Newsroom

Newsroom

Βάνδαλοι παντού: Γκράφιτι στα Οθωμανικά Λουτρά της Λάρισας

Με μια νέα «πληγή» στο πιο κεντρικό της σημείο ξύπνησε πριν από λίγες μέρες η Λάρισα. Βάνδαλος-βάνδαλοι ανέβηκαν στον θόλο των Οθωμανικών Λουτρών (Χαμάμ) που βρίσκονται επί της Βενιζέλου και Φιλελλήνων και τον μουτζούρωσαν κάνοντας γκράφιτι! 

λουτρα

Σύμφωνα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία η φθορά είναι μεγάλη και έχουν κινηθεί όλες εκείνες οι διαδικασίες για την επιδιόρθωση της, αλλά και προς την κατεύθυνση της σύλληψης των ενόχων και τη λογοδοσία τους. Μάλιστα, από την Υπηρεσία εκφράζονται φόβοι ότι η κίνηση των ασυνείδητων να ανέβουν στον θόλο μπορεί να έχει προκαλέσει κι άλλες παράπλευρες φθορές, όπως η μετακίνηση κεραμιδιών κι από κει εισχώρηση υγρασίας εντός του μνημείου, με την έκθεση των υπευθύνων να αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες.

Η ρυπαρογραφία στον θόλο του Χαμάμ, βέβαια, μπορεί να έχει πολλαπλές προεκτάσεις: Από το πλήγμα που μπορεί να δεχτεί η εικόνα της πόλης ως τουριστικού προορισμού, μέχρι και ως αντεπιχείρημα στον αγώνα που κάνει η χώρα για επιστροφή των αρχαιοτήτων από το εξωτερικό, αφού πρόκειται σαφώς για ανικανότητα της επίσημης πολιτείας να διαφυλάξει και να προστατεύσει τα μνημεία της.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια μιλώντας για τον βανδαλισμό τόνισε ότι «Πρόκειται για μεγάλη φθορά σημαντικού μνημείου και μπορώ να σας πω ότι αισθανθήκαμε μεγάλη και αρνητική έκπληξη αφού κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά. Μείναμε άφωνοι, και ελπίζουμε ότι δεν θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό στο μέλλον. Είναι σαν να έχουν γράψει στο Αρχαίο Θέατρο! Καταγγείλαμε στην Αστυνομία το περιστατικό και το επόμενο βήμα μας είναι να δρομολογήσουμε όλες εκείνες τις ενέργειες για να επισκευάσουμε τον θόλο, αφού παρά το ότι το κτίσμα ανήκει σε ιδιώτες, έχει προχωρήσει αρκετά η απόφαση περί απαλλοτρίωσης κι έτσι θα αναλάβουμε εμείς αυτή την εργασία της απόσβεσης των ρυπαρογραφιών.

Βέβαια υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο να έχει προκληθεί και φθορά στη στέγη, αφού μπορεί να έχουν μετακινηθεί κεραμίδια και να έχουμε εισχώρηση υγρασίας από εκεί.

Ολη η πόλη χάρηκε όταν ανακοινώσαμε ότι το Υπουργείο προχωράει στην απαλλοτρίωση. Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι κάτι που μας ρεζιλεύει διεθνώς, αφού από εκεί περνούν τουρίστες. Εκτός από μας τους Λαρισαίους που πάθαμε αυτό το σοκ της προσβολής, αυτό φωτογραφίζεται και έχει σταλεί παντού, πώς να μας πάρουν στα σοβαρά μετά… Πρόκειται για δυσφήμηση στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης». 

Τα Οθωμανικά Λουτρά, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πόλης, άντεξαν -από τον 16ο αιώνα που χτίστηκαν- σεισμούς, βομβαρδισμούς και πλημμύρες για να δοκιμάσουν αυτή τη φορά την ανθρώπινη βλακεία, θα την αντέξουν κι αυτή…

Πηγή: Ελευθερία Λάρισας
 

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…