Αυτή είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους ριζοσπάστες ισλαμιστές

Ολόκληρη η Ευρώπη παραμένει σε επαγρύπνηση προκειμένου να αποφευχθεί ένα ακόμα τρομοκρατικό χτύπημα των τζιχανιστών. Ποια είναι όμως εκείνη η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό ριζοσπαστών ισλαμιστών; Πόσοι από αυτούς είναι πραγματικά επικίνδυνοι;

59a94b331dc524401e8b469d

Σύμφωνα με τον Gilles de Kerchove, επικεφαλής στην ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η χώρα που έχει αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο αριθμό ριζοσπαστών ισλαμιστών στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Gilles de Kerchove, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εντοπίσει γύρω στους 20.000 με 35.000 φανατικούς ισλαμιστές.

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ΜΙ5 θεωρούν ότι 3.000 από αυτούς ριζοσπάστες ισλαμιστές είναι «ανησυχητικοί» και 500 βρίσκονται υπό «σταθερή και ιδιαίτερη προσοχή», δήλωσε ο επικεφαλής.

Συγκριτικά, η Γαλλία θεωρείται ότι φιλοξενεί 17.000 ριζοσπάστες και η Ισπανία περίπου 5.000.

«Δεν θα ήθελα να το συγκεκριμενοποιήσω, αλλά (στην Ευρώπη) βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες, πάνω από 50.000» δήλωσε ο κ. Kerchove στην ισπανική εφημερίδα El Mundo.

«Πρέπει να επιλέξουμε εκείνους που είναι πραγματικά ανησυχητικοί και οι πιο επικίνδυνοι και θα πρέπει να παρακολουθούνται 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα» πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια άνευ προηγουμένου τρομοκρατική απειλή από τους εγχώριους τρομοκράτες που έχουν ενθαρρυνθεί ή τους έχει δοθεί εντολή να επιτελέσουν επιθέσεις.

Όπως εξηγεί ο Gilles de Kerchove, καθώς το Ισλαμικό Κράτος υπόκειται σε πίεση στη Ράκκα, όπως έγινε και στη Μοσούλη, ολοένα και περισσότεροι τζιχαντιστές άρχισαν να διασκορπίζονται. Ωστόσο, το μήνυμά τους παραμένει ισχυρό διευκρινίζει για εκείνους που θέλουν να τους ακούσουν.

«Ένα μέρος του προβλήματος είναι ότι η προπαγάνδα έχει εκδημοκρατίσει την απειλή, έτσι ώστε οι ερασιτέχνες και οι μοναχικοί λύκοι να βλέπουν το υλικό που αντλείται, ενθαρρύνοντάς τους να βγουν με μαχαίρια ή οχήματα για να ξεκινήσουν αυτές τις επιθέσεις χαμηλής τεχνολογίας» επισημαίνει ο Gilles de Kerchove.

Πάνω από από 800 Βρετανοί ταξίδεψαν στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν με το Ισλαμικό Κράτος. Αλλά ο αριθμός των ατόμων που επέστρεψαν είναι στην πραγματικότητα κατά πολύ μικρότερος από τον αναμενόμενο.

Κασσελάκης για Θεοχαρόπουλο: «Δεν έφυγε από επιστημονικός συνεργάτης επειδή πρότεινε δημοψήφισμα»

κασε Θεοχαροπουλος

Κασσελάκης για Θεοχαρόπουλο: «Δεν έφυγε από επιστημονικός συνεργάτης επειδή πρότεινε δημοψήφισμα»

Απάντηση έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα όσα υποστήριξε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος για τη διακοπή…

Νίκος Συρίγος-Ιωάννα Παλιοσπύρου ξεσπούν για τον Απόστολο Λύτρα: «Μην μας ξεφτιλίζετε άλλο ως άντρες!»

Lytras

Νίκος Συρίγος-Ιωάννα Παλιοσπύρου ξεσπούν για τον Απόστολο Λύτρα: «Μην μας ξεφτιλίζετε άλλο ως άντρες!»

Ο Νίκος Συρίγος δημοσίευσε σε μια ανάρτησή του στον λογαρισμό του στο Instagram την οργισμένη…