«Αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές διαδικασίες» στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας

Σφοδρή ήταν η αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων όταν με τις ψήφους της παράταξης του Κώστα Μπακογιάννη και δύο ακροδεξιών συμβούλων καταψηφίστηκε η πρόταση να συζητηθούν τα περιστατικά εκτεταμένη αστυνομικής βίας την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, ημέρα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα. 

4881047

Το αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση είχαν καταθέσει οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στον Δήμο, «ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ», «ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ», «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ», «ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ», «ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ», οι οποίες μετά την ψηφοφορία μιλούν για προσπάθεια φίμωσης του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και για πραξικόπημα. Μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης κατά την παρέμβασή του υπερασπίστηκε την αστυνομία και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιεί το δημοτικό συμβούλιο ως «εργαλείο διχασμού».

Στην ψηφοφορία κατά της πρότασης ψήφισαν 20 μέλη της δημοτικής αρχής και δύο της παράταξης του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ υπέρ του να συζητηθεί το ζήτημα ψήφισαν 16 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Σε ανακοίνωση της η καταγγέλλει ότι η Δημοτική Αρχή εμπόδισε τη συζήτηση του θέματος και μάλιστα στηλίτευσε τη στάση του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος «σχολίασε με αλαζονεία πως η αντιπολίτευση ζει το δράμα της», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά:

”Η Ανοιχτή Πόλη, μαζί και με άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ζήτησαν και ανάγκασαν τη Δημοτική Αρχή, μαζεύοντας τις απαραίτητες υπογραφές δημοτικών συμβούλων, να δεχτεί σήμερα την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε αυτό να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές με ψήφισμά του την παύση των διώξεων απέναντι στους πολίτες που, με σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα, θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του δολοφονημένου από την Αστυνομία Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ανάμεσα σε αυτούς και μέλη του Δημοτικού και των Κοινοτικών Συμβουλίων του Δήμου Αθηναίων.

Η παράταξη του κ. Μπακογιάννη εμπόδισε τη συζήτηση του θέματος, παρερμηνεύοντας αυθαίρετα τον κανονισμό, με τρόπο ώστε να ακυρώνεται η δυνατότητα του 1/3 των δημοτικών συμβούλων να επιβάλλουν την έκτακτη συνεδρίαση του σώματος για οποιοδήποτε θέμα – δυνατότητα που είναι κρίσιμη για τη δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και το σεβασμό της μειοψηφίας. Έτσι, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Μπακογιάννη και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Κασιδιάρη καταψήφισαν τη διεξαγωγή συζήτησης για το θέμα που το σώμα είχε κληθεί να συζητήσει.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Μπακογιάννης αντιλαμβάνεται το παράλογο του να πρέπει να ψηφιστεί αν θα συζητηθεί ένα θέμα σε μια συνεδρίαση που έχει συγκληθεί εκτάκτως για να το… συζητήσει. Τόσο η πλειοψηφούσα παράταξη, όσο και οι σύμβουλοι της παράταξης Κασιδιάρη, απλάδεν ήθελαν να συζητηθεί το θέμα των συλλήψεων αιρετών εκπροσώπων των Αθηναίων δημοτών, δεν ήθελαν να τοποθετηθούν απέναντι στο κρεσέντο αστυνομικής αυθαιρεσίας με το οποίο η κυβέρνηση αξιοποιεί την υγειονομική κρίση σαν ευκαιρία περιστολής των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας.

Ο κ. Μπακογιάννης δεν αρκέστηκε να ακυρώσει θεσμικά την αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά αντιμετώπισε τις αυτονόητες διαμαρτυρίες με περισσή αλαζονεία, σχολιάζοντας ότι «η αντιπολίτευση ζει το δράμα της». Φαίνεται ότι ο κ. Μπακογιάννης δέχεται ότι αν είσαι πλειοψηφία μπορείς απλά να αρνείσαι να συζητήσεις, ξεχνώντας ότι ο διάλογος είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας

Η Ανοιχτή Πόλη καταγγέλλει τη σημερινή αυθαίρετη και αντιδημοκρατική διαδικασία, με την οποία η Δημοτική Αρχή εμπόδισε το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί απέναντι σε αυθαίρετες διώξεις μελών του. Στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ζητήσαμε να ενταχθεί το θέμα, ο κ. Μπακογιάννης θα έρθει αντιμέτωπος, όσο και αν τον δυσαρεστεί, με την πραγματικότητα της πόλης που διοικεί. Η ανέμελη σιωπή του Δημάρχου απέναντι στην έξαρση του αυταρχισμού στις γειτονιές της πόλης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δημοτών”.

Στην ανακοίνωσή της η «ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ», σημειώνει: «Ο Μπακογιάννης μαζί με τους φασίστες ψήφισαν φίμωση του δημοτικού συμβουλίου για να μην γίνει συζήτηση για την αστυνομοκρατία και τις συλλήψεις στις 6 Δεκέμβρη».

