Αυτή είναι η πολεμική βιομηχανία του "Στρατού-Επιχειρηματία" που ο Ερντογάν πήρε υπό τον έλεγχό του

Μια ακόμη συνέπεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία είναι το πέρασμα υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης του Ερντογάν της αμυντικής βιομηχανίας που ελέγχεται από τον στρατό και ειδικότερα σε μεγάλο βαθμό από το Τουρκικό Μετοχικό Ταμείο Στρατού γνωστότερο ως ΟΥΑΚ (Ordu Yardımlaşma Kurumu).

56fd00b21dc524536c8b5361

Ιδρύθηκε το 1961 και θεωρείται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου εντελώς αυτόνομο από την πολιτική κυβέρνηση στην Τουρκία

Λειτουργεί ως συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό ταμείο αλλά και ως Τράπεζα

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του έχει 300.000 μέλη και στόχος του είναι να παρέχει τις υψηλότερες κατά το δυνατό απολαβές σε αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό ελέγχει σχεδόν το σύνολο της βαριάς αμυντικής-πολεμικής βιομηχανίας της Τουρκίας και όχι μόνο. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που διάφοροι αναλυτές αποκαλούν τον τουρκικό στρατό ως «Στρατό-επιχειρηματία»

Τα “καμάρια” της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας

Εξέχουσα θέση έχουν η υψηλής τεχνολογίας ASELSAN, η ειδικευμένη σε πυραυλικά συστήματα Roketsam και η μεγαλύτερη τουρκική βιομηχανία ντιζελοκινητήρων TUMOSA, καθώς και τα ναυπηγεία της Τούζλα.

Ήδη έχουν παραδοθεί τα πρώτα επιθετικά ελικόπτερα τουρκικής κατασκευής, τα T129 ATAK, για τα οποία υπήρξε συνεργασία με την Ιταλία. Μάλιστα σε συνεργασία της Αμερικανικής Lockheed Martin με την Ιταλία και την Τουρκία, η Άγκυρα ανέλαβε την κατασκευή μηχανικών εξαρτημάτων των κινητήρων F135 για τα μαχητικά F-35.

Ήδη έχουν παραδοθεί στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό κορβέτες τύπου MILGEM, ενώ τρέχει το πρόγραμμα κατασκευής του διθέσιου εκπαιδευτικού αεροσκάφους Hurkus. Ταυτόχρονα κατασκευάζεται για λογαριασμό του στρατού τεράστιος αριθμός τεθωρακισμένων τύπου ALTAY.

Η αεροναυπηγική εταιρεία ΤΑΙ που εργάζεται για την κατασκευή τουρκικού μαχητικού, από το 2010 δημιούργησε το μη επανδρωμένο ΑΝΚΑ, ενώ τον Φεβρουάριο η εταιρεία VESTEL παρουσίασε το υπερσύγχρονο μη επανδρωμένο αεροσκάφος με την ονομασία KARAYEL.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…