Newsroom

Newsroom

«Βασιλικός» ο λογαριασμός για το θερινό ανάκτορο στο Τατόι με υπογραφή Μενδώνη

Το πρότζεκτ... Τατόι εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και «πληρώνει» 14 εκατομμύρια ευρώ. 

τατοι1

 Με απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια εγκρίθηκε η διακήρυξη και η διαδικασία δημοπράτησης του έργου με προϋπολογισμό 14 εκατομμύρια ευρώ (!). 

Αναλυτικά η απόφαση:

“Εγκρίνουμε την Διακήρυξη και τη διαδικασία δημοπράτησης του έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΡΙΝΟΥ ΑΝΑΚΤΟΡΟΥ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ», με προϋπολογισμό έντεκα εκατομμυρίων πεντακοσίων τριάντα δύο χιλιάδων και διακοσίων πενήντα οκτώ ευρώ και έξι λεπτών (11.532.258,06 €), πλέον Φ.Π.Α. 24% ποσού δύο εκατομμυρίων επτακοσίων εξήντα επτά χιλιάδων και επτακοσίων σαράντα ενός ευρώ και ενενήντα τεσσάρων λεπτών (2.767.741,94 €), ήτοι συνολικού ποσού δεκατεσσάρων εκατομμυρίων τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (14.300.000,00 €) με Φ.Π.Α.

Επενδύσεις και «χρυσοί» χορηγοί

Το «πρότζεκτ Τατόι» θεωρείται εμβληματικό για την κυβέρνηση, ενώ είχε θέση και στις προγραµµατικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, µε τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο τον Ιούλιο του 2019 για µικρή ξενοδοχειακή µονάδα, αγροδιατροφικές µονάδες και περιπατητικές διαδροµές. Εξι µήνες πριν από την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού μάλιστα είχαν κυκλοφορήσει άρθρα σε μεγάλα ΜΜΕ µε τίτλο «Μαγνήτης το Τατόι για επενδύσεις» τα οποία αναφέρονταν µε λεπτοµέρειες στο σχέδιο «αποκατάστασης» της περιοχής. Εξαιτίας της πυρκαγιάς, χάθηκε µια σηµαντική ανάσα πρασίνου µε κατάφυτες εκτάσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ενώ αρκετά κτίρια στον ιστορικό πυρήνα του πρώην βασιλικού κτήµατος υπέστησαν σηµαντικές ζηµιές, όπως και ορισµένα αντικείµενα που φυλάσσονταν σε κοντέινερ.

Τη μελέτη βιωσιμότητας του κτήματος Τατοΐου – χορηγία του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη –είχε παρουσιάσει μέσω τηλεδιάσκεψης η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στους δημοσιογράφους πριν από έναν χρόνο. Η μελέτη προτείνει «μεικτό σύστημα υποδομών και επενδύσεων, τόσο από το Δημόσιο όσο και από τους ιδιώτες. Εάν πάμε σε μία λογική αξιοποίησης μόνο από το Δημόσιο, τότε το κτήμα δεν είναι βιώσιμο. «Εάν πάμε σε μία λογική απόλυτης διαχείρισης από ιδιώτες, τότε δεν κρατάμε αυτό το οποίο θέλουμε να διατηρήσουμε, δηλαδή τη μεγάλη προστασία του περιβάλλοντος, του δάσους και την προστασία του πολιτιστικού αποθέματος», είχε πει η Υπουργός Πολιτισμού. 

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, το Υπουργείο Πολιτισμού προχωράει και σε αυτό το έργο με τη γνωστή συνταγή που έχει υιοθετήσει και σε άλλες περιπτώσεις: χορηγίες, εμπλοκή ιδιωτών, επενδυτικά σχέδια για τη «βιωσιμότητα». Εξάλλου, τα βασιλικά κτήματα και η επιχειρηματική αξιοποίησή τους έχουν μεγαλύτερη σημασία από την προστασία των ανθρώπων που υπηρετούν τον πολιτισμό (παραμένουν χωρίς στήριξη στην πανδημία), τις αρχαιότητες στη Θεσσαλονίκη που καταστρέφονται,  τα μεγάλα δημόσια μουσεία που οδεύουν και αυτά προς την ιδιωτικοποίηση. 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…