Newsroom

Newsroom

Αυξάνονται τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο Φουκουσίμα

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία. Τουλάχιστον 3.771 οι νεκροί. Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας…

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία. Τουλάχιστον 3.771 οι νεκροί.
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στα ανατολικά του Τόκιο με τα κτίρια να σείονται για αρκετή ώρα, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν ζημιές ή θύματα. Την ίδια ώρα η αύξηση των επιπέδων της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα ανάγκασε προσωρινά τους εργαζόμενους να σταματήσουν τις εργασίες τους σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της χώρας. Είχαν προηγηθεί πυρκαγιές στους αντιδραστήρες 3 και 4 του πυρηνικού εργοστασίου που βρίσκεται 220 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο.Την «ανησυχία» του για τη συνεχιζόμενη κρίση στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα εξέφρασε σήμερα σε μια σπάνια τηλεοπτική του εμφάνιση ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο.
Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού εντοπίστηκε στ’ ανοικτά της περιοχής Σίμπα, ανατολικά της πρωτεύουσας και το βάθος του ήταν μόνο 10 χλμ., μετέδωσε η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, χωρίς να εκδόσει προειδοποίηση για τσουνάμι.

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της Ιαπωνίας, Γιουκίο Εντάνο, έγιναν έπειτα και από τη νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, την επομένη της έκρηξης που προκάλεσε φωτιά και κατέστρεψε τη στέγη του κτιρίου, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση στην οποία προέβη ο Εντάνο, οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν καθώς παρατηρήθηκε αιφνίδια αύξηση των επιπέδων της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Ωστόσο οι περίπου 50 εργαζόμενοι που επιχειρούν να ψύξουν τους 4 αντιδραστήρες στο εργοστάσιο επέστρεψαν και πάλι στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Ωστόσο ο κ.Εντάνο στη συνέχεια ανέφερε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας πέφτουν από τα 1.000 μικροσίβερτ στα 600 -800, τα οποία επίσης θεωρούνται ότι είναι σε επίπεδα πάνω από το φυσιολογικό.

Η νέα πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4 ξέσπασε νωρίς την Τετάρτη και 3 ώρες αργότερα η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι δεν φαίνονταν να βγαίνουν πλέον καπνοί από εκεί. Όμως λίγο αργότερα λευκός καπνός φάνηκε να βγαίνει από τον πυρηνικό αντιδραστήρα 3 του εργοστασίου Φουκουγιάμα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθούν να διευκρινίσουν τα αίτια της πυρκαγιάς,ενώ ο Γιουκίο Εντάνο ανέφερε ότι ο λευκός καπνός προφανώς προερχόταν από την εξάτμιση του νερού και σε αυτό το φαινόμενο απέδωσε και την αύξηση της ραδιενέργειας και την απομάκρυνση του προσωπικού από το σημείο.
Για τη φωτιά που ξέσπασε στις 20:45 ώρα GMT (22:45 ώρα Ελλάδας) στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα η Ιαπωνία ενημέρωσε και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Από την πλευρά της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε: “Οι ιαπωνικές αρχές μάς ενημέρωσαν πως εντοπίστηκε φωτιά στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο 4 στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι στις 20:45′ GMT … Στις 21:15′ της ίδιας ημέρας η φωτιά δεν ήταν πλέον ορατή”. Φωτιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στον ίδιο αντιδραστήρα διήρκεσε δύο ώρες πριν επιβεβαιωθεί η κατάσβεσή της, επισημαίνει η ΙΑΕΑ.

Επίσης η υπηρεσία ανακοίνωσε πως η εταιρία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει γεννήτρια ντίζελ για την παροχή νερού στον αντιδραστήρα Νο5, όπου παρατηρήθηκε χθες Τρίτη μείωση του επιπέδου, αν και το νερό παραμένει πάνω από τα καύσιμα, ενώ όπως έγινε γνωστό ήδη πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από ελικόπτερο πάνω από τον αντιδραστήρα 3.

Εν τω μεταξύ η διαχειρίστρια ηλεκτρική εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ανακοίνωσε ότι η θερμοκρασία σταθεροποιήθηκε και η πίεση μειώθηκε στον αντιδραστήρα Νο. 2 του σταθμού.

Την “βαθιά του ανησυχία” εξέφρασε σήμερα σε μια σπάνια τηλεοπτική του εμφάνισή ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο σχετικά με τις εξελίξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Εξέφρασε τα συλληπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων από τον σεισμό των 9 Ρίχτερ και κάλεσε το λαό να μη χάσει την ελπίδα του.

Επιπλέον σήμερα η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα στείλει μέρος από τα αποθέματα που διαθέτει σε βόριο, στην Ιαπωνία, συναινώντας στο αίτημα βοηθείας που της απηύθυνε το Τόκιο.

Το βόριο που ανήκει στα βαρέα μέταλλα, αναμιγνύεται με θαλασσινό νερό και χρησιμοποιείται από τα συνεργεία, που δίνουν τη μάχη για να αποτρέψουν την τήξη στους πυρήνες των κατεστραμμένων ατομικών αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο τη θερμοκρασία των εμπλουτισμένων ράβδων ουρανίου, στις δεξαμενές συγκέντρωσης.

Το αίτημα της κυβέρνησης της Ιαπωνίας για την προμήθεια του υλικού στη Σεούλ, έγινε καθώς οι ποσότητες που διέθετε η ίδια έχουν πλέον εξαντληθεί στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου.

