Newsroom

Newsroom

Αυτές είναι οι επτά μορφές καρκίνου που σχετίζονται άμεσα με το αλκοόλ

Το αλκοόλ δεν προκαλεί μόνο καρκίνο του ήπατος, αλλά συνολικά επτά μορφές καρκίνου σύμφωνα με μεγάλη ανασκόπηση στοιχείων που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Addiction.

579371021dc524a97a8b520d

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, με επικεφαλής την Δρ Τζένι Κοννορ, μελέτησαν επιδημιολογικά δεδομένα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με καρκίνους στα εξής σημεία του σώματος: στοματοφάρυγγα, λάρυγγα, οισοφάγο, ήπαρ, παχύ έντερο, πρωκτό και μαστό.

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η Δρ Κοννορ «το αλκοόλ υπολογίζεται ότι έχει προκαλέσει περίπου μισό εκατομμύριο θανάτους από καρκίνο μόνο το 2012, δηλαδή το 5,8% των καρκινικών θανάτων παγκοσμίως».

«Ο κίνδυνος μεγαλώνει, καθώς αυξάνεται η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται παγκοσμίως και συμφωνούμε ότι τα στοιχεία είναι αρκετά ισχυρά ώστε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως το αλκοόλ απευθείας προκαλεί καρκίνο» σχολιάζει η Σούζανα Μπράουν, επιστημονική σύμβουλος του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο.

Οι ακριβείς βιολογικοί λόγοι που το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαροι. Αλλά σύμφωνα με μια θεωρία το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA, προκαλώντας εν συνεχεία επιβλαβείς μεταλλάξεις.

X