Αυτοί είναι οι πιθανοί διάδοχοι της Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Συντηρητικών

Η Μέι δεσμεύτηκε να δώσει μάχη για να παραμείνει στην ηγεσία των Τόρις αλλά αν χάσει αργότερα σήμερα την ψηφοφορία θα απομακρυνθεί από την ηγεσία του κόμματος και θα ξεκινήσει η διαδικασία διαδοχής της.

Theresa may

Ενεργοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι η διαδικασία για την διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά της ηγεσίας της για την σχεδιασθείσα έξοδο της χώρας από την ΕΕ (Brexit). Οι 48 επιστολές που ήταν απαραίτητες συγκεντρώθηκαν και η πρόταση κατατέθηκε.

Η ψηφοφορία θα γίνει απόψε μεταξύ 18:00 και 20:00, τοπική ώρα και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αμέσως μόλις γίνουν γνωστά.

Η Μέι δήλωσε ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας η διεξαγωγή εκλογών, όταν ρωτήθηκε από βουλευτή της αντιπολίτευσης αν θα προκηρύξει εκλογές ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.

Σε περίπτωση που η ψηφοφορία είναι σε βάρος της, μία διαδικασία αναμέτρησης για τον επόμενο ηγέτη θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και έξι εβδομάδες, και το πιο πιθανό θα είναι να χρειαστεί παράταση του ‘Αρθρου 50, εάν δεν υπάρξουν άλλα γεγονότα.

Δείτε ποιοι εμφανίζονται σύμφωνα με τον βρετανικό Tύπο οι πιο πιθανοί διεκδικητές για την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία

– ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι ο πιο σκληρός επικριτής της για το σχέδιό της για το Brexit. Παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο τον Ιούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς της Μέι ως προς την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Ο Τζόνσον θεωρείται από πολλούς ευρωσκεπτικιστές το πρόσωπο της εκστρατείας για το Brexit το 2016. Στο ετήσιο συνέδριο των Τόρις τον Οκτώβριο ο Τζόνσον εκφώνησε πύρινη ομιλία με κάποια από τα μέλη του κόμματος να περιμένουν στην ουρά για να τον ακούσουν. Έκανε έκκληση στο κόμμα να επιστρέψει στις παραδοσιακές του αξίες της χαμηλής φορολόγησης και της ισχυρής πολιτικής και να μην επιχειρεί να μιμηθεί της πολιτικές του αριστερού Εργατικού Κόμματος.

– ΤΖΕΡΕΜΙ ΧΑΝΤ

Ο Χαντ αντικατέστησε τον Τζόνσον στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ιούλιο και έχει κάνει έκκληση στα μέλη των Τόρις να παραμερίσουν τις διαφωνίες τους για το Brexit και να ενωθούν κατά του κοινού εχθρού: της ΕΕ.

Ο Χαντ ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016. Διετέλεσε για έξι χρόνια υπουργός Υγείας, μια θέση που τον κατέστησε αντιπαθή σε πολλούς ψηφοφόρους που εργάζονται ή εξαρτώνται από το δημόσιο και κατακερματισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Ο Χαντ δήλωσε ότι υποστήριξε την Μέι στην ψήφο εμπιστοσύνης.

– ΤΖΕΪΚΟΜΠ ΡΙΣ-ΜΟΓΚ

Εκατομμυριούχος, ο οποίος αρέσκεται να επιδεικνύει τα πλούτη του και καλλιεργεί το προφίλ του άγγλου αριστοκράτη άλλης εποχής, ο Ρις-Μογκ έχει δημιουργήσει ρεύμα ανάμεσα σε εκείνους που επιθυμούν μια πιο ακραία έξοδο από την ΕΕ σε σχέση με εκείνην που προτείνει η Μέι.

Ο Ρις-Μογκ, επικεφαλής μιας ομάδας ευρωσκεπτικιστών βουλευτών που ασκούν επιρροή, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε επιστολή για πρόταση μομφής εναντίον της Μέι την επόμενη ημέρα μετά την παρουσίαση από την πρωθυπουργό του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit.

Θέλει όμως να αναλάβει το πόστο; Ερωτηθείς αμέσως μετά την κατάθεση της επιστολής ο Ρις-Μογκ απάντησε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία των Τόρις.

– ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΡΑΑΜΠ

Ο βρετανός διαπραγματευτής για το Brexit παραιτήθηκε από την κυβέρνηση της Μέι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο εξόδου της λέγοντας ότι δεν ταιριάζει με τις προεκλογικές δεσμεύσεις των Τόρις το 2017. Ο Ράαμπ διετέλεσε μόλις πέντε μήνες επικεφαλής του υπουργείου για το Brexit, έχοντας τοποθετηθεί στη θέση αυτή τον Ιούλιο.

Ο Ράαμπ έκανε εκστρατεία υπέρ του Brexit ενόψει του δημοψηφίσματος του 2016 και έχει μαύρη ζώνη στο καράτε.

– ΣΑΤΖΙΝΤ ΤΖΑΒΙΝΤ

Πρώην τραπεζίτης και υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς, ο Τζαβίντ έχει περάσει από αρκετά υπουργεία και έχει σταθερά καλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις ανάμεσα στους υπόλοιπους συντηρητικούς βουλευτές. Μετανάστης δεύτερης γενιάς, πακιστανικής καταγωγής, ο Τζαβίντ έχει πολλές φορές αναφέρει ότι έχει στον τοίχο του γραφείου του ένα πορτραίτο της αείμνηστης πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο Τζαβίντ ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα, αλλά μέχρι τότε θεωρούνταν ευρωσκεπτικιστής. Δήλωσε ότι υποστήριξε την Μέι στην ψήφο εμπιστοσύνης.

– ΜΑΪΚΛ ΓΚΟΟΥΒ

Ο Γκόουβ, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Brexit πριν από το δημοψήφισμα, θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Έχει γίνει ένας απρόσμενος σύμμαχος της Μέι και μέχρι τώρα υποστήριζε την στρατηγική της στο Brexit.

Ο Γκόουβ ένωσε τις δυνάμεις του με τον Μπόρις Τζόνσον στη διάρκεια της εκστρατείας για το Brexit το 2016 μέχρι που απέσυρε την υποστήριξή προς την υποψηφιότητα του Τζόνσον την τελευταία στιγμή και έθεσε ο ίδιος υποψηφιότητα. Ο Γκόουβ δήλωσε ότι υποστήριξε την Μέι στην ψήφο εμπιστοσύνης.

– ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΝΤΕΪΒΙΣ

Ο Ντέιβις, ένας προεξέχων ευρωσκεπτικιστής, ορίστηκε να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων της Βρετανίας με την ΕΕ τον Ιούλιο του 2016 αλλά δύο χρόνια αργότερα παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδιά της περί διατήρησης μιας μακροχρόνιας σχέσης με το μπλοκ.

Θεωρείται πιθανός μεταβατικός ηγέτης του κόμματος.

– ΠΕΝΙ ΜΟΡΝΤΟΝΤ

Η Μορντόντ είναι μια από τις ελάχιστες εναπομείνασες υπέρμαχους του Brexit στο υπουργικό συμβούλιο της Μέι. Είναι υπουργός αρμόδια για θέματα διεθνούς ανάπτυξης. Πολλοί ανέμεναν ότι θα είχε και εκείνη παραιτηθεί μετά την δημοσιοποίηση του σχεδίου συμφωνίας της Μέι. Η ίδια δηλώνει ότι υποστήριξε την Μέι στην ψήφο εμπιστοσύνης.

– ΑΝΤΡΕΑ ΛΙΝΤΣΟΜ

Η Λίντσομ, μια ακόμη υπέρμαχος του Brexit που παραμένει στο υπουργικό συμβούλιο της Μέι, τέθηκε εκτός κούρσας στον αγώνα διαδοχής του πρώην ηγέτη των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον το 2016. Είναι υπουργός αρμόδια για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο και υποστήριξε την Μέι στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

dentro

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

Πάνω του θα ριζώνει ένα μεταλλικό δέντρο με ανοιγμένα τα κλαδιά του προς τον ουρανό

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, οι απειλές και οι διώξεις

βαξ παπ

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, οι απειλές και οι διώξεις

Ο πρώην υπουργός είχε απειλήσει με μηνύσεις και αγωγές για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του…

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

opadoi

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

Tρία από τα μέλη της συμμορίας βρίσκονται στις φυλακές, ενώ από τις έρευνες που έκαναν…