Newsroom

Newsroom

Αυτόγραφο ποιήματος του Καβάφη δημοπρατήθηκε έναντι 10.620 ευρώ

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοπρασίας που πραγματοποίησε ο οίκος Π. Βέργος με σπάνια βιβλία, έγγραφα, χειρόγραφα, φωτογραφίες…

kavafis poihma

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοπρασίας που πραγματοποίησε ο οίκος Π. Βέργος με σπάνια βιβλία, έγγραφα, χειρόγραφα, φωτογραφίες και χαρακτικά στο ξενοδοχείο Athens Plaza,  στην πλατεία Συντάγματος.
Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στο ποσό των 321.219 ευρώ (σημειώνοντας αύξηση 12% σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία), ενώ το ποσοστό των λαχνών που πουλήθηκε ανέβηκε στο 77% (έναντι 72% το Νοέμβριο). Όλα δείχνουν ότι το ενδιαφέρον για τα παλιά και σπάνια βιβλία όχι μόνο διατηρείται αμείωτο, αλλά μάλλον ενισχύεται.

Στην τιμή των 10.620 ευρώ έφθασε το αυτόγραφο του ποιήματος «Επιθυμίες» του Καβάφη. Το 1904, που γράφεται το ποίημα αυτό, ο Καβάφης, στα 41 του χρόνια, έχει ήδη διαγνώσει την πολύτιμη αξία της τέχνης του. Η ποίηση λειτουργεί ως άριστο μέσο απαθανάτισης κάθε ομορφιάς που αντίκρισε και κάθε πόθου που αισθάνθηκε. Το λαμπρό μαυσωλείο στο οποίο τοποθετούνται τα ωραία σώματα, η φευγαλέα και εύθραυστη ομορφιά της νιότης, δεν είναι άλλο από τους στίχους του ίδιου του ποιητή.
Στα 6.490 ευρώ πουλήθηκε η χειρόγραφη περιγραφή της ναυμαχίας του Ναυαρίνου γραμμένη από αξιωματικό της γαλλικής ναυαρχίδας. Η ναυμαχία έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 1827, κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης (1821-1832) στον κόλπο Ναυαρίνο, στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος.
Τέλος, τρεις φωτογραφίες της Αθήνας, του William James Stillman, πουλήθηκαν αντί 2.360, 1.416 και 2.360 ευρώ αντίστοιχα. Η πίστη «στην αλήθεια της φύσης» οδήγησε τον Αμερικανό καλλιτέχνη να πάρει διάφορες οπτικές αποφάσεις, σε μία προσπάθεια να πραγματοποιήσει μια ρεαλιστική εικονογράφηση των αθηναϊκών αρχαιοτήτων. Η προσέγγισή του υπήρξε καθαρή, ενώ οι οπτικές του επιλογές καθορίστηκαν από την αντίδρασή του στις σύγχρονες φωτογραφικές τάσεις.

Καθώς είχε εξετάσει τη δραστηριότητα των Ελλήνων φωτογράφων, είχε γνώση του τρόπου με τον οποίο απεικόνιζαν τις αθηναϊκές αρχαιότητες και αυτό δηλώνεται σαφώς στην αυτοβιογραφία του. Γράφει χαρακτηριστικά: «καταπιάστηκα με τη φωτογράφηση των αρχαιοτήτων της Αθήνας, οι οποίες βρήκα ότι δεν είχαν αντιμετωπιστεί ποτέ έξυπνα από τους ντόπιους φωτογράφους». Όπως έχει ειπωθεί από τον συλλέκτη φωτογραφίας Gary Edwards, ο Stillman είδε και απαθανάτισε με μια ματιά μοναδική. Ήταν σαν να «ανακάλυπτε» μια Ακρόπολη που κανένας μέχρι τότε δεν είχε δει.

Η επόμενη δημοπρασία βιβλίων προγραμματίζεται για το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου (παραλαβές από τους ενδιαφερόμενους να διαθέσουν υλικό στη δημοπρασία θα γίνονται μέχρι 18 Απριλίου).

πηγή: naftemporiki.gr

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

AP23317538119864

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

Ανεξάρτητη διεθνής έρευνα ζητά ο ΟΗΕ για τους ομαδικούς τάφους στα δυο μεγαλύτερα νοσοκομεία της…

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…