Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση μπορεί να σας "κάψει τον εγκέφαλο" και να δημιουργήσει προβλήματα στην όρασή σας

Oι οπτικές ψευδαισθήσεις μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά σε όσους επιλέξουν να αψηφήσουν τις προειδοποιήσεις...

NewsRoom 12/02/2018 | 18:31

Συγκεκριμένα, επιστήμονες προειδοποιούν πως εάν κάποιος κοιτάζει για αρκετή ώρα την εικόνα που ακολουθεί και ανάλογες αυτής, η όραση θα επηρεαστεί σημαντικά.

Αυτό οφείλεται στο φαινόμενο McCollough (εκ της ψυχολόγου που εντόπισε το πρόβλημα Celeste McCollough) και αυτό που συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πως νομίζουμε πως οι μαύρες και οι λευκές ρίγες που βλέπουμε είναι στην πραγματικότητα χρωματιστές.

 Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να κοιτάμε την εικόνα με τις χρωματιστές ρίγες για τρία λεπτά και ακολούθως την εικόνα με τις ασπρόμαυρες ρίγες. Πλέον όμως οι μαύρες και λευκές κάθετες ρίγες θα μοιάζουν να έχον το χρώμα ροζ.

Κάποιοι μάλιστα έχουν δηλώσει πως οι μαύρες και λευκές ρίγες φάνταζαν στα μάτια τους σαν πράσινες και κόκκινες ακόμη και για τρεις μήνες μετά.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες σε δείγμα πέντε ομάδων που αποτελούνταν από 16 άτομα οι επιπτώσεις διαφέρουν. Μια ομάδα παρουσίαζε τα προαναφερόμενα προβλήματα στην αντίληψη του χρώματος για πέντε μέρες ενώ για τις άλλες τέσσερις ομάδες το πρόβλημα συνεχίστηκε για τρεις μήνες.

Βέβαια υπάρχει και για να διορθωθεί το πρόβλημα, αντιστρέφοντας το φαινόμενο. Το μόνο που χρειάζεται είναι κοιτάξετε ξανά τις αρχικές έγχρωμες εικόνες περιστρέφοντας αυτές κατά 90 μοίρες ακολουθώντας την φορά των δεικτών του ρολογιού. Η όρασή θα πρέπει να επιστρέψει στο κανονικό.

Πηγή: IFL Science

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.