Βαρουφάκης: Όταν παρουσίασα το plan b μου πρότειναν να γίνω υπουργός

Ο πρώην υπουργός λέει ότι είχε πρωτοπαρουσιάσει –δια ζώσης- το σύστημα παράλληλων πληρωμών στον Αλέξη Τσίπρα

NewsRoom 16/07/2017 | 10:52

Μετά τις διακοπές στην Κρήτη, είπε να ξαναταράξει τα νερά ο πρώην ''τσάρος'' της οικονομίας. Ο Γιάννης Βαρουφάκης με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι από τον Ιούλιο του 2013 είχε παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο για το σύστημα των παράλληλων πληρωμών τόσο στον Αλέξη Τσίπρα (σ.σ αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης),και στον νυν υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Τόνισε μάλιστα πως μετά από αυτή την παρουσίαση του προτάθηκε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις εκλογές.

Ο ίδιος χαρακτήρισε μάλιστα το σχέδιο «τόσο καλό που η αντίδραση θα ήταν πολύ θετική ακόμη και αν το παρουσίαζε μέσα στο συμβούλιο της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα)».

Ο Γίαννης Βαρουφάκης δεν στάθηκε εκεί καθώς είπε ότι το ολοκληρωμένο σχέδιο το παρουσίασε το Νοέμβριο του 2014 στο σπίτι του κ. Τσίπρα ενώπιον του (νυν) πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και τον υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά.

«Εκείνο το βράδυ στο διαμέρισμα του Αλέξη, το σχέδιο έγινε απολύτως αποδεκτό, απ’ όλους, στο βαθμό να μού το ζητήσουν και εγγράφως… τους έστειλα δεκασέλιδο έγγραφο με τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος» είπε ο κ. Βαρουφάκης. Παρόντες σε εκείνη την συνάντηση ήταν και ο Νίκος Παππάς και ο Γιάννης Δραγασάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, το σχέδιό του δεν είχε ως στόχο να αντικαταστήσει το ευρώ, αλλά να ήταν συμπληρωματικό του ευρώ για την παροχή ρευστότητας στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα δημιουργούνταν.

«Παράλληλο σύστημα πληρωμών έπρεπε να είχε η κάθε χώρα της ευρωζώνης και η Ελλάδα, και η Ιταλία… Δεν υπήρξε αντίδραση, αλλά καθολική αποδοχή για το σχέδιο μου στο υπουργικό συμβούλιο» επέμεινε.

Στην απομόνωση.... ο Στουρνάρας

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η εφαρμογή του σχεδίου παράλληλων πληρωμών προϋπέθετε την απομόνωση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος με αλλαγή του νομικού πλαισίου της ΤτΕ και κούρεμα ομολόγων ύψους 27 δισεκ. ευρώ. «Όχι, δεν θα ενημέρωνα τον Στουρνάρα, σε καμία των περιπτώσεων δεν τον αφορά, το υπουργείο Οικονομικών θα το έκανε αυτό (το σχέδιο)» Δεν παρεμβαίνω, συνέχισε, στο έργο της ΤτΕ, και απαιτώ να μην επεμβαίνει στα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής που δεν την αφορούν.

Δεν ξέχασε τον Σόιμπλε...

Όσον αφορά τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «θέλει να μαστιγώνει την Ελλάδα για να νουθετεί το Παρίσι».

Άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο μετασχηματισμού του κινήματός του DiEM 24 σε κόμμα, αφήνοντας την απόφαση στα μέλη του κινήματος.