Newsroom

Newsroom

Αυτοκτονία 15χρονου Αργυρούπολη: Το bullying, το πάρτι, τα μηνύματα και το ημερολόγιο

Αποσβολωμένη παρακολουθεί η τοπική κοινωνία στην Αργυρούπολη τις νέες αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την αυτοκτονία του 15χρονου αγοριού.

5b4d92961dc524f3258b4611

Οι καταθέσεις του στενού κύκλου του μιλούν για ένα παιδί με υψηλό δείκτη ευφυΐας και προβληματισμούς που «ξεπερνούσαν» την ηλικία του. Για έναν άριστο μαθητή ο οποίος μέχρι και την τελευταία στιγμή έκανε όνειρα και περνούσε ευχάριστα με τους φίλους του.

Λίγα 24ωρα πριν αποφασίσει να βάλει τέλος στη ζωή του είχε τρυπήσει το αυτί του για να βάλει ακόμη ένα σκουλαρίκι, συζητούσε με την οικογένειά του το μεταπτυχιακό που ήθελε να κάνει μετά τις σπουδές του στη βιολογία, ενώ είχε κανονίσει και τις διακοπές του με μια κολλητή του φίλη. Με λίγα λόγια ο 15άχρονος έκανε όνειρα για το μέλλον.

Τα στοιχεία αυτά με την πρώτη ανάγνωση περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την έρευνα σε σχέση με την ψυχοσύνθεση του νεαρού αγοριού, καθώς η συμπεριφορά δεν έδειχνε ότι είχε σκοπό να προχωρήσει σε κάτι τόσο ακραίο. Την ίδια ώρα φίλοι και γνωστοί της οικογένειας μιλούν για υγιές οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο το παιδί είχε αποδοχή. Ωστόσο ειδικοί εξηγούν ότι η απόφαση του 15άχρονου να βάλει τέλος στη ζωή του με αυτό τον τρόπο δεν δείχνει κάτι τέτοιο.

Ρεπορτάζ: Αντιγόνη Μιχοπούλου

Το bullying, το πάρτι, τα μηνύματα και το ημερολόγιο

Ο 15άχρονος, όπως αναφέρουν καταθέσεις αλλά και πληροφορίες του Documentο, δεχόταν σκληρό bullying τα τελευταία δύο χρόνια. Ο λόγος που χλεύαζαν το παιδί ήταν ότι έκανε παρέα κυρίως με κορίτσια.

Οι χαρακτηρισμοί που δεχόταν σκληροί και οι χειρονομίες σχεδόν σε καθημερινή βάση. Σε ερώτηση που του είχαν κάνει φίλοι του αν τον ενοχλούν αυτά που του λένε εκείνος απάντησε: «Καθόλου, αδιαφορώ». Ωστόσο όλα δείχνουν πλέον ότι πίσω από αυτήν τη δυνατή φιγούρα κρύβονταν τεράστιος πόνος και οργή για τη βία που χαρακτήριζε την καθημερινότητά του.

Ολα κυλούσαν ομαλά, ο 15άχρονος έδινε την εντύπωση ότι μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση ακόμη και την τελευταία ημέρα που ήταν καλεσμένος σε πάρτι φίλων του. Αλλωστε πληροφορίες του Documentο αναφέρουν ότι το παιδί φέρεται να ευχαρίστησε την οικοδέσποινα που του πρόσφερε την όμορφη βραδιά. Παρόλο που λίγη ώρα πριν είχε απομακρυνθεί από το γλέντι, είχε αλλάξει διάθεση και κοίταζε σκυθρωπός το κινητό του. Ενδέχεται να έλαβε ένα μήνυμα που του χάλασε τη διάθεση, κάτι που θα αποσαφηνιστεί με την άρση του απορρήτου, την οποία από την πρώτη στιγμή ζήτησε ο εισαγγελέας.

Το παιδί φεύγει από το πάρτι, γυρίζει στο σπίτι του, αφήνει τα πράγματά του στη θέση τους και κρεμιέται από το σχοινί της κούνιας στο μπαλκόνι.

Τεράστια οργή

Ο ψυχοθεραπευτής Γιώργος Στυλιαράς μιλώντας στο Documento επισημαίνει ότι η τραγωδία με τον 15άχρονο παρουσιάζει την παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας, της οικογένειας και κυρίως της σχέσης εκπαιδευτικών – μαθητών. Οσον αφορά τον τρόπο που επέλεξε για να βάλει τέλος στη ζωή του (στο μπαλκόνι του σπιτιού του), σύμφωνα με τον κ. Στυλιαρά η αυτοκτονία σε κοινή θέα γίνεται με σκοπό ο αυτόχειρας να εκδικηθεί την κοινωνία αλλά ενδεχομένως και την ίδια του την οικογένεια η οποία θα τον εντοπίσει πρώτη βλέποντας αυτό το τραγικό θέαμα.

Η θλιβερή ιστορία του 15άχρονου θυμίζει πολύ το σενάριο της αμερικανικής σειράς «13 reasons why». Η σειρά αυτή πραγματεύεται την αυτοκτονία μιας μαθήτριας λυκείου, η οποία αφήνει πίσω της δεκατρείς ηχογραφημένες κασέτες όπου εξηγεί τους δεκατρείς λόγους για τους οποίους έβαλε τέλος στη ζωή της, ονοματίζοντας τους ανθρώπους που την έφτασαν σε αυτό το σημείο. Τον πρώτο κύκλο της σειράς αυτής σύμφωνα με πληροφορίες τον είχε παρακολουθήσει ο 15άχρονος μαζί με την παρέα του. Ωστόσο οι φίλοι του δεν άντεξαν να δουν τον δεύτερο κύκλο και συνέχισε μονός του.

«Πόλεμος» ανηλίκων

Η είδηση του θανάτου του μαθητή του 3ου Γυμνασίου Αργυρούπολης προκάλεσε ποικίλα συναισθήματα με κοινό αυτό της απέραντης θλίψης. Στους φίλους του προκάλεσε και θυμό για εκείνους που τον χλεύαζαν. Σε άλλους θυμό προς τους εκπαιδευτικούς του σχολείου που δεν εντόπισαν τον πρόβλημα και δεν το αντιμετώπισαν. Αλλοι αναρωτιούνται πως οι γονείς των έξι παιδιών δεν είχαν καταλάβει το πρόβλημα και δεν είχαν ασχοληθεί με την κακή συμπεριφορά τους. Την ίδια ώρα το σημείωμα με τα έξι ονόματα έχει ως αποτέλεσμα να εκτοξεύονται αλληλοκατηγορίες μεταξύ ανηλίκων αλλά και απειλές προς όσους πιθανολογείται ότι συγκαταλέγονται στα έξι παιδιά. Κανένα από τα παιδιά δεν γνωρίζει με ακρίβεια ποιοι είναι αυτοί οι έξι που έκαναν εφιαλτική τη ζωή του 15άχρονου και καταγράφονται στην επιστολή του και αυτό έχει προκαλέσει επικίνδυνη σεναριολογία και στοχοποίηση μεταξύ των ανηλίκων, η οποία μπορεί να έχει ακόμα χειροτέρα αποτελέσματα.

Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και αναμένεται τα έξι παιδιά που κατονομάζει ο 15άχρονος στην επιστολή του να καταθέσουν στη ΓΑΔΑ αφού πρώτα ολοκληρωθούν όλες οι υπόλοιπες καταθέσεις μαρτύρων.

Πηγή: Εφημερίδα Documento

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…