Balkan Insight: Να σταματήσει η ελληνική δικαιοσύνη την έρευνα για τους δημοσιογράφους Βαξεβάνη και Τριάντη που κλήθηκαν ως ύποπτοι

Το Balkan Insight στέκεται ιδιαίτερα στην παρέμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ουσιαστικά «παροτρύνει» τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν την έρευνα κατά των δύο δημοσιογράφων

βαξ balakc

Διεθνείς διαστάσεις έχει πάρει η πρωτοφανής ενέργεια της ελληνικής Δικαιοσύνης να καλέσει ως «ύποπτους» τον εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη και το δημοσιογράφο Βαγγέλη Τριάντη, για ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της χρήσης του υπηρεσιακού απορρήτου».

Ο διεθνής ιστότοπος Balkan Insight και η δημοσιογράφος Ελένη Σταματούκου παραθέτουν αναλυτικό ρεπορτάζ.

Συγκεκριμένα το Balkan Insight στέκεται ιδιαίτερα στην παρέμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ουσιαστικά «παροτρύνει» τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν την έρευνα κατά των δύο δημοσιογράφων, ενώ παρουσιάζει αναλυτικά όσα πρωτοφανή έχουν συμβεί με την παραγγελία του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Χρήστο Μπαρδάκη προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του ΣΔΟΕ σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου.

«Η Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων κάλεσε την Ελλάδα να “σταματήσει την έρευνα” κατά των δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη και Βαγγέλη Τριάντη για το ρεπορτάζ τους σχετικά με την κακοδιαχείριση δημόσιων πόρων και ζήτησε να «υποστηρίξει την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του Balkan Insight.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κάλεσε στις αρχές Νοεμβρίου τον εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Τριάντη να καταθέσουν ως ύποπτοι για παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου λόγω της έρευνάς τους για τις δημόσιες προμήθειες του κράτους κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Σε δηλώσεις του στο Balkan Insight ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Τριάντης, έκανε λόγο για ποινικοποίηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

«Η ερευνητική δημοσιογραφία ποινικοποιείται. Πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια εκφοβισμού κάθε δημοσιογράφου που θα θελήσει να κάνει τη δουλειά του στο μέλλον σε παρόμοιες περιπτώσεις και ουσιαστικά αποτελεί πλήγμα κατά της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας» δήλωσε στο BIRN, ο Β. Τριάντης.

Όπως αναφέρεται, «το Φεβρουάριο του 2023, το Documento δημοσίευσε απόσπασμα της έκθεσης ελέγχου της Υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, (ΣΔΟΕ) . Η έκθεση αποκάλυπτε τις απευθείας αναθέσεις συμβάσεων που είχε συνάψει η τότε Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, με στόχο την καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19 στις φυλακές. Το συμπέρασμα του ΣΔΟΕ ήταν ότι το κράτος είχε ζημιωθεί με 2 εκατομμύρια ευρώ».

Στη συνέχεια το Balkan Insight, επισημαίνει τις κατάπτυστες ενέργειες του τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, Χρήστο Μπαρδάκη.

«Ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος ανέθεσε τον έλεγχο στο ΣΔΟΕ αφού πρώτο το κόμμα της αντιπολίτευσης , ο ΣΥΡΙΖΑ, υπέβαλε μήνυση τον Μάιο του 2021. Ο εισαγγελέας έκλεισε την υπόθεση, περιγράφοντας ότι τα συμπεράσματα του ΣΔΟΕ δεν ήταν επιστημονικά αποδεκτά, δεν υπήρξε ζημία για το κράτος και δεν υπήρχαν ενδείξεις για πιθανή υπερτιμολόγηση» αναφέρεται χαρακτηριστικά ενώ το ρεπορτάζ συνεχίζεται:

«Μία ημέρα μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ των Βαξεβάνη και Τριάντη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, Χρήστος Μπαρδάκης, ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να διερευνήσει πώς περιήλθε στα χέρια τους το ρεπορτάζ του ΣΔΟΕ».

«Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης εδώ στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή σιωπούν για … περιπτώσεις όπως αυτές όπου επιχειρείται η δίωξη δημοσιογράφων. Υπάρχει σιωπή σε περιπτώσεις δημοσιογράφων που δεν ευνοούνται από την κυβέρνηση», υποστήριξε ο Βαγγέλης Τριάντης και συμπλήρωσε:

«Χαίρομαι που το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι διεθνείς οργανισμοί μέσων ενημέρωσης και το BIRN, θέτουν το θέμα- είναι πολύ σημαντικό για εμάς, διότι εδώ στην Ελλάδα η ελευθερία του Τύπου δεν λειτουργεί και υπάρχουν σοβαρά λειτουργικά ζητήματα σχετικά με το κράτος δικαίου και την προστασία των δημοσιογράφων»

Άδωνις: Νέα απάντηση σε Καλλιάνο – «Παρότι μου τηλεφώνησε δεν πήρε ΜΕΘ γιατί δεν προβλεπόταν» (video)

kallianos adonis 654 new 102 1

Άδωνις: Νέα απάντηση σε Καλλιάνο – «Παρότι μου τηλεφώνησε δεν πήρε ΜΕΘ γιατί δεν προβλεπόταν» (video)

«Ήταν ένας άνθρωπος που είχε πολλά νοσήματα, η ανακοπή δεν είναι κάτι που προβλέπεται», τόνισε…

Ένοχοι έξι κατηγορούμενοι στη δίκη για το Μάτι – Αθώοι Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψινάκης

ματι

Ένοχοι έξι κατηγορούμενοι στη δίκη για το Μάτι – Αθώοι Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψινάκης

Την ενοχή συνολικά έξι από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους για την τραγωδία στο Μάτι αποφάσισε…

Δημητρακόπουλος για Καλλιάνο: «Ο γιατρός έχει δεχθεί απειλές από τον βουλευτή ότι θα τελειώσει την καριέρα του» (video)

dimitrakopoulos

Δημητρακόπουλος για Καλλιάνο: «Ο γιατρός έχει δεχθεί απειλές από τον βουλευτή ότι θα τελειώσει την καριέρα του» (video)

Τι είπε ο δικηγόρος του γιατρού του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου σχετικά με τις καταγγελίες…