Βασανιστήρια σε κουκουβάγιες στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins - Ακούγονται οι κραυγές τους (Ηχητικό)

ΠΡΟΣΟΧΗ - Πολύ σκληρό περιεχόμενο: ΗΠΑ, Μέριλαντ - Κουκουβάγιες Barn χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα για έρευνα στην ανθρώπινη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ADHD). PETA/ ΗΧΗΤΙΚΟ: Αυτοί οι ήχοι - είναι οι κραυγές από τις κουκουβάγιες που βρίσκονται παγιδευμένες, στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

NewsRoom 07/12/2021 | 16:26

Κουκουβάγιες Barn χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα για έρευνα στην ανθρώπινη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ADHD) - Κρανιοτομία σε Barn κουκουβάγιες και ακρωτηριασμός του εγκεφαλικού τους ιστού, μέχρι θανάτου, για να ερευνηθεί η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στους ανθρώπους. Η δράση της PETA για να σταματήσουν τα πειράματα στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη - ΗΠΑ, Μέριλαντ.

Κρανιοτομία σε Barn κουκουβάγιες και ακρωτηριασμός του εγκεφαλικού τους ιστού, μέχρι θανάτου, για να ερευνηθεί η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στους ανθρώπους.

Στο θάλαμο βασανιστηρίων με φθορίζοντα φωτισμό, ο πειραματιστής του Johns Hopkins, Shreesh Mysore ανοίγει τα κρανία των κουκουβαγιών, εισάγει ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό τους και τις αναγκάζει να κοιτάζουν τις οθόνες για ώρες ατελείωτες την ημέρα. Παράλληλα, τις βομβαρδίζει με θορύβους και φώτα.

Όλα τα παραπάνω, λέει ο ίδιος ο Mysore, τα κάνει για τη μελέτη της διαταραχής έλλειψης προσοχής στους ανθρώπους.

Χρηματοδοτούμενος από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και χρήματα των φορολογουμένων μέσω των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας ύψους άνω των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Mysore σκοπεύει να χρησιμοποιήσει 50 έως 60 κουκουβάγιες μόνο στο τρέχον σύνολο οδυνηρών πειραμάτων - συμπεριλαμβανομένων έξι πτηνών μόνο για χειρουργική πρακτική για το προσωπικό. 

Τα πειράματα σοκάρουν - Η δράση της Peta:"Stop Tormenting Barn Owls"

Ειδικότερα, ο Mysore κόβει τα κρανία των κουκουβαγιών για να εκθέσει τον εγκέφαλό τους, ενώ στη συνέχεια, βιδώνει και κολλά μεταλλικές συσκευές στο κεφάλι τους. Οι κουκουβάγιες υποφέρουν δύο έως τρεις επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις προτού τις χρησιμοποιήσει ο Mysore σε πειράματα.  Αυτά τα πουλιά - που είναι νυχτερινοί κυνηγοί που πετούν σε μεγάλες αποστάσεις στο φυσικό τους περιβάλλον - αναγκάζονται σε μείνουν μέσα σε πλαστικούς σωλήνες τόσο περιορισμένους ώστε να μην μπορούν να κινήσουν τα φτερά τους,  ενώ ο Mysore τις βομβαρδίζει με ήχους και φώτα και μετρά την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Για ορισμένα πειράματα, συγκρατεί (ακινητοποιεί) πλήρως συνειδητές κουκουβάγιες για έως και 12 ώρες.

Κατά τη διάρκεια αυτών των πειραμάτων, σπρώχνει ηλεκτρόδια γύρω από τον εγκέφαλο των πλήρως συνειδητών πτηνών, ακρωτηριάζοντας τον εγκεφαλικό τους ιστό τόσο σοβαρά που του γίνονται «άχρηστα» - σε σημείο που τα σκοτώνει.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, το Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο (NPR) δημοσίευσε τις παραπάνω πληροφορίες για την ομάδα ερευνητών του Hopkins που μελετούσαν κουκουβάγιες σε μια προσπάθεια να καταλάβουν γιατί άτομα με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ADHD) δυσκολεύονται να επικεντρωθούν.

Το άρθρο και οι μελέτες του NPR που δημοσιεύθηκαν από το εργαστήριο κέρδισαν την προσοχή του People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), το οποίο αμφισβήτησε εάν οι κουκουβάγιες αντιμετωπίζονταν ηθικά και αν τα πειράματα που έγιναν θα αποκαλύψουν πραγματικά πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους. 

Έκτοτε, η PETA πραγματοποίησε αρκετές διαμαρτυρίες και δημοσίευσε πολλά άρθρα ζητώντας το τέλος των πειραμάτων.

