Αυξημένος και έπειτα από χρόνια ο κίνδυνος εμφράγματος για όσους έζησαν σε εμπόλεμη ζώνη

Οι άνθρωποι που έζησαν σε ζώνη πολεμικών συγκρούσεων αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και διαβήτη, ακόμη και χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

AP War Zone Syria

Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη έρευνα μέχρι στιγμής, επάνω στις καρδιαγγειακές και μεταβολικές επιπτώσεις των πολέμων.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καρδιολογικό περιοδικό «Heart», επαναξιολόγησαν τα δεδομένα από 65 έρευνες που αφορούσαν 23 ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία, στον Λίβανο, στη Βοσνία, στην Κροατία, στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, στην Κολομβία, στο Σουδάν και άλλες χώρες.

Επιβεβαιώθηκε ότι οι πολεμικές συγκρούσεις σχετίζονται με μια πλειάδα αρνητικών επιπτώσεων για την υγεία των αμάχων, όπως αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού, διαβήτη, υπέρτασης, υψηλής χοληστερίνης, κατάχρησης αλκοόλ και καπνού κ.ά.

Δύο είναι οι κύριες αιτίες γι’ αυτό.

Αφενός, πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις των πολέμων (τραυματισμοί από εκρήξεις, λοιμώδεις ασθένειες, υποσιτισμός κ.λπ.), οι άμαχοι αντιμετωπίζουν έμμεσους κινδύνους για την υγεία τους σε βάθος χρόνου, λόγω της διάλυσης του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας στις εμπόλεμες ζώνες και της έλλειψης φαρμάκων όπως οι στατίνες.

Αφετέρου, ο πόλεμος αυξάνει το άγχος και το στρες των αμάχων, πράγμα που οδηγεί σε υπέρταση και σε άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ, περισσότερο κάπνισμα, έλλειψη άσκησης, χειρότερη διατροφή κ.ά.).

Στη φυλακή άλλοι 2 κατηγορούμενοι για το κύκλωμα εκβιαστών – Μεταξύ αυτών και ο «Αρκούδος»

Κυκλωμα εκβιαστων

Στη φυλακή άλλοι 2 κατηγορούμενοι για το κύκλωμα εκβιαστών – Μεταξύ αυτών και ο «Αρκούδος»

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν δύο από τους έξι κατηγορούμενους που απολογήθηκαν την Παρασκευή (19/7) για τη συμμετοχή…