«Μπαράζ» καταγγελιών στην ΕΛ.ΑΣ. για εκφοβισμό, βία και σεξουαλική παρενόχληση – Καταγγελλόμενος φέρει το προσωνύμιο «Δράκος»

Εμπιστευτικό έγγραφο του Αρχηγείου αποκαλύπτει βροχή καταγγελιών από γυναίκες ενστόλους εις βάρος συναδέλφων τους – Εκδόθηκε προειδοποιητική αναφορά, η οποία απευθύνεται ακόμα και σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς.

0e8bfd1d071657cbc63f9ace1550f1f3 XL
«Μπαράζ» σοβαρών καταγγελιών εις βάρος συναδέλφων τους έχουν κάνει γυναίκες αστυνομικοί, οι οποίες έχουν αναφέρει περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, βίας και εκφοβισμού, σύμφωνα αστυνομικες  πηγες

Το δημοσίευμα που έφερε στο φως της δημοσιότητας τις καταγγελίες ανάγκασε μάλιστα την Αστυνομία να εκδώσει ανακοίνωση, η οποία φέρεται να πετάει την μπάλα στην εξέδρα, υποστηρίζοντας ότι τα περιγραφόμενα περιστατικά «δεν έχουν καταγγελθεί και καταγραφεί υπηρεσιακά».

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση η Αστυνομία υποστηρίζει πως το έγγραφο που επικαλείται το δημοσίευμα, αφενός δεν είναι εμπιστευτικό και αφετέρου αποτελεί συνέχεια σχετικών εγγράφων του Υπουργείου Εσωτερικών, για τον τρόπο που πρέπει εν γένει οι Δημόσιες Αρχές και εν προκειμένω η ΕΛ.ΑΣ. να διαχειρίζονται περιστατικά και καταγγελίες για φαινόμενα ηθικής παρενόχλησης και βίας εντός του προσωπικού τους».

Αναλυτικά τι αποκαλύπτει το δημοσίευμα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. την Τρίτη 1η Αυγούστου εκδόθηκε προειδοποιητική αναφορά, η οποία απευθύνεται ακόμα και σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς, τους οποίους καλεί «να μαζευτούν», επισημαίνοντας ότι «περιστατικά ηθικής παρενόχλησης, βίας ή εκφοβισμού εντός της αστυνομίας δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά».

Το εμπιστευτικό έγγραφο συντάχθηκε από τον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΛΑΣ με τίτλο «Ηθική παρενόχληση και βία στους χώρους εργασίας του ένστολου προσωπικού», που αφορούν και περιπτώσεις επιθετικών συμπεριφορών διοικητών αστυνομικών υπηρεσιών σε υφισταμένες.

Δείτε το έγγραφο εδώ

Στο εν λόγω έγγραφο ζητείται -μεταξύ άλλων- να σταματήσει η τακτική αποσιώπησης τέτοιου είδους αναφορών σημειώνοντας ότι «οι προϊστάμενοι των αστυνομικών υπηρεσιών που δέχονται την καταγγελία ή την αναφορά για περιστατικό ηθικής παρενόχλησης, βίας ή εκφοβισμού υποχρεούται στην άμεση εξέταση αυτών προβαίνοντας σε όλες τις απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες για τη διερεύνησή της. Ανάλογα με τα πραγματικά περιστατικά της κάθε υπόθεσης μπορεί είτε ν’ ακολουθείται η διαδικασία της απευθείας κλήσης σε απολογία είτε να εκδίδεται διαταγή για τη διενέργεια Προκαταρκτικής ή Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης ενώ ζητείται και η ενημέρωση της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής».

Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, το αρχηγείο προχώρησε στην έκδοση του εμπιστευτικού προειδοποιητικού εγγράφου καθώς υπάρχουν, τουλάχιστον, τέσσερα με πέντε περιστατικά όπου έχουν καταγγελθεί αξιωματικοί για κακοποιητική συμπεριφορά, εκτός από τις καταγγελίες για περιστατικά βίαιων επεισοδίων σε αστυνομικές υπηρεσίες, εκτός Κατεχάκη.