Ακουστικό - PETA: Αυτοί οι ήχοι - είναι οι κραυγές από τις κουκουβάγιες που βρίσκονται παγιδευμένες στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins:

Ο Mysore παραδέχεται ότι τα πειράματά του είναι οδυνηρά για τις κουκουβάγιες - H «εξήγησή» του

Ο Shreesh Mysore, επίκουρος καθηγητής που επιβλέπει το εργαστήριο κουκουβάγιας στο Hopkins, παραδέχεται ότι τα πειράματά του είναι οδυνηρά για τις κουκουβάγιες. Ωστόσο, στην αίτηση επιχορήγησης του για τα πειράματα, παρέχει ελάχιστες πληροφορίες για οποιοδήποτε φάρμακο που θα έπρεπε να τις χορηγήσει για τον πόνο. Όλες οι κουκουβάγιες σκοτώθηκαν στο τέλος των πειραμάτων. 

Ο Μysore, εξηγεί τους στόχους των πειραμάτων, ενώ μια εξαιρετικά ταλαιπωρημένη κουκουβάγια είναι σκαρφαλωμένη στο αντιβράχιο του. Καθώς μιλάει, προσπαθεί να την ηρεμήσει. Η κουκουβάγια φωνάζει και χτυπιέται, ενώ ο Mysore, της καλύπτει τα μάτια και την εξαναγκάζει να σιωπήσει...

Ο μακροπρόθεσμος στόχος της ομάδας είναι να καταλάβει τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ατόμων με προβλήματα προσοχής, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής υπερκινητικότητας "attention deficit hyperactivity disorder". Όσον αφορά την προσοχή, οι κουκουβάγιες έχουν πολλά κοινά με τους ανθρώπους, λέει ο Mysore. «Ουσιαστικά, ένας εγκέφαλος αποφασίζει ανά πάσα στιγμή: Ποιο είναι το πιο σημαντικό κομμάτι πληροφοριών για τη συμπεριφορά ή την επιβίωση;»  λέει. «Και αυτό είναι το κομμάτι των πληροφοριών που προσελκύει και που οδηγεί τη συμπεριφορά.»

Για μια πεινασμένη κουκουβάγια, σημαντικές πληροφορίες μπορεί να είναι ο ήχος ενός ποντικιού καθώς σκαρφαλώνει σε ένα ξύλο, πάνω στο γρασίδι. Για έναν ανθρώπινο γονέα, μπορεί να είναι η κραυγή ενός μωρού στο διπλανό δωμάτιο.

Και στις δύο περιπτώσεις, η ακρόαση του ήχου προκαλεί μια ξεχωριστή απόκριση στον εγκέφαλο. "Όταν δίνουμε προσοχή σε κάτι, δεν εστιάζουμε μόνο στο πράγμα που θέλουμε να προσέξουμε", λέει ο Mysore. "Παραβλέπουμε επίσης όλες τις άλλες πληροφορίες στον κόσμο." «Το ερώτημα είναι, πως μας βοηθά πραγματικά ο εγκέφαλος να αγνοήσουμε πράγματα που δεν είναι σημαντικά για εμάς;"

Ο Mysore πιστεύει ότι η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα των οποίων ο εγκέφαλος είναι ευάλωτος σε περισπασμούς. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο άτομα με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, αλλά και πολλά άτομα με αυτισμό, σχιζοφρένεια και ακόμη και τη νόσο του Πάρκινσον. «Σχεδόν για κάθε ψυχιατρική διαταραχή, υπάρχει κάποιο είδος έλλειψης προσοχής που σχετίζεται με αυτή», λέει ο Mysore.

Το πρόβλημα είναι ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα πολλά για το σύστημα του εγκεφάλου για την καταστολή των περισπασμών.

«Δεν υπάρχει απλός τρόπος να το μελετήσουμε σε έναν ανθρώπινο εγκέφαλο, λέει ο Mysore, «αλλά ο εγκέφαλος της κουκουβάγιας προσφέρει ένα καλό υποκατάστατο. Τα πουλιά έχουν ικανότητα αρπακτικού να εστιάζουν, καθώς και έντονη όραση και ακοή. Έχουν επίσης έναν εγκέφαλο οργανωμένο με τρόπο που είναι εύκολο να μελετηθεί».

«Επειδή οι κουκουβάγιες έχουν μάτια που είναι στερεωμένα στις βάσεις τους, τα πουλιά πρέπει να στρέφουν το κεφάλι τους για να κοιτάξουν γύρω. Αυτό καθιστά απλό για τους ερευνητές να πουν σε τι δίνουν προσοχή».

Η Peta κάνει αγώνα για να σταματήσει τον βασανισμό αυτών των αρπακτικών πτηνών, στα εργαστήρια.Έχει φτιάξει πλατφόρμα μάλιστα με συλλογή υπογραφών με θέμα "Stop Tormenting Barn Owls"

Με πληροφορίες από headlines.peta.org