Αυξάνει ο αριθμός των νεκρών από τη φονική έκρηξη στην Κίνα

Μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός των δύο τεράστιων εκρήξεων, οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε βιομηχανική ζώνη της πόλης Τιεντζίν της βορειοανατολικής Κίνας, καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 85, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

tianjin explosion 3407607k 1

Μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός των δύο τεράστιων εκρήξεων, οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε βιομηχανική ζώνη της πόλης Τιεντζίν της βορειοανατολικής Κίνας, καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 85, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης έπειτα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αποθήκη χημικών προϊόντων στο λιμάνι της πόλης και τραυμάτισαν εκατοντάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλούς πυροσβέστες που είχαν καταφτάσει για να σβήσουν την πυρκαγιά. Το ωστικό κύμα της έκρηξης, που προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημιές, έγινε αισθητό από κατοίκους σε πολυκατοικίες στο κέντρο της πόλης, χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι.
 

 

Η πόλη των δεκαπέντε εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται στη βόρεια Κίνα και είναι μία από τις πέντε «εθνικές κεντρικές πόλεις» της Λαϊκής Δημοκρατίας, οι οποίες είναι ανεξάρτητες από τη διοίκηση των επαρχιών και βρίσκονται υπό την διαχείριση της κεντρικής κυβέρνησης. Eίναι η έκτη μεγαλύτερη κινεζική πόλη σε αριθμό κατοίκων, σημαντικό βιομηχανικό κέντρο με μεγάλο εμπορικό λιμάνι που εξυπηρετεί τη βορειανατολική Κίνα.

 

 

Κανόνες ασφαλείας εν μέσω αποθέρμανσης της οικονομίας

Το τραγικό γεγονός προκάλεσε σοκ στην κινεζική κοινή γνώμη που παράλληλα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο απότομης προσγείωσης της κινεζικής οικονομίας, αν δεν πετύχει το άνοιγμα που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια στην κατανάλωση και την απελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στην αρχή του καλοκαιριού τα μεγάλα θύματα ήταν οι Κινέζοι μικροεπενδυτές που είδαν περιουσίες να χάνονται από την κατάρρευση της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Το τέλος του καλοκαιριού φαντάζει ακόμα πιο τραγικό, πλήττοντας το αίσθημα ασφάλειας που είναι σημαία του Πεκίνου. Τουλάχιστον 21 πυροσβέστες συγκαταλέγονται ανάμεσα στους νεκρούς και άλλοι 721 πολίτες τραυματίστηκαν, από τους οποίους σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία οι 25 είναι σε κρίσιμη κατάσταση και οι 33 σε σοβαρή. Σε προηγούμενο επίσημο απολογισμό, γινόταν λόγος για 50 νεκρούς.

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση υπερασπίστηκε τις ενέργειες των πυροσβεστών, που αρχικά χρησιμοποίησαν νερό για να κατασβέσουν την πυρκαγιά στην αποθήκη χημικών προϊόντων. Πολλοί ξένοι ειδικοί εικάζουν ότι η χρήση νερού προκάλεσε χημική αντίδραση με συγκεκριμένα υλικά, συμβάλλοντας στο να συμβούν οι εκρήξεις.

Οι κινεζικές αρχές κατηγορούν τους διαχειριστές της αποθήκης ότι «παραβίασαν τους κανόνες ασφαλείας». Αν και περισσότεροι από διακόσιοι ειδικοί του κινεζικού στρατού βρίσκονται στον τοπο της καταστροφής, οι αρχές διαβεβαιώνουν τους κατοίκους της Τιεντζίν ότι το δίκτυο υδροδότησης και ο αέρας της πόλης είναι καθαρά.

Η Λαϊκή Ημερησία του Πεκίνου κάνει λόγο για «ξεκάθαρη παραβίαση» των κανόνων που προβλέπουν ότι χημικά υλικά, όπως το καρβίδιο του ασβεστίου, το νιτρικό κάλιο και το νιτρικό νάτριο που βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις, πρέπει να αποθηκεύονται τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο από δημόσια κτίρια και κεντρικές οδικές αρτηρίες. 

9k=

9k=

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, οι εγκαταστάσεις της εταιρείας Ruihai Logistics και τα περίχωρα έχουν ισοπεδωθεί από την έκρηξη.

Ο διευθυντής της εταιρείας κρατείται και ανακρίνεται, ενώ η κινεζική κυβέρνηση διέταξε άμεση καταγραφή και έλεγχο σε όλες τις εγκαταστάσεις επικίνδυνων χημικών υλικών και εκρηκτικών της κινεζικής επικράτειας.

Α.Γ.

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…