Newsroom

Newsroom

Βάφτισαν οικισμό προστατευόμενο δάσος στο Καϊμακτσαλάν

Η υπουργική απόφαση είχε υπογραφεί το 2005 επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή και μεταξύ των καταδικασθέντων συναντάμε την ειδική σύμβουλο του -παραπλανηθέντος σύμφωνα με τα λεγόμενά του στο κατηγορητήριο- τότε υφυπουργού Γεωργίας, Αλ. Κοντού.

fs forest

Η απάτη που σχεδίαζαν υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας, βαφτίζοντας «οικισμό» προστατευόμενο δάσος στη Βεγορίτιδα…, είχε κοντά ποδάρια. Στο κόλπο, η ειδική σύμβουλος του τότε υφυπουργού Αλέξανδρου Κοντού, που «τον ξεγέλασε»!

Η υπόθεση αναβίωσε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, που επέβαλε εν τέλει ποινές φυλάκισης από δύο έως πέντε χρόνια σε πέντε κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και η τότε ειδική σύμβουλος του υφυπουργού Γεωργίας της Ν.Δ. (σ.σ.: κυβέρνηση Καραμανλή) για την «επιχείρηση» οικοπεδοποίησης δασικής έκτασης περίπου 900 στρεμμάτων, η οποία μάλιστα ήταν ενταγμένη στο δίκτυο προστασίας NATURA 2000.

Η απίστευτη, αλλά πέρα για πέρα αληθινή αυτή υπόθεση άρχισε να διερευνάται από δικαιούχους της περιοχής, που έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι η προστατευόμενη δασική έκταση με θέα τη Βεγορίτιδα, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, παρουσιαζόταν σε τοπογραφικά σχέδια ως μαγευτικός οικισμός με δρόμους, σπίτια και πλατείες.

Γεγονός είναι ότι στο παρελθόν εκεί υπήρχε και ο παλιός οικισμός «Πάτημα» Πέλλας, που ήταν δασόκτημα, με συνιδιοκτήτες το Δημόσιο σε ποσοστό 59,36% και ιδιώτες σε ποσοστό 40,64%, αλλά αποκλειστική χρήση την υλοτομία και τις καλλιέργειες.

Παρά ταύτα, με υπουργική απόφαση του 2005, η εν λόγω δασική έκταση «βαφτίστηκε» οικισμός και συμπεριλήφθηκε σε πρόγραμμα αξιοποίησης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η βλάβη σε βάρος του Δημοσίου από την απόφαση αυτή αποτιμήθηκε σε τρία εκατομμύρια ευρώ, αλλά το δικαστήριο περιόρισε το ποσό σε 534.000 ευρώ.

Μεταξύ των κατηγορουμένων για απάτη σε βάρος του Δημοσίου βρέθηκαν η ειδική σύμβουλος του τότε υφυπουργού Γεωργίας, Αλέξανδρου Κοντού, η πρώην διευθύντρια του υπουργείου, που όμως απεβίωσε κι έτσι έπαυσε η ποινική δίωξη στο πρόσωπό της, καθώς και η τοπογράφος που συνέταξε τα σχέδια.

Αρχικά, κατηγορούμενος ήταν και ο διευθυντής αρμόδιας υπηρεσίας τής άλλοτε Νομαρχίας Πέλλας, όμως πρωτόδικα απηλλάγη.

Το Πενταμελές Εφετείο επέβαλε ποινές φυλάκισης πέντε ετών, εξαγοράσιμες προς τρία ευρώ την μέρα στους ιδιώτες, για απάτη σε βάρος του Δημοσίου και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, φυλάκιση τριών ετών με τριετή αναστολή στην «ειδική σύμβουλο» του υφυπουργού για άμεση συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση και φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή στην τοπογράφο για απλή συνέργεια σε απάτη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως ανάφερε το κατηγορητήριο, ο υφυπουργός παραπλανήθηκε από τους υπαλλήλους και τους ιδιώτες, χωρίς να γνωρίζει ότι η έκταση που εμφανιζόταν ως «παλιός οικισμός Πατήματος» ήταν στο μεγαλύτερο τμήμα του (κατά 80%) δάσος.

Πάντως, η παραχώρηση ουδέποτε έγινε, αφού η σχετική απόφαση του παραπλανηθέντος κ. Κοντού ανακλήθηκε το 2008, μετά την προσφυγή και άλλων ιδιωτών, που εμφανίζονται επίσης ως δικαιούχοι, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο δικαστήριο, η απόπειρα οικοπεδοποίησης αποδόθηκε στην ειδική σύμβουλο του υφυπουργού, η οποία στην απολογία της είπε πως είναι συνταξιούχος και δεν έχει σχέση με όσα της καταμαρτυρούν. Απολογούμενοι οι ιδιώτες επέμειναν ότι οι εκτάσεις τούς ανήκουν και πρέπει να τους δοθούν, ενώ η τοπογράφος υποστήριξε ότι απλώς συνέταξε σχέδια με βάση τα όρια που της έδωσαν οι πελάτες της.

Από την πλευρά της η εισαγγελέας της έδρας, Ειρήνη Χρυσογιάννη, τόνισε με νόημα στην αγόρευσή της ότι «στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όλοι οι Νεοέλληνες ήθελαν να γίνουν χιονοδρόμοι…».

Πηγή:Eφημερίδα Των Συντακτών 

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…