Newsroom

Newsroom

Βαρύ κατηγορώ από την ομάδα Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη νεκρή τρανς

Βαρύ κατηγορώ από την ομάδα Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή τη νεκρή τρανς η οποία θα έμενε στα αζήτητα αν δεν κινητοποιούνταν ένας δημοσιογράφος και οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις. 

athens pride 1

Όπως καταγγέλλει η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, βρήκε ευκαιρία «να εκμεταλλευθεί μικροπολιτικά το ζήτημα, ενώ αρχικά αδιαφόρησε εντελώς».  Ο δήμαρχος γνωστοποίησε ότι προτίθεται να καλύψει ο ίδιος τα έξοδα ταφής της γυναίκας.

Η κηδείας της τρανς σεξεργάτριας πρόκειται να γίνει την Τετάρτη στις 4.30 στα κοιμητήρια της Θέρμης «και ελπίζουμε να γίνει με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και τον απαραίτητο σεβασμό» σημειώνει η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως τονίζει η Ομάδα, «η ταφή ή αποτέφρωση συμπολιτών μας που έχουν εγκαταλειφθεί ή είναι άποροι, δεν μπορεί να είναι προσωπικό θέμα ελεημοσύνης του δημάρχου και οποιουδήποτε άλλου. Αντίθετα, πρέπει να υπάρχει σταθερή και συντεταγμένη διαδικασία αντιμετώπισης, μέσω συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου είτε νομοθετικού είτε ενσωματωμένου στον κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο την υπόθεση της τρανς σεξεργάτριας, που πέθανε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Η νεκρή γυναίκα έμεινε για μέρες στο ψυγείο του νοσοκομείου, χωρίς, όπως μάθαμε, οι συγγενείς της α΄ βαθμού να έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μία αξιοπρεπή κηδεία και ταφή της. Το ακόμα πιο εξοργιστικό γεγονός είναι ότι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, βρήκε ευκαιρία να εκμεταλλευθεί μικροπολιτικά το ζήτημα, ενώ αρχικά αδιαφόρησε εντελώς.

 

Η ταφή ή αποτέφρωση συμπολιτών μας που έχουν εγκαταλειφθεί ή είναι άποροι, δεν μπορεί να είναι προσωπικό θέμα ελεημοσύνης του δημάρχου και οποιουδήποτε άλλου. Αντίθετα, πρέπει να υπάρχει σταθερή και συντεταγμένη διαδικασία αντιμετώπισης, μέσω συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου είτε νομοθετικού είτε ενσωματωμένου στον κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να προβλέπονται πάγιες διαδικασίες του Δήμου, στις περιπτώσεις όπου υπάρχει αδυναμία. Με αυτόν τον τρόπο έπρεπε να αντιμετωπιστεί η άτυχη τρανς συμπολίτισσά μας που απεβίωσε.

Σημειώνουμε πως λίγες μέρες πριν, η Διοίκηση του Δήμου έφερε προς ψήφιση στο ΔΣ απόφαση για ταφή με δημοτικά έξοδα στελέχους της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Η υπόθεση, πάντως, της νεκρής τρανς πήρε διαστάσεις μετά από τις προσπάθειες δημοσιοποίησης του τραγικού γεγονότος από τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Τσακίρη, ενώ κινητοποιήθηκαν αμέσως και πίεσαν προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης, για να βρεθεί μια λύση, ο Σύλλογος «Θετική Φωνή» και το Thessaloniki Pride.

Χωρίς τη συνδρομή και συνεχή προσπάθεια, ακόμα και με αφιέρωση προσωπικού χρόνου του κ. Τσακίρη και των οργανώσεων, η νεκρή τρανς θα έμενε στα αζήτητα.

Παράλληλα, οι συγγενείς α΄ βαθμού της νεκρής δηλώνουν αδυναμία να αναλάβουν τα έξοδα, ενώ συμφωνούν με το να τα αναλάβει ο δήμος.

Πάντως, χτες βγήκε μία ανακοίνωση από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος γνωστοποίησε ότι προτίθεται να καλύψει ο ίδιος τα έξοδα ταφής της γυναίκας. Όπως πληροφορηθήκαμε η κηδεία της πρόκειται να γίνει αύριο στις 4.30 στα κοιμητήρια της Θέρμης και ελπίζουμε να γίνει με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και τον απαραίτητο σεβασμό.

Για ακόμη μια φορά, χάρη στα αντανακλαστικά του κινηματικού και του αλληλέγγυου κόσμου, βρέθηκε λύση σε ένα «αδιέξοδο», μήπως και γαληνέψει η ψυχή της, έστω και μετά θάνατον…

Δεν είναι όλα επικοινωνία, θα πρέπει να υπάρχει ανθρωπιά, πρωτίστως, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια ρατσιστικά φαινόμενα εις βάρος των τρανς ατόμων. Ούτε εν ζωή ούτε μετά θάνατον. Μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια κοινωνία που τη χαρακτηρίζει η ισότητα και ο σεβασμός σε κάθε πολίτη της χώρας.

Θεσσαλονίκη: Ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι που σκότωσαν 52χρονο επειδή τάιζε αδέσποτα

σκυλια

Θεσσαλονίκη: Ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι που σκότωσαν 52χρονο επειδή τάιζε αδέσποτα

Έχοντας δεχθεί πλήγματα με γυμνά χέρια στο σώμα του, το θύμα παραλήφθηκε από ασθενοφόρο του…

Συναγερμός στην Κίνα: Τουλάχιστον 6 νεκροί από τη φωτιά σε εμπορικό κέντρο – Αγωνία για τους παγιδευμένους (Video)

2986d1b5 kina

Συναγερμός στην Κίνα: Τουλάχιστον 6 νεκροί από τη φωτιά σε εμπορικό κέντρο – Αγωνία για τους παγιδευμένους (Video)

«Προς το παρόν, έξι άνθρωποι είναι νεκροί. Οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνές τους και…

Ρέντης: Δολοφονική επίθεση εργοδότη σε βάρος μετανάστη εργάτη – «Τον χτύπησε με αυτοκίνητο επιδιώκοντας να τον λιώσει» (Εικόνες)

jamie fenn gzBvE6 ohGA unsplash

Ρέντης: Δολοφονική επίθεση εργοδότη σε βάρος μετανάστη εργάτη – «Τον χτύπησε με αυτοκίνητο επιδιώκοντας να τον λιώσει» (Εικόνες)

Το αφεντικό τον χτύπησε με γροθιές και κλωτσιές και μετά τον καταδίωξε και τον χτύπησε…

Αστυνομικός απειλούσε τα παιδιά του ότι θα τα κλείσει σε ίδρυμα – Καταδικάστηκε σε οχτάμηνη φυλάκιση

astinomikos2

Αστυνομικός απειλούσε τα παιδιά του ότι θα τα κλείσει σε ίδρυμα – Καταδικάστηκε σε οχτάμηνη φυλάκιση

«Τα παιδιά κλαίγανε και με αγκάλιαζαν. Η παθούσα τρόμαξε με αυτά που άκουσε», κατέθεσε μάρτυρας, που…