Αυτοί που (δεν) γνωρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κάθε φορά που το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζεται στο πλευρό κάποιου παράγοντα ο οποίος ερευνάται από τη Δικαιοσύνη, εκείνος δηλώνει άγνοια. Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται να μην γνωρίζει κανέναν απ’ όσους κατά καιρούς έχουν συνδεθεί μαζί του και εμπλέκονται σε σκάνδαλα.

NewsRoom 04/07/2018 | 19:11

Δίχως ντροπή, ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για σκευωρίες τις οποίες δήθεν κάποιοι δημιουργούν για να τον στοχοποιήσουν και πάντοτε αρνείται να απαντήσει επί της ουσίας σε όσα αποκαλύπτονται ή καταγγέλλονται. Αν δεν επρόκειτο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ίσως να μην είχε τόση σημασία. Όταν όμως κανείς διεκδικεί την πρωθυπουργία της χώρας, τα πράγματα αλλάζουν. Ο πρόεδρος της ΝΔ λέει απροκάλυπτα και όπως φαίνεται κατά συρροήν ψέματα.

Οι σαμπάνιες με τον Mr Novartis Κώστα Φρουζή

Ξεκινώντας από τα τελευταία έχει ενδιαφέρον να δούμε τις σχέσεις του κ. Μητσοτάκη με τον Κώστα Φρουζή της Novartis. Ο πρόεδρος της ΝΔ σημαίνοντα στελέχη της οποίας βρίσκονται σύμφωνα με τις μαρτυρίες προστατευομένων μαρτύρων, στο πυρήνα του σκανδάλου, μίλησε από την πρώτη στιγμή για σκευωρία και για προσπάθεια της κυβέρνησης να συκοφαντήσει τους πολιτικούς αντιπάλους της. Χωρίς δισταγμό χαρακτήρισε τους μάρτυρες κουκουλοφόρους, ενώ έκανε λόγο για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και για παρακράτος που επιχειρείται να στηθεί. Στην πραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δήθεν δεν γνώριζε τίποτα για την υπόθεση παρά μόνο πως πρόκειται για σκευωρία, διατηρούσε στενή και φιλική σχέση με τον Κώστα Φρουζή.

Η μεταξύ τους ηλεκτρονική αλληλογραφία την οποία αποκάλυψε η εφημερίδα Documento, αποδεικνύει ότι ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο γνώριζε τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis αλλά ήταν εκείνος που ανέλαβε να τον προωθήσει ως «καλό βιογραφικό» όταν τερμάτισε την καριέρα του στη φαρμακευτική. Με τη σειρά του ο Κώστας Φρουζής, την εποχή που ο πρόεδρος της ΝΔ έδινε την προεκλογική μάχη του για την προεδρία του κόμματος, διοργάνωνε για τον φίλο του δείπνο στήριξης με διευθυντές πολυεθνικών εταιριών. Στα αρχεία της αλληλογραφίας του Κώστα Φρουζή, υπάρχουν πολλά μηνύματα επικοινωνίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα οποία επιβεβαιώνουν όσα κατέθεσαν οι μάρτυρες στο FBI. Ο Μr Novartis σε αυτές τις ηλεκτρονικές συνομιλίες αποκαλεί «φίλο» τον κ. Μητσοτάκη και ο πρόεδρος της ΝΔ του απαντά επίσης φιλικά με διάθεση και ύφος που φανερώνει βαθιά σχέση. 

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που αντάλλαζαν Κώστας Φρουζής και Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο άγνωστος κουμπάρος της Ντόρας Μπακογιάννη

Μια άλλη σύνδεση την οποία κατηγορηματικά έχει αρνηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτή με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος επίσης ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για πιθανή εμπλοκή στην υπόθεση μεταφοράς άνω των δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο Noor 1. Ακριβώς έναν χρόνο πριν, κι ενώ η κυβέρνηση κατηγορούσε την αξιωματική αντιπολίτευση για σχέσεις με τον κ. Μαρινάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και δήλωσε: «δεν έχω καμία προσωπική σχέση με τον κ. Μαρινάκη». Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, σε ερώτηση της παρουσιάστριας Μάρας Ζαχαρέα αν εκείνος ή το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον επιχειρηματία, απάντησε: «δεν έχω καμία ιδιαίτερη σχέση με τον κ. Μαρινάκη».

