Newsroom

Newsroom

«Αυθαίρετο» ο ανελκυστήρας στην Ακρόπολη

Προεκλογικά φώναζαν και μετά λειτούργησαν τόσο «επιτελικά» πρόχειρα οι «άριστοι» του υπουργείου Πολιτισμού.

5197594

Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό! Ενώ χρησιμοποιήθηκε ως πολιορκητικός κριός στην προεκλογική περίοδο από τη ΝΔ για να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση με αρμόδια υπουργό τη Λίνα Μενδώνη, που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο ΥΠΠΟΑ από την πολυετή θητεία της, άρχισαν οι… ζεϊμπεκιές στον βράχο. Ο ανελκυστήρας της Ακρόπολης, με χορηγικό πρόγραμμα κατασκευής, καθυστέρησε πάρα πολύ για να λειτουργήσει καθώς φτιάχτηκε άλλος από την αρχή –ενώ είχαν καταγγείλει ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία αδιαφορούσε για την επισκευή (!)– και, τελικά, αφού χρησιμοποιήθηκε ως δούρειος ίππος για να ρίξουν τσιμέντο στην Ακρόπολη, μάθαμε σήμερα ότι δεν έχει άδεια λειτουργίας!

«Δίχως τέλος είναι οι αυθαίρετες και επικίνδυνες, για ανθρώπους και μνημεία, παρεμβάσεις σε μείζονα ζητήματα των υποτίθεται “υπεύθυνων” εκπροσώπων της πολιτείας» σχολιάζει η παράταξη Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, η οποία απηύθυνε το σχετικό ερώτημα στο αρμόδιο Γραφείο Ανελκυστήρων του Δήμου Αθηναίων για το ασανσέρ που τοποθετήθηκε πρόσφατα προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση ΑμεΑ στην Ακρόπολη. Η απάντησή του ήταν αποκαλυπτική: δήλωσε ότι όχι μόνο δεν έχει άδεια, αλλά ούτε έχει καν κατατεθεί σχετικό αίτημα προς την υπηρεσία!

Θα περίμενε κανείς να αντιμετωπιστεί η κατασκευή με την πρέπουσα σοβαρότητα και με στοιχειώδη υπευθυνότητα, και πάντως με τη σχολαστική τήρηση των κείμενων διατάξεων για την ασφάλεια λειτουργίας ανελκυστήρων και επιβαινόντων σε αυτούς, σχολιάζει η δημοτική παράταξη και συνεχίζει: «Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για την πρόσβαση αναπήρων στην Ακρόπολη, στο κορυφαίο μνημείο του κλασικού κόσμου και εμβληματικό τοπόσημο της Αθήνας.

Η επίκληση “κοινωνικής ευαισθησίας” στο ζήτημα αυτό αποδεικνύεται προσχηματική και κενή περιεχομένου, όπως ακριβώς έγινε και με τις απαράδεκτες και εκτεταμένες επιστρώσεις του Βράχου με μπετό, εργασίες που, παρότι οδήγησαν και στις ντροπιαστικές εικόνες της πλημμυρισμένης Ακρόπολης, συνεχίζονται προκλητικά, παραβλέποντας τις ενστάσεις της επιστημονικής κοινότητας».

Μάλιστα εν μέσω πανδημίας έγιναν επικοινωνιακές φιέστες για τα εγκαίνια, με τον φωτισμό κ.λπ., από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και με κλειστή την Ακρόπολη, αλλά δεν διασφάλισαν την ασφάλεια των επισκεπτών, και δη των πιο «ευάλωτων».

«Στην πόλη της Αθήνας και παντού, τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία και οι δημόσιοι χώροι, χρειάζονται εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση» αναφέρει η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα για την κυβερνητική άσκηση πολιτικής με ιδιωτικοοικονομικά και επικοινωνιακά κριτήρια και νεοφιλελεύθερη αγοραία οπτική, όπως στη μετατροπή εμβληματικών μουσείων σε εύκολα διαχειρίσιμα κομματικά φέουδα και παραρτήματα χορηγών.

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης

Χωρίς νόμιμη άδεια ο ανελκυστήρας της Ακρόπολης

Δίχως τέλος είναι οι αυθαίρετες και επικίνδυνες, για ανθρώπους και μνημεία, παρεμβάσεις σε μείζονα ζητήματα των υποτίθεται “υπεύθυνων” εκπροσώπων της πολιτείας.