Τα συνεργεία που επιχειρούν από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν οι εκρήξεις στους ατομικούς αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα, κατέφυγαν από νωρίς σε αυτή τη λύση ανάγκης που προβλέπει το ράντισμα με θαλασσινό νερό αναμεμιγμένο με βορικό οξύ των ράβδων του αντιδραστήρα μέσα στη δεξαμενή συγκέντρωσης, ώστε να μην υπερθερμανθούν και οδηγηθούν στη φάση της τήξης και της αλυσιδωτής, ανεξέλεγκτης πια, πυρηνικής διάσπασης.

Όπως ανακοίνωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας, μία πρώτη ποσότητα του κρίσιμου για την αντιμετώπιση της τήξης των πυρήνων των αντιδραστήρων, υλικού, θα σταλεί άμεσα στην Ιαπωνία.

Επίσης σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της χώρας, η Ιαπωνία είναι έτοιμη να ζητήσει τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού για να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

“Η συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό μπορεί να είναι χρήσιμη” στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα όπου σημειώνονται αλυσιδωτά πυρηνικά συμβάντα, είπε ο Γιουκίο Εντάνο, τονίζοντας ότι το Τόκιο “ετοιμάζεται” να ζητήσει τη συνεργασία αυτή.
Πρόσθεσε δε, ότι οι Αμερικανοί “συνεργάζονται ήδη παρέχοντας επιμελητειακή υποστήριξη”.

Οκτώ αμερικανικά πλοία του πολεμικού ναυτικού, μεταξύ τους το αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρίγκαν μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ενώ τα σχεδόν 80 αεροσκάφη και ελικόπτερα του αεροπλανοφόρου πραγματοποιούν αναγνωριστικές αποστολές και προμηθεύουν νερό και κλινοσκεπάσματα στους πληγέντες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Ο αριθμός των θυμάτων στην Ιαπωνία από το σεισμό των 9 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ανέρχεται σε τουλάχιστον 3.771 ανθρώπους ωστόσο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 10.000.

Σημειώνεται ότι αγνοείται η τύχη περίπου 8.000 κατοίκων της πόλης Οτσούτσι στα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας.

Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, και η κυβέρνηση έχει αναπτύξει 100.000 στρατιώτες προκειμένου να συνδράμουν στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σήμερα ο δήμαρχος της Κοριγιάμα απηύθυνε έκκληση για βοήθεια προκειμένου να παρασχεθούν είδη πρώτης ανάγκης στους χιλιάδες κατοίκους της Φουκουγιάμα που έχουν καταφύγει στην κωμόπολη που βρίσκεται μόλις 50χλμ δυτικά του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα.

“Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στον κόσμο: χρειαζόμαστε βοήθεια”, δήλωσε Μασάο Χάρα ο δήμαρχος της Κοριγιάμα, επισημαίνοντας πως μέχρι στιγμής τουλάχιστον 9.000 πολίτες έχουν καταφύγει εκεί.

Οι κάτοικοι που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους “φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής”, κυρίως στο γήπεδο του μπέιζμπολ, το οποίο πρόσφατα ανακαινίστηκε για το ενδεχόμενο χρήσης του σε φυσική καταστροφή.

“Αυτά που επειγόντως χρειαζόμαστε είναι βενζίνη, κηροζίνη, νερό και τρόφιμα”, δήλωσε ο Χάρα και πρόσθεσε: “Πάνω απ’ όλα έχουμε έλλειψη κηροζίνης και τίποτε δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτή. Δεν μπορούμε να έχουμε θέρμανση ή να λειτουργήσουν οι αντλίες νερού”.
http://www.enet.gr

Θεσσαλονίκη: Ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι που σκότωσαν 52χρονο επειδή τάιζε αδέσποτα

σκυλια

Θεσσαλονίκη: Ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι που σκότωσαν 52χρονο επειδή τάιζε αδέσποτα

Έχοντας δεχθεί πλήγματα με γυμνά χέρια στο σώμα του, το θύμα παραλήφθηκε από ασθενοφόρο του…

Συναγερμός στην Κίνα: Τουλάχιστον 6 νεκροί από τη φωτιά σε εμπορικό κέντρο – Αγωνία για τους παγιδευμένους (Video)

2986d1b5 kina

Συναγερμός στην Κίνα: Τουλάχιστον 6 νεκροί από τη φωτιά σε εμπορικό κέντρο – Αγωνία για τους παγιδευμένους (Video)

«Προς το παρόν, έξι άνθρωποι είναι νεκροί. Οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνές τους και…

Ρέντης: Δολοφονική επίθεση εργοδότη σε βάρος μετανάστη εργάτη – «Τον χτύπησε με αυτοκίνητο επιδιώκοντας να τον λιώσει» (Εικόνες)

jamie fenn gzBvE6 ohGA unsplash

Ρέντης: Δολοφονική επίθεση εργοδότη σε βάρος μετανάστη εργάτη – «Τον χτύπησε με αυτοκίνητο επιδιώκοντας να τον λιώσει» (Εικόνες)

Το αφεντικό τον χτύπησε με γροθιές και κλωτσιές και μετά τον καταδίωξε και τον χτύπησε…

Αστυνομικός απειλούσε τα παιδιά του ότι θα τα κλείσει σε ίδρυμα – Καταδικάστηκε σε οχτάμηνη φυλάκιση

astinomikos2

Αστυνομικός απειλούσε τα παιδιά του ότι θα τα κλείσει σε ίδρυμα – Καταδικάστηκε σε οχτάμηνη φυλάκιση

«Τα παιδιά κλαίγανε και με αγκάλιαζαν. Η παθούσα τρόμαξε με αυτά που άκουσε», κατέθεσε μάρτυρας, που…