Newsroom

Newsroom

Αυτή ήταν η ζωή του σεΐχη για τον οποίο Σαουδική Αραβία και Ιράν βρίσκονται στα πρόθυρα του πολέμου

O σεΐχης Νιμρ Μπακρ αλ Νιμρ (που στα αραβικά σημαίνει «Τίγρης»), ο οποίος εκτελέστηκε από το καθεστώς των Σαούντ στη…

nimr 0

O σεΐχης Νιμρ Μπακρ αλ Νιμρ (που στα αραβικά σημαίνει «Τίγρης»), ο οποίος εκτελέστηκε από το καθεστώς των Σαούντ στη Σαουδική Αραβία, υπήρξε μία από τις πιο προβεβλημένες αντικαθεστωτικές προσωπικότητες της χώρας.

Γεννήθηκε το 1956 στην πόλη Αβαμίγια στην επαρχία Κατίφ κι ανήκε σε μία θρησκευόμενη οικογένεια η οποία διέθετε πολλούς κληρικούς και ιεροκύρηκες. Μετά από την ολοκλήρωση των σπουδών του στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πήγε στην Τεχεράνη, όπου σπούδασε εγκληματολογία και εντρύφησε στην φιλοσοφία και τους κανόνες του ισλαμικού νόμου.

Ύστερα συνέχισε τις σπουδές του στην Δαμασκό της Συρίας, όπου ήρθε σε επαφή με αρκετά μορφωμένους επιστήμονες και κληρικούς των σιϊτών. Εκεί αποφάσισε να στραφεί προς τον κλήρο και έγινε ιεροκύρηκας, καθώς και διδάσκαλος της σιιτικής εκδοχής του Ισλάμ.

Όταν επέστρεψε στην Σαουδική Αραβία και βλέποντας την εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση την οποία αντιμετώπιζαν οι σιίτες στην χώρα, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα κίνημα που θα πάλευε για να μειώσει τις αδικίες και την καταπίεση εναντίον τους.

Τότε ξεκινούν και οι περιπέτειές του με το καθεστώς της χώρας, οι οποίες ήταν αρκετές και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αγωνίστηκε για την ελευθερία των θρησκευτικών πεποιθήσεων στη Σαουδική Αραβία και επιτέθηκε κατά των σχολικών εγχειριδίων τα οποία αποκάλεσε «διαστρεβλωτικά» και προπαγανδιστικά υπέρ των ουαχαμπιστών ισλαμιστών του σαουδαραβικού καθεστώτος.

Ο ίδιος υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους νεαρούς σιίτες της Σαουδικής Αραβίας, και ανάμεσα στις προτάσεις που έκανε, πρωτοφανείς για τα δεδομένα του καθεστώτος των Σαούντ, ήταν να προκυρηχθούν εκλογές στην χώρα. Τα βάσανά του του με την αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας έχουν ξεκινήσει δέκα χρόνια πριν, όταν το 2006 υποστήριξε ότι συνελήφθη και χτυπήθηκε πολύ σκληρά.

Το 2009 διαμαρτυρήθηκε έντονα για τα φαινόμενα καταπίεσης των σιιτών στις ανατολικές περιοχές, και μάλιστα πρότεινε την απόσχισή της αν οι Σαουδάραβες ηγέτες δεν έκαναν κάτι για να αλλάξει η κατάσταση, ενώ κατά την διάρκεια των διαμαρτυριών του 2011 και 2012, ο αλ Νιμρ καλούσε τους διαδηλωτές να αντισταθούν στις σφαίρες της αστυνομίας χρησιμοποιώντας μόνο την δύναμη του λαού παρά την βία.

Στις 8 Ιουλίου 2012 πυροβολήθηκε στο πόδι από την αστυνομία και συνελήφθη σε μία επιχείρηση την οποία τοπική αστυνομία αποκάλεσε «ανταλλαγή πυροβολισμών» παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν είχε ποτέ στην κατοχή του όπλο. Ο αλ-Νιμρ είχε ξεκινήσει τότε μία απεργία πείνας και είχε αποκαλύψει ότι τον βασάνιζαν τακτικά όλο το διάστημα που βρισκόταν στην φυλακή, ενώ σε μία επίσκεψη μελών της οικογένειάς του τον είχαν βρει τρομερά καταβεβλημένο με οφθαλμοφανέστατα τα σημάδια των βασανισμών και χωρίς δόντια.

Στις 15 Οκτωβρίου 2014 ο αλ-Νιμρ καταδικάστηκε σε θάνατο από ένα Ειδικό Δικαστήριο, για κατασκοπεία σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας, για απείθεια στους κανόνες και χρήση όπλων κατά των δυνάμεων ασφαλείας. Ο αλ-Νιμρ, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και τις ομάδες υποστήριξής του (κυρίως από τις χώρες που επικρατούν οι σιίτες), εκτελέστηκε στις 2 Ιανουαρίου, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή εναντίον του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας και ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών σε αραβικές χώρες στις οποίες οι σιίτες είναι η πλειοψηφία.

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

Μικρούτσικος

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

«Το ότι δεν τον έχεις παρακολουθήσει μπορεί να με κάνει να σε συμπαθήσω», είπε ο…

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

GMPRm9QXEAElRJj

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

Αλευρωμένοι λευκοί σανδαλοφόροι νεαροί και νεαρές πόζαραν σαν αρχαία αγάλματα μπροστά από τον Παρθενώνα παριστάνοντας…

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την απόφαση για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

6036943

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την απόφαση για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

Διαβάστε τα πρώτα λόγια της Ρένας Δούρου μετά την αθώωση της για την τραγωδία στο…