Αυτές είναι οι πρώτες εικόνες του τζιχαντιστή που σκόρπισε τον θάνατο στη Βαρκελώνη

Τις πρώτες εικόνες του νεαρού τζιχαντιστή που οδηγούσε το λευκό βαν που την περασμένη Πέμπτη έπεσε πάνω σε πεζούς σκοτώνοντας 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 100, δημοσίευσε σήμερα Δευτέρα η ισπανική εφημερίδα El Pais. Στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η El Pais, o 22χρονος δολοφόνος, φαίνεται να αποχωρεί από το σημείο της επίθεσης, κατευθυνόμενος, σύμφωνα με την εφημερίδα προς την αγορά Bocheria.

5995c2bb1dc5244e018b4a39 2

Οι ισπανοί ερευνητές εν τω μεταξύ εκτιμούν ότι ο άνθρωπος που φαίνεται στις φωτογραφίες είναι ο Μαροκινός Γιουνές Αμπουγιακούμπ. Ερωτηθείς σήμερα από το καταλανικό ραδιόφωνο αν ο Αμπουγιακούμπ ήταν ο οδηγός, ο Χοάκιμ Φορν, ο επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, είπε: «Αυτή είναι μια από τις υποθέσεις. Είναι η βασική. Τα πάντα συγκλίνουν σε αυτό. Σήμερα θα αναλύσουμε τα αποδεικτικά στοιχεία και (θα εξηγήσουμε) γιατί καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα».




Η αστυνομία πραγματοποίησε περισσότερες εφόδους στη διάρκεια της νύχτας σε σπίτια στην πόλη Ριπόλ, όπου κατοικούσαν πολλοί από τους υπόπτους, είπε ο Φορν. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η έρευνα για τον εντοπισμό του Αμπουγιακούμπ έχει επεκταθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Αυτό το πρόσωπο δεν καταζητείται πλέον μόνο στην Καταλονία αλλά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι μια προσπάθεια της ευρωπαϊκής αστυνομίας». Χθες Κυριακή, οι αρχές δεν απέκλειαν ο Αμπουγιακούμπ να έχει περάσει από τα σύνορα στη Γαλλία.  

Ο ιμάμης που αγνοείται

Οι αρχές της Ισπανίας ελπίζουν στο μεταξύ να μπορέσουν σήμερα να καθορίσουν την ταυτότητα όλων των μελών του πυρήνα των τζιχαντιστών που εξαπέλυσε τη διπλή τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης και της Παρασκευής στην Καταλονία. Εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης και ένας ιμάμης που φέρεται να ευθύνεται για τη ριζοσπαστικοποίηση των δραστών.

Πρόκειται για τον Αμπντελμπακί Ες Σάτι, ηλικίας περίπου 40 ετών, ο οποίος κατηγορείται ότι ευθύνεται για τη ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών δραστών των επιθέσεων στη Λα Ράμπλα στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς. Όμως ο Ες Σάτι αγνοείται από την Τρίτη. Η αστυνομία εκτιμά ότι είναι πιθανό να σκοτώθηκε στην έκρηξη που σημειώθηκε την Τετάρτη το βράδυ σε ένα σπίτι στην πόλη Αλκανάρ της Καταλονίας, όπου ο πυρήνας των τζιχαντιστών προετοίμαζε «μία ή περισσότερες επιθέσεις».

Ο ισπανικός Τύπος διερωτάται για την παραμονή του ιμάμη στο Βέλγιο το 2016 στην περιοχή Μάχελεν στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών. Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα El Pais, ο Ες Σάτι τα τελευταία δύο χρόνια είχε μεταβεί στο Βέλγιο, αλλά και το Μαρόκο και τη Γαλλία και φέρεται να ήταν σε επαφή με ένα ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους. Στο παρελθόν ο Ες Σάτι είχε εκτίσει ποινές φυλάκισης για αδικήματα, όπως μετέδωσαν ισπανικά μέσα.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες El Pais και El Mundo, που επικαλούνται πηγές της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας, στη φυλακή, απ’ όπου αποφυλακίστηκε τον Ιανουάριο του 2012, ο ιμάμης έκανε παρέα με κρατούμενους που συνδέονταν με τις επιθέσεις ισλαμιστών τον Μάρτιο του 2004 σε σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης, από τις οποίες σκοτώθηκαν 191 άνθρωποι.

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

9 12

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

Νεκρός ένας 21χρονος, σοβαρά τραυματισμένος ένας 23χρονος

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…