«Διατύπωναν σεξουαλικά υπονοούμενα σε βάρος τους, επιχειρούσαν να τις απομονώσουν σε χώρους των γραφείων. Επίσης, καταγγέλλεται πως όταν οι γυναίκες θύματα δεν ενέδιδαν οι εν λόγω αξιωματικοί άλλαζαν συμπεριφορά, μιλούσαν με προσβλητικό λόγο σε βάρος τους, τις συκοφαντούσαν σε άλλους ένστολους, αποδίδοντάς τους ανήθικη συμπεριφορά», αναφέρεται επί λέξει στο δημοσίευμα.

Τα ΝΕΑ

Καταγγελόμενος με το προσωνύμιο «Δράκος»

Μάλιστα, φέρεται ένας από τους καταγγελλόμενους να έχει το προσωνύμιο «Δράκος», εξαιτίας της επιθετικής  συμπεριφοράς του απέναντι στις γυναίκες συναδέλφους του. Επίσης, υπάρχουν αναφορές για προσπάθεια συγκάλυψης των αναφορών καθώς και για αφόρητες πιέσεις, με αποτέλεσμα γυναίκες αστυνομικοί να σκέφτονται ακόμη και να φύγουν από την Αστυνομία.

ΕΛ.ΑΣ.: «Δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία»

Από την πλευρά του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υποχρεώθηκε να απαντήσει στο δημοσίευμα με διαρροές υποστηρίζοντας τα εξής:

«οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εντός της Ελληνικής Αστυνομίας, που αναφέρονται στο δημοσίευμα, δεν έχουν καταγγελθεί και καταγραφεί υπηρεσιακά».

Και πως το έγγραφο, που επικαλείται το δημοσίευμα, «αφενός δεν είναι εμπιστευτικό και αφετέρου αποτελεί συνέχεια σχετικών εγγράφων του Υπουργείου Εσωτερικών, για τον τρόπο που πρέπει εν γένει οι Δημόσιες Αρχές και εν προκειμένω η ΕΛ.ΑΣ. να διαχειρίζονται περιστατικά και καταγγελίες για φαινόμενα ηθικής παρενόχλησης και βίας εντός του προσωπικού τους».

Οι πηγές του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. τονίζουν δε ότι «αποτελεί πάγια αρχή της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η μηδενική ανοχή σε ζητήματα που αφορούν την αξιοπρέπεια του ατόμου και ξεκαθαρίζεται ότι τυχόν τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζονται με την αυστηρότητα που ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία και τους εσωτερικούς κανονισμούς της ΕΛ.ΑΣ.».

Σοβαρή καταγγελία τουριστών στην Κέρκυρα: 9χρονος χτυπήθηκε από ρεύμα από κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών

reuma

Σοβαρή καταγγελία τουριστών στην Κέρκυρα: 9χρονος χτυπήθηκε από ρεύμα από κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών

Το παιδί ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του και έχει πάρει εξιτήριο από το Νοσοκομείο

Θεσσαλονίκη: Νέα οπαδική επίθεση με μία σύλληψη – Ξυλοκόπησαν και απείλησαν με μαχαίρι διανομέα

delivery

Θεσσαλονίκη: Νέα οπαδική επίθεση με μία σύλληψη – Ξυλοκόπησαν και απείλησαν με μαχαίρι διανομέα

Σε εξέλιξη βρίσκεται αστυνομική έρευνα για την ταυτοποίηση και των υπολοίπων δραστών.

Κασσελάκης: Έχουμε αναστηθεί και έχουμε ρεύμα στην κοινωνία – Θέλουμε λιγότερη λιτότητα

kasselakis

Κασσελάκης: Έχουμε αναστηθεί και έχουμε ρεύμα στην κοινωνία – Θέλουμε λιγότερη λιτότητα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα των επερχόμενων ευρωεκλογών που…

Θεομηνία στην Παπούα Νεά Γουϊνέα – Πάνω από 300 άνθρωποι θάφτηκαν κάτω από λάσπες (video)

Screenshot 2024 05 25 103809

Θεομηνία στην Παπούα Νεά Γουϊνέα – Πάνω από 300 άνθρωποι θάφτηκαν κάτω από λάσπες (video)

Βίντεο που κάτοικος της περιοχής ανήρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ανθρώπους να αναζητούν επιζώντες…