Newsroom

Newsroom

Αύξηση των εκτελέσεων το 2011 βλέπει η Διεθνής Αμνηστία

Νέα έκθεση που βλέπει το φως της δημοσιότητας από τη Διεθνή Αμνηστία καταγράφει αύξηση του αριθμού των εκτελέσεων παγκοσμίως για…

Νέα έκθεση που βλέπει το φως της δημοσιότητας από τη Διεθνή Αμνηστία καταγράφει αύξηση του αριθμού των εκτελέσεων παγκοσμίως για το έτος 2011. Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 18.750 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο παρέμειναν καταδικασμένοι σε θάνατο και τουλάχιστον 676 άνθρωποι εκτελέστηκαν σε 20 χώρες το 2011, εν συγκρίσει με τους 527 εκτελεσθέντες του 2010 αλλά σε 23 χώρες (η θανατική ποινή εκτελείται πλέον σε 20 χώρες , δηλαδή τρεις λιγότερες απ’ ότι το 2010).

Η αύξηση που παρατηρείται στις εκτελέσεις οφείλεται στην αυξημένη χρήση της πρακτικής στη Μέση Ανατολή και σε χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ και η Σαουδική Αραβία, με την τελευταία να αποτελεί τη μόνη χώρα παγκοσμίως που εκτελεί ακόμα και ανήλικους. Οι επιβεβαιωμένες εκτελέσεις στη Μέση Ανατολή ανήλθαν σε 558, παρουσιάζοντας αύξηση σχεδόν 50%.
Το Ιράν κατέχει τα πρωτεία με τουλάχιστον 360 εκτελέσεις, δίχως να υπολογίζονται οι κρυφές και ακολουθούν το Ιράκ με τη Σαουδική Αραβία (τουλάχιστον 82 εκτελέσεις) και η Υεμένη (τουλάχιστον 41).

«Άνθρωποι εκτελέστηκαν για αδικήματα όπως μοιχεία και σοδομισμός (Ιράν), βλασφημία (Πακιστάν), μαγεία (Σαουδική Αραβία), εμπόριο ανθρωπίνων οστών (Δημοκρατία του Κονγκό), και εμπόριο ναρκωτικών σε περισσότερες από 10 χώρες» αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία ενώ οι μέθοδοι εκτέλεσης που ακολουθήθηκαν το 2011 περιελάμβαναν αποκεφαλισμούς, απαγχονισμούς, θανατηφόρους ενέσεις και πυροβολισμούς. Αξιοσημείωτο ότι τα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνουν τις χιλιάδες εκτελέσεις που πραγματοποιούνται στην Κίνα, όπως υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία και όπου οι αριθμοί αποτελούν κρατικό μυστικό.

Για το Δυτικό κόσμο, οι καταγεγραμμένες και επισήμως αναγνωρισμένες εκτελέσεις ήταν 43 στις ΗΠΑ, όντας η μοναδική χώρα στην αμερικανική ήπειρο και το μοναδικό μέλος της ομάδας G8 των παγκόσμιων οικονομιών που εκτέλεσε κρατούμενους.
Στην Ευρώπη αλλά και την πρώην Σοβιετική Ένωση δεν επιβλήθηκαν ποινές θανάτου, εκτός από τη Λευκορωσία, όπου δύο άνθρωποι εκτελέστηκαν ενώ στη ζώνη του Ειρηνικού υπήρξαν πέντε καταδίκες σε θάνατο στην Παπούα-Νέα Γουινέα.


Η Διεθνής Αμνηστία αποτελεί ένα παγκόσμιο κίνημα με 3 εκατομμύρια υποστηρικτές, μέλη και ακτιβιστές και σκοπός του είναι η προάσπιση και προστασία των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και από άλλα διεθνή πρότυπα.

Δείτε το βίντεο:

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…