ΚΜ

Κατερίνα Μπρέγιαννη

«Βαθμοί ελευθερίας τσάμπα δεν υπάρχουν»

Με βάση το δόγμα «Νόμος και Τάξη» και με πρόσχημα την πανδημία βλέπουμε σταδιακά να εμπεδώνεται ένα καθεστώς έκπτωσης δημοκρατικών ελευθεριών και την αστυνομία παντού

4974209

Με βάση το δόγμα «Νόμος και Τάξη» και με πρόσχημα την πανδημία βλέπουμε σταδιακά να εμπεδώνεται ένα καθεστώς έκπτωσης δημοκρατικών ελευθεριών και την αστυνομία παντού: σε πανεπιστήμια, μετρό, νέα σώματα για διαδηλώσεις.

Το βαθιά αντιδημοκρατικό συνταίριασμα του υπουργείου Παιδείας με το Προστασίας του Πολίτη είναι η αρχή για το τι πρόκειται να επακολουθήσει. Δεν είναι απλώς άλλη μια ακροδεξιά παρέκκλιση, αλλά ένας ευσεβής πόθος τής συντηρητικής παράταξης (βλ. πανηγυρισμούς ΟΝΝΕΔ).

Πάγια τακτική της Δεξιάς ήταν να παρουσιάζονται τα δημόσια πανεπιστήμια ως άντρα ανομίας. Παρόμοια, και τα δημόσια νοσοκομεία απαξιώνονται σταθερά στον δημόσιο λόγο της συντηρητικής παράταξης ως ανεπαρκή και ακατάλληλα να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των πολιτών.

Παρ’ όλο που η αιτία δεν είναι άλλη από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωσή τους, η λογική μπαίνει στην άκρη και, σαν να μην ευθύνονται οι πολιτικές που εφαρμόζονται χρόνια τώρα, αλλά οι επιστήμονες, προτείνεται η παραδοξολογία τού «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι».

Η διαστροφή της αλήθειας και η συκοφάντηση άξιων γιατρών και καθηγητών είναι το πρώτο βήμα για να βρουν ευήκοα ώτα σε μερίδα του κόσμου και να αποδιαρθρώσουν το κοινωνικό κράτος και τον δημόσιο τομέα οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ο ακραίος νεοσυντηρητισμός θέλει να ξεμπερδεύει μια και καλή με το Δημόσιο κι επειδή αυτό θα έχει πολιτικό κόστος, η Ν.Δ. του Μητσοτάκη απαγορεύει εκ του προοιμίου τις αντιδράσεις εκβιάζοντας τη συνενοχή ή, έστω, την ανοχή των πολιτών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι φοιτητές εμποδίστηκαν από τον αστυνομικό κλοιό και δεν μπόρεσαν ούτε στον δρόμο να κατέβουν. Με δεδομένη την επαναλαμβανόμενη αυτή κυβερνητική τακτική, τείνει να παγιωθεί ένα καθεστώς απαγόρευσης που αφορά τις κοινωνικές διαμαρτυρίες περιορίζοντας το δικαίωμα έκφρασης της γνώμης των πολιτών. Δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο, που βρίσκεται στον πυρήνα των σύγχρονων δημοκρατιών καθορίζοντας παράλληλα την ποιότητά τους.

Ενδεικτικός ο Άδωνις Γεωργιάδης, που προτρέχει στις εξαγγελίες και τη διατύπωση των προθέσεων της κυβέρνησης για να κλέβει την τηλεοπτική παράσταση, συχνά με κόστος τη διάψευση και την αυτογελοιοποίησή του, διατράνωσε το νέο αξίωμα της Ν.Δ. «ελευθερία χωρίς ευθύνη δεν υπάρχει» (ΑΝΤ1) θέλοντας να διασφαλίσει την ανοχή και την απόλυτη πειθαρχεία όχι τόσο στα μέτρα για την πανδημία όσο στις οικονομικοκοινωνικές συνέπειές της. Στη συνέχεια απείλησε τους πρυτάνεις λέγοντας ότι «αν θέλουν αυτοδιοίκητο, να πληρώνουν από την τσέπη τους» για να προσθέσει: «Βαθμοί ελευθερίας τσάμπα δεν υπάρχουν».

Με υπερβάλλουσα αλαζονεία και χυδαιότητα, το κράτος της Δεξιάς, με τον βούρδουλα στο χέρι, ανάγει ξανά την αστυνομία σε ρυθμιστή των πάντων εκτοξεύοντας απειλές προς όποιον διαφωνεί. Αυτό δεν είναι μόνο βαθιά συντηρητικό. Είναι ολοκληρωτικό.

Πηγή: Η Αυγή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…