Βασανισμοί και επαναπροωθήσεις μεταναστών: Σοκαριστικές φωρογραφίες από το Φαρμακονήσι

Για ακόμη μια φορά, τα «άπλυτα» της Ελληνικής Ακτοφυλακής και των συνοριοφυλάκων βγαίνουν στη φόρα, με σοκαριστικές αποκαλύψεις για τον βασανισμό και την επαναπροώθηση Αφγανών μεταναστών που προσπάθησαν να διασχίσουν το Αιγαίο από την Τουρκία.

φαρμακονησι

Δύο νέες επαναπροωθήσεις αποκαλύπτει η Aegean Boat Report, που καταγγέλλει πως στη μία περίπτωση βασανίστηκαν πρόσφυγες και στην άλλη εκδιώχτηκαν στην Τουρκία υπό την απειλή πυροβολισμών.

Οι αποκαλύψεις για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στη χώρα μας δε φαίνεται να έχουν τέλος, με το Aegean Boat Report να αναφέρει δύο νέα χαρακτηριστικά περιστατικά από τα πολλά του τελευταίου διαστήματος, όπως δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Σύμφωνα με την οργάνωση, Αφγανοί καταγγέλλουν πώς βασανίστηκαν από κομάντος με σκούρες στολές και με καλυμμένα πρόσωπα, καθώς φορούσαν μπαλακλάβες, ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση από τις ελληνικές αρχές στο Φαρμακονήσι.

«Φαινόταν να το διασκεδάζουν» δηλώνει ένα από τα θύματα. «Δεν είχαμε κάνει τίποτα κακό» είπε και εξήγησε πως πρόκειται για ανθρώπους πως προσπαθούν να ξεφύγουν από βασανιστήρια για να βρουν ασφάλεια αλλά βασανίστηκαν στην Ευρώπη.

Ύστερα από 20 ώρες ομηρίας στο Φαρμακονήσι, η Ελληνική Ακτοφυλακή ανάγκασε άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, σε δύο σωσίβιες σχεδίες και τις εγκατέλειψε, παρασύροντας αβοήθητα στο Αιγαίο Πέλαγος μέσα στη νύχτα. Ταξίδεψέ τους πάνω από 70 χλμ. από το Φαρμακονήσι μέχρι τη Ντάτσα.

Η ομάδα προσφύγων ζήτησε τα ξημερώματα της Τετάρτης βοήθεια για διάσωση από το Aegean Boat Report με σκοπό να μεταφερθεί σε λιμάνι ασφαλείας και να υποβάλει αίτηση ασύλου στέλνοντας φωτογραφίες, βίντεο και στίγμα της τοποθεσίας.

Η επικοινωνία όμως χάθηκε λίγες ώρες μετά. «Όλα τα τηλέφωνα με τα οποία είχαμε επαφή βγήκαν εκτός σύνδεσης, υποθέσαμε ότι τα είχαν βρει οι στρατιωτικοί στο νησί και τα συνέλαβαν» αναφέρει η οργάνωση.

Τελικά η τουρκική ακτοφυλακή ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ότι εντόπισε δύο σχεδίες σχεδίες Life-raft να παρασύρονται έξω από την Ντάτσα, δέκα μίλια νοτιοανατολικά της Κω, και ότι διασώθηκαν συνολικά 39 άνθρωποι.

«Πυροβόλησαν στον αέρα και κοντά στο σκάφος»

Ακολούθησε άλλη μία καταγγελία λίγα 24ωρα αργότερα, αυτή τη φορά, για βάρκα με 42 επιβαίνοντες, από τους οποίους 15 παιδιά και 17, που επιχείρησε προχθές να φτάσει από την Τουρκία στη Λέσβο.

Σύμφωνα με την Aegean Boat Report, εμποδίστηκε από σκάφος του ελληνικού Λιμενικού με τους αξιωματικούς να αναγκάζουν τη βάρκα να επιστρέψει στα σύνορα προς τις τουρκικές ακτές, υπό την απειλή όπλων.

Η οργάνωση αναφέρει μάλιστα πως οι άνδρες της ακτοφυλακής πυροβόλησαν στον αέρα αλλά και στο νερό, κοντά στο λαστιχένιο σκάφος. «Δεν είχαμε άλλη επιλογή, φοβόμασταν ότι θα μας σκότωναν, οπότε γυρίσαμε τη βάρκα» υποστηρίζει ένα από τα θύματα.

Ακόμη, καταγγέλλεται πως οι ελληνικές αρχές αφαίρεσαν τη μηχανή και τη βενζίνη από το σκάφος αφήνοντας αβοήθητους τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν να παρασύρονται στα τουρκικά ύδατα μέχρι να τους παραλάβει η ακτοφυλακή της γείτονος λίγες ώρες μετά.

«Όταν η ελληνική αστυνομία μας έφερε κοντά στα τουρκικά ύδατα, ήρθε και πήρε τη μηχανή και τη βενζίνη μαζί της και μας άφησε στο νερό χωρίς βοήθεια κι έφυγε. Είχαμε 15 μικρά παιδιά στη βάρκα, κανένα από αυτά δεν μπορούσε να κολυμπήσει» αναφέρει η μαρτυρία.

Πληροφορίες από aegeanboatreport.com και efsyn.gr

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…