Αυτός δεν είναι τρομοκράτης;

Είναι άξιο διερεύνησης το ποιον τελικά αποκαλούμε τρομοκράτη και ποιον όχι. Η αποκάλυψη του HOT DOC που κυκλοφορεί για την ύπαρξη βάκιλου του άνθρακα σε ελληνικό εργαστήριο, εκτός από ένα γεγονός που χαρακτηρίζεται από αδιαφανείς διαδικασίες, προκαλεί και το ερώτημα: Γιατί ο κάτοχος ενός βιολογικού μέσου μαζικής καταστροφής δεν εμφανίστηκε ως τρομοκράτης;

575a82491dc524e80c8b47d6

Πριν μερικά χρόνια περιστατικά βιοτρομοκρατίας με όπλο τον άνθρακα είχαν προκαλέσει υστερία στις ΗΠΑ και όχι μόνο, αφού οι ανά τον κόσμο μυστικές υπηρεσίες βρίσκονταν επί ποδός.

Η έρευνα της αντιτρομοκρατικής είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο, γεγονός που οδήγησε στον εντοπισμό του βιολογικού όπλου, με το συγκεκριμένο εργαστήριο να μην πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας για τη φύλαξη μιας τόσο επικίνδυνης ουσίας.

Δηλαδή, ο έλληνας επιστήμονας που για μεγάλο χρονικό διάστημα φέρεται να ήταν κάτοχος του βάκιλου, εκτός του ότι παρουσιάζεται να το κατείχε παράνομα και χωρίς τις ανάλογες προϋποθέσεις ασφαλείας, δεν τηρούσε πρωτόκολλα ή σχετικές εξουσιοδοτήσεις. Ο συγκεκριμένος επιστήμονας λοιπόν ούτε τρομοκράτης βαφτίστηκε, ούτε επικίνδυνος, ούτε κάτι παρεμφερές.

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η πρακτική που ακολουθείται σε περιπτώσεις οργισμένων εφήβων που συλλαμβάνονται με μολότοφ ή οτιδήποτε άλλο κατά τη διάρκεια επεισοδίων στα Εξάρχεια. Σε αυτούς φοράνε αλεξίσφαιρα γιλέκα μετά τη σύλληψή τους και τα Μέσα τους παρουσιάζουν ως επικίνδυνους τρομοκράτες.

Ωστόσο, για έναν επιστήμονα που κατείχε ένα βιολογικό όπλο και κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να το έχει χρησιμοποιήσει, η αντιμετώπιση είναι σαφώς διαφορετική.

Οι εξηγήσεις του εν λόγω επιστήμονα μόνο συγκεκριμένες δεν είναι. Στα ερωτήματα για το πώς τον κατείχε, πόση ποσότητα και κυρίως γιατί τον κατείχε οι απαντήσεις είναι ασαφείς, με τις Αρχές να μην αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο της εμπορίας του βιολογικού όπλου.

Ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα γινόταν αν αυτό το περιστατικό συνέβαινε στις ΗΠΑ ή στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εδώ, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν έχουμε αποσαφηνίσει ακόμα τον όρο τρομοκράτης και τον ερμηνεύουμε κατά το δοκούν. Έτσι, κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος τρομοκράτης ή όχι δεν είναι τα πεπραγμένα του και ο νόμος, αλλά οι ιδεολογικές του καταβολές και αν είναι θαμώνας των Εξαρχείων.

Διαβάστε επίσης: Hot Doc: Αποκλειστικό – Βρέθηκε βάκιλος του άνθρακα σε ελληνικό εργαστήριο


Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν τα… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο (video)

Περιστέρι

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν τα… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο (video)

Δύο πρωτοφανή περιστατικά έγιναν την ίδια μέρα στον ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

Παπαδάκης Αναστασοπούλου

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

«Μιλάω κι εγώ, μιλάς κι εσύ, μη δυσανασχετείς», είπε ο Γιώργος Παπαδάκης απευθυνόμενος στη Μαρία…

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

ΤΕΜΠΗ Ατυ

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

Η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας «βάζει στην θέση της» την εισαγγελέα Ειρήνη Κεχαγιά και διατάσσει την…