Newsroom

Newsroom

Βάση στην Πρόσβαση – Το θέατρο νομοθετεί μία προσβάσιμη κοινωνία

Tο κάλεσμα της δράσης Interalia και το Θέατρο του Καταπιεσμένου. 

βαση στην προσβαση1

Όπως γράφει το κάλεσμα της δράσης Interalia:

«Η νομοθεσία είναι κούφια. Την άδειασε το πεζοδρόμιο χωρίς ράμπα. Το στενό ασανσέρ. Οι γλάστρες πάνω στα πλακάκια των τυφλών. Το μικρό παραθυράκι των ειδήσεων, υποσημείωση για τους κωφούς. Η ακουστική περιγραφή που πνίγηκε στη σιωπή. Εσύ κι εγώ που δεν το είχαμε φανταστεί.

Η αναπηρία δεν είναι ειδική ανάγκη. Είναι το πρόταγμα για μία κοινωνία που θα κατανοεί τον εαυτό της. Είναι η κοινωνία που αναζητά τρόπο πρόσβασης.

Με στόχο το βίωμα να ενημερώσει την πολιτική πρόταση, χρησιμοποιούμε τη συμμετοχική μέθοδο του Νομοθετικού Θεάτρου, εργαλείο του Θεάτρου του Καταπιεσμένου.Με αφορμή βιώματα έλλειψης πρόσβασης και βάση τρεις ιστορίες μη προσβασιμότητας, συνθέτουμε την εικόνα μίας κοινωνίας αφιλόξενης για την αναπηρία.

Μέσα από διαδραστικές μεθόδους θεάτρου, διαλόγου και προσωπικής εξιστόρησης, συζητούμε για το δομημένο περιβάλλον, την πρόσβαση σε πολιτισμικό υλικό, τους κοινωνικούς κύκλους στον φυσικό τους χώρο. Αξιώνουμε τη διαμόρφωση νομοθετικών προτάσεων, ενημερωμένων από την εμπειρία και το προσωπικό βίωμα. Να δώσουμε την ευκαιρία στην κοινωνία μας να αντικρίσει τον εαυτό της.

Άτομα με ή χωρίς αναπηρία,παρεμποδιζόμενα ή μη, δημιουργούμε την πρόταση για μια κοινωνία προσβάσιμη».

Τι είναι το Θέατρο του Καταπιεσμένου;

Το Θέατρο του Καταπιεσμένου είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιεί το θέατρο ως μέσο  για την προσέγγιση προσωπικών και κοινωνικών ζητημάτων. Eμπνευστής του ήταν ο Βραζιλιάνος Augusto Boal (1931-2009), υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης το 2008, με επιρροή από το έργο του πρωτοπόρου του κριτικού παιδαγωγικού κινήματος, Paulo Freire. Εμπλέκοντας τους θεατές στην υποκριτική διαδικασία, τους καλεί να αναλύσουν ζητήματα και να δράσουν προς την επίλυσή τους. Η μέθοδος έχει διαφορετικά εργαλεία, όπως το Θέατρο Εικόνας, Θέατρο Forum, «Ουράνιο Τόξο των Επιθυμιών», Αόρατο Θέατρο και Νομοθετικό Θέατρο, που στοχεύουν στην έκφραση της εσωτερικευμένης καταπίεσης, στην ανάλυση της δυναμικής σχέσεων, στον διάλογο σε δημόσιο χώρο. To Νομοθετικό Θέατρο χρησιμοποιήθηκε στη δημόσια διαβούλευση, κατά τη θητεία του Boal ως δημοτικός σύμβουλος στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Οι παραστάσεις θα περιγράφονται ακουστικά από τον εθελοντικό οργανισμό «Διαβάζω για τους Άλλους», με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, ενώ οι χώροι θα είναι προσβάσιμοι σε άτομα με κινητικές αναπηρίες. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Κατά την αναμονή, ο εθελοντικός οργανισμός «Διαβάζω για τους Άλλους» θα πραγματοποιεί πολυαισθητηριακές δράσεις για το κοινό.

Συντελεστές: Σταυρούλα Βιδάλη, Αριάδνη Ζωίδη, Μαριάνθη Καραδήμα, Δημήτρης Κατσιδονιώτης, Γιαλένα Κλειδαρά, Βερονίκη Κρικώνη, Βιολέττα Μανωλά, Αγγελική Τράντα, Γεωργιαννα Ψυχάλη.

Το πρόγραμμα

Κυριακή, 10 Νοεμβρίου – 19.00

Μύρτιλλο Καφέ

Ευσταθίου Λάμψα και Τριφυλίας

(Πάρκο ΚΑΠΑΨ), Μετρό Πανόρμου

Τηλ.:2110123176, 6971759463

www.myrtillocafe.gr

Κυριακή, 24 Νοεμβρίου – 19.00

Στέγη Πολιτισμού Δήμου Χαϊδαρίου

Κολοκοτρώνη 36, Χαϊδάρι

Τηλ.: 2105814855

Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου – 20.30

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, το πρόγραμμα θα υποστηρίζεται από τη χορευτική ομάδα «Έξις».

Θέατρο Ίσον

Μελενίκου 33, Αθήνα

Τηλ.: 2130411546

www.ison.com.gr

Περισσότερες πληροφορίες:

Τηλ. 2155451174

[email protected]

Facebook: interaliaproject

 

 

Ακραία ρητορική Tραμπ: «Αν δεν εκλεγώ η χώρα αντιμετωπίζει λουτρό αίματος» – Σύγκρινε τον εαυτό του με τον Αλ Καπόνε (Video)

AP24139833821798

Ακραία ρητορική Tραμπ: «Αν δεν εκλεγώ η χώρα αντιμετωπίζει λουτρό αίματος» – Σύγκρινε τον εαυτό του με τον Αλ Καπόνε (Video)

Στην ομιλία του, ο Τραμπ είπε ότι οι προοδευτικοί είναι «όλοι κακοί άνθρωποι» που «θέλουν…

Απίστευτο βίντεο: Πολίτες σπρώχνουν τρόλεϊ που έμεινε στο κέντρο της Αθήνας γιατί θα πέρναγε ο ποδηλατικός γύρος (video)

Τρόλει

Απίστευτο βίντεο: Πολίτες σπρώχνουν τρόλεϊ που έμεινε στο κέντρο της Αθήνας γιατί θα πέρναγε ο ποδηλατικός γύρος (video)

Ο ποδηλατικός γύρος της Αθήνας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (19/05) και όπως φαίνεται δεν έλειψαν τα…

70 γιατροί «αδειάζουν» τον Άδωνι για την περιβόητη φωτογραφία με τα ράντζα στο Γεννηματάς

438154300 969444704557337 1299351825454569905 n

70 γιατροί «αδειάζουν» τον Άδωνι για την περιβόητη φωτογραφία με τα ράντζα στο Γεννηματάς

«Διαψεύδουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη», αναφέρει η ανακοίνωση…

«Kutsu-batman»: Η viral φωτογραφία Κουτσούμπα δίπλα στον Μπάτμαν στο Comic Con – Tα επικά σχόλια στο Twitter

Κουτσούμπας

«Kutsu-batman»: Η viral φωτογραφία Κουτσούμπα δίπλα στον Μπάτμαν στο Comic Con – Tα επικά σχόλια στο Twitter

«Κόκκινο και το Gotham City πλέον!!», ανέφερε ένα από τους χρήστες των social media για…