Newsroom

Newsroom

Βατόπουλος: Η πανδημία πιθανόν να τελειώσει το 2022

Τι απαντά ο καθηγητής σε όσους πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να νοσήσουν παρά να εμβολιαστούν

5135881

Την εκτίμησή του ότι η πανδημία πιθανόν να τελειώσει το 2022 εξέφρασε ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, που θεωρεί ότι μέχρι τότε θα έχει ανοσοποιηθεί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού και σταδιακά η πανδημία θα αρχίσει να υποχωρεί.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και σχολιάζοντας το επιχείρημα ορισμένων ότι καλύτερα να νοσήσουμε παρά να κάνουμε το εμβόλιο, υπογράμμισε πως δεν είναι καλύτερα, γιατί υπάρχουν πολλά περιστατικά που καταλήγουν στις ΜΕΘ και ότι ακόμα υπάρχουν οι απώτερες συνέπειες της νόσου οι οποίες δεν είναι γνωστές ακόμα ποιες ή πόσες θα είναι.

«Αυτό που πετυχαίνουμε με το εμβόλιο δεν είναι να μην έχουμε πολλά κρούσματα αλλά να μην έχουμε σοβαρά κρούσματα, να μην πεθαίνει ο κόσμος και να μην ταλαιπωρείται στα νοσοκομεία» τόνισε.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι μόλις 9% των εμβολιασμένων βρίσκεται στις ΜΕΘ σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ σχολίασε πως αυτή την στιγμή είναι εμβολιασμένο το 54% του πληθυσμού και πως αν στις ΜΕΘ είναι εμβολιασμένο το 9%, από το 50% μέχρι το 9% είναι πολύ μεγάλη διαφορά και συνεπώς μπορεί να γίνει κανανοητό ότι το εμβόλιο προστατεύει.

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής ανέφερε πως είμαστε στην τρίτη χρονιά της πανδημίας και τα παιδιά δεν πρέπει να χάσουν μία ακόμη χρονιά. Τόνισε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να λειτουργήσουν τα σχολεία και πως οι αποφάσεις της επιτροπής για τον τρόπου που θα ανοίξουν θα ανακοινωθούν σύντομα. «Λογικά θα υπάρχει πάλι ένα μείγμα μέτρων με τις μάσκες και τις αποστάσεις, όλα αυτά που λέγαμε πέρυσι και φυσικά ο εμβολιασμός» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το γεγονός πως 1 στα 5 κρούσματα κορονοϊού αφορούν σε παιδιά σημείωσε πως η επιδημία έχει μεταδοθεί στα παιδιά για διαφόρους λόγους όπως το ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα και ότι οι ενήλικες είναι εμβολιασμένοι ή προφυλάσσονται.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…