Βάλανε το λύκο να φυλάει το ΔΟΛ και το δημόσιο συμφέρον

Σε καθεστώς εκκαθάρισης πέρασε ο ΔΟΛ μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Ειδικός διαχειριστής ορίστηκε η εταιρία ορκωτών λογιστών «Grant Thornton», η οποία θα κληθεί να εκποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού από κοινού με τη δικηγορική εταιρία «Ανδρέας Αγγελίδης και Συνεργάτες».

585d5d281dc524bb088b4922 1

του Άγγελου Προβολισιάνου

Ωστόσο, ο ρόλος της Grant Thornton κατά την «αεριτζίδικη» δανειοδότηση του ΔΟΛ το 2013, σε συνδυασμό με την εκκρεμούσα ποινική διάσταση των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων του Οργανισμού και το υπαρκτό ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι να μην λάβουν ούτε ένα ευρώ από τα χρωστούμενα, προκαλούν το ερώτημα για το αν εν τέλει ο λύκος κλήθηκε να προστατέψει το ΔΟΛ και το δημόσιο συμφέρον.

Κατά την απόφαση 963/2017, το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση της πρώην διοίκησης του ΔΟΛ για να τεθεί ο Οργανισμός σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης εν λειτουργία, απορρίπτοντας παράλληλα το αίτημα της πλευράς Ψυχάρη για εξαίρεση συγκεκριμένου τραπεζικού λογαριασμού της ALPHA BANK, με σκοπό να καλύπτονται τα πάγια έξοδα της εταιρίας από το εκάστοτε αποθεματικό του εν λόγω λογαριασμού. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε ως μη νόμιμο από το δικαστήριο, με την έδρα να γνωμοδοτεί πως είναι στη δικαιοδοσία των διαχειριστών ο τρόπος που θα επιλέξουν να καλύπτουν τα πάγια έξοδα της εταιρίας μέχρι να εκποιηθούν τα περιουσιακά της στοιχεία. Έτσι, ο Σταύρος Ψυχάρης και σύσσωμη η διοίκηση του ΔΟΛ τέθηκαν εκτός Οργανισμού.

Πέρα από την εταιρία του δικηγόρου Αγγελίδη, την οποία νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν ως συνήγορο των τραπεζών, ειδικός διαχειριστής ορίστηκε και η εταιρία ορκωτών λογιστών, Grant Thornton. Σύμφωνα με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής αναφορικά με τον υπέρμετρο δανεισμό κομμάτων και ΜΜΕ, η συγκεκριμένη εταιρία ορκωτών λογιστών, που παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες και προς το υπερχρεωμένο ΠΑΣΟΚ, είχε εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο το 2013 για το ΔΟΛ, κατά το οποίο ο Οργανισμός ήταν βιώσιμος και μελλοντικά προσοδοφόρος.

«Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δανείων του ΔΟΛ, εκπονήθηκε από τον οίκο GRANT THORNTON το έτος 2013 επιχειρησιακό σχέδιο με ορίζοντα το 2023. Παρότι το σχέδιο δεν επαληθεύθηκε, μετά από χρονοβόρες διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε το ίδιο έτος 2013, μεταξύ της εταιρίας και τριών εκ των δανειστριών Τραπεζών, (ΑLPHΑ ΒΑΝΚ, ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ), Κοινοπρακτικό Ομολογιακό Δάνειο (ΚΟΔ), ρύθμισης των απαιτήσεων και πρόσθετη χρηματοδότηση» σημειώνεται στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ παρακάτω προστίθεται:

«Οι τρεις τράπεζες που ανέλαβαν το ΚΟΔ, βασίστηκαν στο επιχειρησιακό σχέδιο που είχε εκπονηθεί το 2013 από τον οίκο Grant Thornton και επικαιροποιήθηκε στις αρχές του 2014, το οποίο αξιολογήθηκε θετικά. Επίσης λήφθηκε υπόψη το γεγονός, ότι παρασχέθηκαν εξασφάλισης με όλα τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία που διέθετε ο Όμιλος, όπως επίσης και νέα κεφάλαια από την ΑΜΚ (8.000.00)».

Κοντολογίς, μετά από τη θετική γνωμοδότηση της Grant Thorton, το 2013 ο Οργανισμός έλαβε έναν ακόμα μη εξασφαλισμένο κοινοπρακτικό ομολογιακό δανεισμό ύψους 96.817.889 ευρώ και 10ετούς διάρκειας. Μάλιστα, ο σκοπός του δανεισμού αφορούσε την ανακεφαλαιοποίηση παλαιότερου μη εξασφαλισμένου δανείου 82.200.000 ευρώ και παράλληλα την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης.

Παρόλα αυτά, το δικαστήριο όρισε τη συγκεκριμένη εταιρία ως ειδικό εκκαθαριστή, δίχως να συνυπολογίζει στο βαθμό που θα έπρεπε την ποινική διάσταση των δανειοδοτήσεων του ΔΟΛ, όπως αυτή στοιχειοθετείται από το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις κατά των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβάνοντας τραπεζικά στελέχη που παρανόμως ενέκριναν τις χρηματοδοτήσεις του Οργανισμού. Νομικοί κύκλοι εκφράζουν αμφιβολίες για την τήρηση του αδιάβλητου της διαδικασίας ως προς τα στοιχεία που θα κληθούν να προσκομίσουν οι εμπλεκόμενες τράπεζες στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές. Ίσως, κατά τις ίδιες πηγές, η καλύτερη πρακτική θα ήταν το «πάγωμα» της διαδικασίας έως ότου  ξεκαθαρίσει το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, αφού υπάρχει αδιαμφισβήτητη εμπλοκή και των ίδιων των τραπεζών.

«Προβληματίζει η απόφαση ως προς τα όσα διέταξε, αφού με βάση το πόρισμα της εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής η υπόθεση έχει και ποινική διάσταση που αφορά τις εταιρίες και τα πρόσωπα της συγκεκριμένης απόφασης» τονίζει ο δικηγόρος των εργαζομένων του ΔΟΛ, Δημήτρης Καραμήτσας, θέτοντας ζήτημα δημοσίου συμφέροντος που αντανακλά στην επιστροφή των 170 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι και το συνολικό τραπεζικό «άνοιγμα» του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θεωρείται υπεραισιόδοξο το σενάριο συνολικής εξαγοράς του Οργανισμού από κάποιον επενδυτή, αφού θα πρέπει να «φορτωθεί» και να αποπληρώσει όλα τα χρέη που οδήγησαν το ΔΟΛ στη χρεοκοπία. Η πιθανότερη έκβαση της υπόθεσης θα είναι η τμηματική εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού -δηλαδή οι τίτλοι των Μέσων- με τη μέθοδο του πλειστηριασμού, διαδικασία που επ’ ουδενί δεν πρόκειται να καλύψει το συνολικό ποσό των «αεράτων» δανειοδοτήσεων.

«Θα πρέπει να διαφυλαχθούν με κάθε τρόπο τα δικαιώματα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού» επισημαίνει ο κ. Καραμήτσας, προσθέτοντας πως τόσο η είσπραξη των δεδουλευμένων όσο και το εργασιακό μέλλον των απλήρωτων εργαζομένων είναι ιδιαίτερα επισφαλές και αβέβαιο.

Δείτε την δικαστική απόφαση:

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…