Newsroom

Newsroom

Aυτά που δεν ξέρουμε για τον Έντγκαρ Άλαν Πόε

7 Οκτωβρίου

edgar allan poe raven

Κάθε χρόνο στις 7 Οκτωβρίου οι λάτρεις του μυστηρίου και της μελαγχολίας θυμούνται την απουσία του Έντγαρ Άλαν Πόε, ο οποίος πέθανε πριν από 165 χρόνια υπό περίεργες συνθήκες. Τα αίτια του θανάτου του εξακολουθούν να απασχολούν την ακαδημαϊκή κοινότητα και να αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης και διαμάχης, αλλά και η ζωή του υπήρξε το ίδιο συναρπαστική. 

Ας δούμε μερικά πράγματα που μπορεί να μην ξέρουμε για αυτόν.

Οι γονείς του ήταν ηθοποιοί και ο ίδιος πήρε πιθανότατα το όνομα του από τον πρίγκηπα Edgar του “Βασιλιά Ληρ”, έργο στο οποίο έπαιζαν οι γονείς του την περίοδο που γεννήθηκε. 

Το Allan δεν είναι στην πραγματικότητα μέρος του ονόματος του. Το πρόσθεσε αργότερα για να τιμήσει τους θετούς γονείς του John και Francis Allan, οι οποίοι τον φρόντισαν μετά το θάνατο της μητέρας του σε ηλικία τριών ετών. 

Οι γυναίκες τον αγαπούσαν και γοητεύονταν όταν διάβαζαν τα ποιήματά του. Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε ήταν κομψός και γοητευτικός, όπως φαίνεται από τα πορτρέτα της εποχής. 

Παντρεύτηκε την ξαδέρφη του Virginia και εμπνεύστηκε πολλά από τα έργα του από την αρρώστια που την ταλαιπωρούσε τη φυματίωση. Εκείνη ήταν 13 ετών και εκείνος 27. Στο πιστοποιητικό γάμου τους αναφερόταν ψευδώς πως ήταν είκοσι ενός ετών. Μετά το θάνατο της γυναίκας του, έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. 

έντγκαρ άλλαν πόε

Δεν είχε μουστάκι, παρ’ όλο που σήμερα δεν μπορούμε να τον φανταστούμε χωρίς αυτό. Μόνο στα πολύ σκοτεινά και απελπισμένα τελευταία του χρόνια, άφησε το μουστάκι να δίνει μία πιο μελαγχολική νότα στην όψη του. 

Αγαπούσε με αφοσίωση τις γάτες, παρά την ιστορία του για το δολοφονημένο μαύρο αιλουροειδές. Η γάτα του η caterina έπεφτε σε κατάθλιψη κάθε φορά που ταξίδευε. Μετά το θάνατό του, πέθανε και εκείνη δύο μέρες αργότερα. Συχνά μάλιστα έγραφε με μία γάτα στον ώμο του για συντροφιά.

έντγκαρ άλλαν πόε

Δεν είχε χρήματα για να πληρώσει το νοίκι του. Για αυτό συχνά παρακαλούσε τους φίλους και την οικογένεια του για δανεικά, εκτός από τότε που έγραψε το “Κοράκι” και η φήμη του εκτοξεύτηκε αρκετά.

Ο Charles Baudelaire ήταν μεγάλος θαυμαστής του Πόε και είχε περάσει αρκετά χρόνια μεταφράζοντας το έργο του στα γαλλικά. Ο Oscar Wilde τον είχε αποκαλέσει “λόρδο του ρομαντισμού”. 

Η επιτυχία από το “Κοράκι” τον Φεβρουάριο του 1845 τον έκανε νούμερο ένα στους κύκλους της Νέας Υόρκης. Ανατυπώθηκε σε αρκετές εφημερίδες και περιοδικά, ωστόσο ο ίδιος ο Πόε δεν αποκόμισε σημαντικά οικονομικά οφέλη από το ίδιο το έργο εξαιτίας της έλλειψης νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων

Προς το τέλος της ζωής του, αρκετά χρόνια μετά το θάνατο της Βιρτζίνια επέστρεψε στην παιδική του αγάπη Sarah Elmira Royster αλλά ποτέ δεν την παντρεύτηκε. 

Η ταφή του έγινε στις 8 ή 9 Οκτωβρίου του 1849 και ο τάφος του βρίσκεται στη Βαλτιμόρη, όπου αποτελεί ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο της περιοχής. 

έντγκαρ άλλαν πόε

Από το 1949 και για σχεδόν 60 συνεχόμενα χρόνια, κάποιος ανώνυμος επισκέπτης, γνωστός με το προσωνύμιο «Poe Toaster», επισκεπτόταν το κενοτάφιο, το οποίο βρίσκεται στο μέρος του τάφου του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, κάθε χρόνο στις 19 Ιανουαρίου, αφήνοντας τρία κόκκινα τριαντάφυλλα και ένα μπουκάλι κονιάκ στη μνήμη του.

 

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…