Όπως συμπεραίνεται από την απάντηση του αρμόδιου Γραφείου Ανελκυστήρων του Δήμου Αθηναίων σε σχετικό ερώτημα της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα, ο ανελκυστήρας που τοποθετήθηκε πρόσφατα για την πρόσβαση ΑμεΑ στον Βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών δεν έχει λάβει τη νόμιμη άδεια λειτουργίας, δεδομένου ότι το αρμόδιο γραφείο του δήμου Αθηναίων δηλώνει ότι δεν έχει καν κατατεθεί σχετικό αίτημα.

Ένα ζήτημα που αξιοποιήθηκε τόσο πολύ επικοινωνιακά από την κυβέρνηση και εργαλειοποιήθηκε δεόντος ακόμη και προεκλογικά από τη Νέα Δημοκρατία, θα περίμενε κανείς να αντιμετωπιστεί με την πρέπουσα σοβαρότητα και με στοιχειώδη υπευθυνότητα, και πάντως με την σχολαστική τήρηση των κείμενων διατάξεων για την ασφάλεια λειτουργίας ανελκυστήρων και επιβαινόντων σε αυτούς. Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για την πρόσβαση αναπήρων στην Ακρόπολη, στο κορυφαίο μνημείο του κλασικού κόσμου και εμβληματικό τοπόσημο της Αθήνας.

Η επίκληση “κοινωνικής ευαισθησίας” στο ζήτημα αυτό αποδεικνύεται προσχηματική και κενή περιεχομένου, όπως ακριβώς έγινε και με τις απαράδεκτες και εκτεταμένες επιστρώσεις του Βράχου με μπετό, εργασίες που, παρότι οδήγησαν και στις ντροπιαστικές εικόνες της πλημμυρισμένης Ακρόπολης, συνεχίζονται προκλητικά, παραβλέποντας τις ενστάσεις της επιστημονικής κοινότητας.

Μπροστά στις επικοινωνιακές φιέστες των εγκαινίων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, εν μέσω πανδημίας και με κλειστή την Ακρόπολη, μπροστά στις “υποχρεώσεις” που έχουν αναληφθεί απέναντι στο Ίδρυμα Ωνάση που αναγορεύεται σε “εθνικό ευεργέτη” και συνδιαχειριστή της Ακρόπολης, ακόμη και η ασφάλεια των επισκεπτών πάει περίπατο.

Οι “υποχρεώσεις” σε Ιδρύματα και επιχειρηματικούς ομίλους δεν μπορεί να γίνονται ο οδηγός για την άσκηση πολιτικής από την κυβέρνηση ή τον Δήμο, με ιδιωτικοοικονομικά και επικοινωνιακά κριτήρια. Ούτε στην Ακρόπολη ούτε στο Φιλοπάππου και στην Ακαδημία Πλάτωνος. Ούτε στον λόφο Στρέφη ούτε στο Πεδίο του Άρεως. Ούτε στα εμβληματικά μουσεία, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό & Χριστιανικό, που θέλει να τα μετατρέψει η κυβέρνηση από δημόσιες υπηρεσίες σε Νομικά Πρόσωπα.

Στην πόλη της Αθήνας και παντού, τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία και οι δημόσιοι χώροι, χρειάζονται εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση. Με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες προστασίας τους και διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα τους, με γνώμονα τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης να τα απολαμβάνουν με ασφάλεια ως δημόσια αγαθά.

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και κεραυνοί την Παρασκευή – Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Ektakti Epikairotita 0 1

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και κεραυνοί την Παρασκευή – Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Δύσκολες θα είναι οι καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας την Παρασκευή και το…

Αναστάσης Μανιουδάκης: Να υπάρξει Δικαιοσύνη για την αστυνομική δολοφονία του πατέρα μου (video)

Μανιου

Αναστάσης Μανιουδάκης: Να υπάρξει Δικαιοσύνη για την αστυνομική δολοφονία του πατέρα μου (video)

«Η απώλεια του οπτικοακουστικού υλικού οφείλεται σε απόρριψη του αιτήματος της οικογένειας από τον Εισαγγελέα»,…

Βραζιλία: Eίχε πεθάνει δύο ώρες πριν ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο 3.000 ευρώ (video)

Βραζιλία

Βραζιλία: Eίχε πεθάνει δύο ώρες πριν ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο 3.000 ευρώ (video)

«Θείε με ακούς; Πρέπει να υπογράψεις. Δεν μπορώ να υπογράψω για σένα», φαινόταν να λέει…