Τούτη τη φορά βέβαια δεν χρειάστηκαν emails ή άλλα ντοκουμέντα ώστε να αποδειχθεί πως ο ισχυρισμός του κ. Μητσοτάκη ήταν ψευδής. Στη διάψευση μάλιστα προχώρησε η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ευρισκόμενη στην αίθουσα της ολομέλειας στη Βουλή και κατόπιν αντιπαράθεσής της με τον Πάνο Καμμένο, σημείωσε: «ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι είμαι φίλη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Τον διόρθωσα. Είμαι κουμπάρα του από το 1996. Με έχει παντρέψει κι έχω βάλει λάδι στον γιο του ο οποίος σήμερα είναι 18 ετών». Είναι -θα αναρωτηθείτε- πρόβλημα να έχει κανείς κοινωνικές σχέσεις με τον Βαγγέλη Μαρινάκη ή όπως γράψαμε παραπάνω με τον Κώστα Φρουζή; Προφανώς όχι. Αν πρόκειται όμως για απλές κοινωνικές σχέσεις, γιατί ο κ. Μητσοτάκης τις αποκρύπτει; 

Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται τις σχέσεις της οικογένειάς του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Η Ντόρα Μπακογιάννη τον διαψεύδει

Τα πάρε-δώσε με τη Siemens και ο Χριστοφοράκος

Ίσως η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε τις σχέσεις του με πρόσωπο που ελεγχόταν για την εμπλοκή του σ’ ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης, ήταν όταν αποκαλύφθηκε ότι η Siemens μοίραζε μίζες σε πολιτικά πρόσωπα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι φωτογραφίες του σημερινού προέδρου της ΝΔ και της συζύγου Μαρέβας Γκραμπόφσκι με τον ισχυρό άνδρα της γερμανικής πολυεθνικής στην Ελλάδα Μιχάλη Χριστοφοράκο δεν αποτελούν μοναδική απόδειξη των καλών σχέσεων των δύο ανδρών. Θα ΄λεγε κανείς πως οι συγκεκριμένες εικόνες αποτελούν απλώς την αποτύπωση μιας καλής σχέσης (ίσως και φιλίας) από τον φωτογραφικό φακό. Εκείνο αντιθέτως που εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη είναι τόσο τα δώρα της Siemens σε αυτόν όσο και η αλληλογραφία του Μιχάλη Χριστοφοράκου. 

Οι φωτογραφίες Χριστοφοράκου - Μητσοτάκη - Γκραμπόφσκι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι απλώς είχε, όπως αποδείχθηκε, σχέσεις με τον Mr Siemens, αλλά ο Μιχάλης Χριστοφοράκος είχε πάνω από 350 συναντήσεις με μέλη της οικογένειάς του. Σύμφωνα μάλιστα με όσα έχει καταθέσει η γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου στη Δικαιοσύνη, η Siemens παρείχε στην οικογένεια Μητσοτάκη (και προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ) οικιακό εξοπλισμό, τηλεφωνικά κέντρα κ.ά. Έχει αποδειχθεί άλλωστε ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος είχε παραγγείλει συγκεκριμένα για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, τηλεφωνικό κέντρο το οποίο κόστιζε 120.000 ευρώ. Ο πρόεδρος της ΝΔ πλήρωσε τελικά το ποσό αυτό, αφού όμως ξέσπασε ο θόρυβος για το σκάνδαλο.

Αυτός ακριβώς είναι που έχει καταθέσει η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου στη Δικαιοσύνη λέγοντας επί λέξει: «μου είχε παραγγείλει (σ.σ. ο Χριστοφοράκος) τηλεφωνικά κέντρα για τον εξοπλισμό δύο πολιτικών γραφείων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, νομίζω ότι η κάλυψη της δαπάνης ξεπερνούσε το επιτρεπόμενο όριο. Μου είχε πει ο Χριστοφοράκος να βρω τρόπο να καλυφθούν από την εταιρία, αλλά εγώ δεν είχα κανέναν μαγικό τρόπο. Υπήρξε μεγάλη χρονοτριβή, έγινε φασαρία στον Τύπο και τελικά τα κάλυψε ο κ. Μητσοτάκης».

Αντί επιλόγου, ας θυμηθούμε πώς σχολίαζε ο Άδωνις Γεωργιάδης (αντιπρόεδρος της ΝΔ σήμερα), το 2011 τον σημερινό πρόεδρο του κόμματος και τις σχέσεις του με τη Siemens.