Όπως επισημαίνει ο Πέτρος Κωνσταντίνου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, που ήταν μεταξύ των συλληφθέντων της Κυριακής, ο Κώστας Μπακογιάννης και η παράταξή του αντί να μπουν στη συζήτηση «επέλεξαν να φιμώσουν το δημοτικό συμβούλιο μετατρέποντας το σε μακρύ χέρι της καταστολής του Χρυσοχοΐδη και για αυτό άλλωστε είχαν την πρόθυμη στήριξη των εκλεγμένων με την Χρυσή Αυγή. Οταν ο Χρυσοχοΐδης υπερασπίζεται τον Κορκονέα στα Εξάρχεια ο Μπακογιάννης συνεργάζεται με τους φασίστες για να μην ακουστεί ψίθυρος απέναντί του!»

Επίσης καταγγέλλει ότι ο δήμαρχος, «όταν πληροφορήθηκε ο πρόεδρος Χ. Τεντόμας τα αιτήματα από τις παρατάξεις να παρέμβουν στην συζήτηση οι Κώστα Παπαδάκης, δικηγόρος πολιτικής αγωγή στη δίκη της ΧΑ, Ζανέτα Λυσικάτου, γιατρός, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων νοσοκομείου Άγιος Σάββας, Μιχάλης Ρίζος, ΕΕ ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος Σωματείου Εργαζόμενων νοσοκομείου Αττικόν, Κώστα Τουλγαρίδης, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής ανήγγειλε μεθόδευση αποκλεισμού τους από τη συζήτηση!».

Στην παρέμβασή του στο δημοτικό συμβούλιο, υπερασπιζόμενος το έργο της αστυνομίας, ο Κώστας Μπακογιάννης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «για ακόμη μία φορά, ζει το δράμα της. Αυτή είναι η πραγματικότητα και γιατί αυτό το οποίο παρακολουθούμε εδώ σήμερα, είναι ένα απολύτως προβλέψιμο, σχεδόν κλισέ. Είναι ένα παιχνίδι ρόλων. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, έχουμε τεχνητές φωνές, ψεύτικες υστερίες και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε σε μία πανδημία, όπου τα αυτονόητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας καταγγέλλονται, δήθεν, ως φασισμός. Αυτή όμως είναι μία συζήτηση η οποία ανήκει στη σφαίρα του φαντασιακού. Στερείται ουσίας. Ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα και ας αντιληφθούμε όλοι, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας δεν μπορεί να είναι εργαλείο διχασμού».

Και πρόσθεσε: 

«Εμείς στεκόμαστε απέναντι σε αυτή τη λογική. Δεν στεκόμαστε απέναντι στην αντιπολίτευση, Στεκόμαστε απέναντι στη λογική του “εμείς ή εσείς” ή ακόμη χειρότερα, του “εμείς ή κάνεις”. Ποτέ αυτή η δημοτική αρχή και ποτέ αυτή η παράταξη δεν έχει φοβηθεί τον διάλογο. Το αντίθετο. Καλωσορίζουμε το διάλογο, καλωσορίζουμε την συζήτηση. Δεν είναι μόνο θεμιτή, είναι αναγκαία. Και στο τέλος, να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορούμε να ομνύουμε στη δημοκρατία αλλά, να μην την αποδεχόμαστε στην πράξη. Λυπάμαι που σας απογοητεύω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, αλλά έχουν γίνει εκλογές και η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι απόφαση της λαϊκής βούλησης. Η πόλη έχει πολλές ανοιχτές πληγές. Εμείς προσπαθούμε να κλείσουμε λογαριασμούς δεκαετιών. Ας προχωρήσουμε μπροστά κι ας αφήσουμε τη μικροπολιτική στο παρελθόν».

Πάντως, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι θα θέσουν ξανά το θέμα στο τακτικό δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.

Μαμαλάκης για Βέφα: «Λυπάμαι που στην ηλικία της θα ασχοληθεί με την πολιτική και με αυτό το κόμμα μάλιστα» (Video)

mamalakis alexiadou 2

Μαμαλάκης για Βέφα: «Λυπάμαι που στην ηλικία της θα ασχοληθεί με την πολιτική και με αυτό το κόμμα μάλιστα» (Video)

«Ένας κουρασμένος άνθρωπος τι μπορεί να προσφέρει στην πολιτική; Μέχρι και η μετακίνησή του είναι…

Zantac: Τεράστιες αποζημιώσεις 100 εκατ. δολαρίων μετά από 4.000 αγωγές στις ΗΠΑ – Συνδέουν το φάρμακο με καρκίνο (Έγγραφα)

Zantac FAQs img

Zantac: Τεράστιες αποζημιώσεις 100 εκατ. δολαρίων μετά από 4.000 αγωγές στις ΗΠΑ – Συνδέουν το φάρμακο με καρκίνο (Έγγραφα)

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η συμφωνία προβλέπει την καταβολή 25.000 δολαρίων σε κάθε χρήστη.

Βίσση για αντιδράσεις με συνέντευξη Καρβέλα: «Τι να τον δω; Αυτόν αγάπησα, αυτόν ερωτεύτηκα, αυτόν πιστεύω» (Video)

0359vissikareb0710

Βίσση για αντιδράσεις με συνέντευξη Καρβέλα: «Τι να τον δω; Αυτόν αγάπησα, αυτόν ερωτεύτηκα, αυτόν πιστεύω» (Video)

Τον ξαναγνώρισε ο κόσμος που δεν τον ήξερε, πρόσθεσε η τραγουδίστρια.