανταμοιβής αν εντοπιστεί φυσικό αέριο» είπε.

Ερωτηθείς για την ένταση και τις απειλές στην περιοχή αναφορικά με τις γεωτρήσεις, απάντησε ότι «μόνιμος μπελάς είναι η Τουρκία, η οποία τα βάζει με όλα και με όλους». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως οι εταιρείες γνωρίζουν πολύ καλά πώς να λειτουργούν σε αυτό το δύσκολο γεωπολιτικά περιβάλλον.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.