Βαξεβάνης για την τροπολογία της ντροπής: «Θέλουν να κλείσουν τις εφημερίδες που δεν ελέγχουν»

Πώς σχολιάζει ο Κώστας Βαξεβάνης την τροπολογία που φιμώνει τις εφημερίδες και καταργεί την ελευθέρια του Τύπου

4727901

«Η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει τον χώρο των εφημερίδων που δεν ελέγχει πλήρως. Δηλαδή να τις κλείσει με πρόστιμα», τονίζει ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης, σε ανάρτηση με την οποία σχολιάζει την τροπολογία που έφερε «εν κρυπτώ» στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η επίμαχη, ντροπιαστική τροπολογία ορίζει πως το ΕΣΡ θα μπορεί να επιβάλλει επαναληπτικά πρόστιμα στις εφημερίδες, κάτι που είναι τουλάχιστον προβληματικό συνταγματικά, με βάση το άρθρο 14 περί ελευθερίας του Τύπου. Μάλιστα, η ίδια τροπολογία ανοίγει τον δρόμο για την προσωπική στοχοποίηση των εκδοτών, καθώς αν δεν μπορούν να πληρωθούν τα πρόστιμα που θα επιβάλει το ΕΣΡ από την εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα, θα καλείται να τα πληρώσει ο μέτοχος!

Αναφέρει αναλυτικά ο Κώστας Βαξεβάνης στην ανάρτηση του:

«Η κυβέρνηση έφερε νύχτα τροπολογία στη Βουλή, με την οποία προσπαθεί να ελέγξει τις εφημερίδες μέσω ΕΣΡ.

Ορίζει ότι το ΕΣΡ, ναι το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο που δεν έχει αρμοδιότητα, θα μπορεί να επιβάλει επαναληπτικά πρόστιμα στις εφημερίδες.

Η τροπολογία είναι Αντισυνταγματική αφού επιχειρεί να ελέγξει τον Τύπο παρά όσα προβλέπει το άρθρο 14 του Συντάγματος. Το θέμα δεν είναι μόνο αυτό. Τα πρόστιμα που θα επιβάλει το ΕΣΡ αν δεν μπορούν να πληρωθούν από την εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα, καλείται να τα καταβάλει ο μέτοχος.

Πρόκειται για πλήρη αποδόμηση του νομικού οικοδομήματος της χώρας.

Το νομικό πρόσωπο δηλαδή και οι ευθύνες του επεκτείνονται στο φυσικό πρόσωπο. Είναι σα να λέμε πως αν η ναυτιλιακή εταιρεία δεν πληρώνει το δάνειο πρέπει να το πληρώνει ο εφοπλιστής και αν η ΝΔ δεν πληρώνει το δικό της θα το καταβάλει ο Μητσοτάκης.

Και ας πούμε πως η κυβέρνηση θεωρεί καλό να κατεδαφίσει ό,τι υπάρχει και να βάλει τους “συμφέροντες” όρους, γιατί στη νομική πρόβλεψη δεν συμπεριλαμβάνει κανάλια και sites; Δεν είναι Μέσα Ενημέρωσης; Όσα θα εφαρμοστούν στις εφημερίδες δεν έχουν ανάγκη εφαρμογής στα media γενικά; Το πρόστιμο του ΣΚΑΪ να μην το πληρώνει ο Αλαφούζος;

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η κυβέρνηση που ψήφισε να μην είναι απαραίτητη η δήλωση πόθεν έσχες για τους καναλάρχες (είναι όμως για τον δημοσιογράφο των 600 ευρώ) θέλει να ξέρει τα μετοχικά των εφημερίδων. Παρεμπιπτόντως η πρόβλεψη αυτή διαφάνειας είναι σωστή αλλά δεν είναι ο στόχος της κυβέρνησης.

Γιατί γίνονται όλα αυτά; Η απάντηση είναι απλή.

Η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει τον χώρο των εφημερίδων που δεν ελέγχει πλήρως. Δηλαδή να τις κλείσει με πρόστιμα».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων