Αύξηση της Αστυνομικής αυθαιρεσίας κατά 75% κατέγραψε ο Συνήγορος του Πολίτη

Η αύξηση των περιστατικών αστυνομικής βίας, αφορά μόνο την προηγούμενη χρονιά. 

78489362 10157768497814634 1424416914351849472 o

Αύξηση της καταγραφής των περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας κατά 75% αποκάλυψε σήμερα στον στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης. 

Όπως είπε, για τα προηγούμενα περιστατικά που έχουν διερευνηθεί από τον Συνήγορο του Πολίτη τα τελευταία χρόνια και δίνοντας μια ποσοτική αίσθηση των καταγραφών : «Όλο το διάστημα που εμείς κοντεύουμε 2,5 χρόνια που εμείς έχουμε μια αρμοδιότητα παρέμβασης στις πειθαρχικές έρευνες που διεξάγουν τα σώματα ασφαλείας, και δεν αναφέρομαι μόνο στην ελληνική αστυνομία, αναφέρομαι και στο λιμενικό σώμα και στους φύλακες καταστημάτων κράτησης, διαπιστώνουμε μια αύξηση των περιστατικών τα οποία χρήζουν έρευνας. Και αύξηση των καταγγελιών που δεν έρχονται από τα σώματα ασφαλείας αλλά από τους πολίτες σε εμάς, –το οποίο είναι θετικό γιατί δείχνει ότι αρχίζει και η δική μας παρέμβαση να γίνεται και περισσότερο γνωστή στους συμπολίτες μας».

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των καταγγελιών που φτάνουν στον Συνήγορο του Πολίτη, ο Α. Ποττάκης διευκρίνισε πως υπήρξε αυξητική τάση από καταγγελίες που  έρχονται από πολίτες, αυτόπτες, αυτήκοους μάρτυρες ή και θύματα: «Τώρα επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς και πρόκειται να τα δημοσιοποιήσουμε όπως κάνουμε κάθε χρόνο, μπορώ να σας πω ότι είναι ενδεικτικό ότι έχουμε μια αύξηση άνω του 75% σε αριθμό καταγγελιών από πολίτες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και μια αύξηση του 25% συνολικά σε καταγγελίες και περιστατικά που έχουν ενταχθεί σε αυτό που ονομάζουμε Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, δηλαδή στη διερεύνηση του Συνηγόρου του Πολίτη υπό αυτό το μανδύα». 

Και συμπλήρωσε πως «Τα στοιχεία δείχνουν από τότε που αναλάβαμε ότι υπάρχει μια αύξηση των περιστατικών που καταγράφονται και που ερευνώνται. Αν αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ευρύτερη αύξηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας ή γενικότερα της αυθαιρεσίας των σωμάτων ασφαλείας, επιφυλάσσομαι περί αυτού. Σίγουρα όμως υπάρχει μια αύξηση των καταγεγραμμένων περιστατικών. Αυτό είναι αναμφίβολο». 

Οι ΕΔΕ όταν υπάρχει διαφωνία μεταξύ των Σωμάτων Ασφαλείας και του Συνηγόρου του Πολίτη, είναι ζήτημα Υπουργού. 

Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις που τα Σώματα Ασφαλείας δεν κάνουν δεκτή την  εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη και δεν εναρμονίζονται με τις αποφάσεις που εισηγείται, ο Α. Ποττάκης τόνισε ότι : «Δεν είναι απολύτως αληθές ότι οι ΕΔΕ δεν καταλήγουν πουθενά. Δεν ελέγχουμε το σύνολο των αδικημάτων, για παράδειγμα δεν ελέγχουμε αδικήματα καταγγελλόμενης διαφθοράς στα σώματα ασφαλείας. Εξετάζουμε συγκεκριμένα αδικήματα, βασανιστήρια, προσβολές κατά της σωματικής υγείας, άσκηση βίας, ζητήματα που έχουν να κάνουν με αυθαίρετες συμπεριφορές, με το ρατσιστικό κίνητρο κοκ». 

«Ο δικός μας ρόλος είναι να διασφαλίσουμε ότι εκεί που θα πρέπει να επιβληθούν ποινές, να επιβάλλονται. Υπάρχουν ακόμα προβλήματα στον τρόπο που διεξάγονται οι έρευνες. Υπάρχουν βελτιώσεις όλο αυτό το διάστημα που κι εμείς έχουμε μια πιο ουσιαστική παρέμβαση. Σε περιπτώσεις που υπάρχει απόκλισή στο πόρισμα του Συνηγόρου με αυτό των αρμόδιων οργάνων της Αστυνομίας, η υπόθεση διαβιβάζεται απευθείας στον υπουργό, ο οποίος καλείται να αναλάβει την ευθύνη», κατέληξε. 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…