Newsroom

Newsroom

Αυτά είναι τα προφίλ των "φρέσκων" υπουργών της νέας κυβέρνησης

Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ορκίστηκε το πρωί της Τετάρτης έχει στον κορμό της πολλούς από τους υπουργούς που ήταν στο προηγούμενο σχήμα αλλά πλαισιώνεται κι από μια σειρά στελεχών που είτε επανέρχονται στο προσκήνιο, είτε αναβαθμίζονται ουσιαστικά οι αρμοδιότητές τους είτε μπαίνουν τώρα δυναμικά στο χώρο της πολιτικής.

kyvernisi 5

Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ορκίστηκε το πρωί της Τετάρτης έχει στον κορμό της πολλούς από τους υπουργούς που ήταν στο προηγούμενο σχήμα αλλά πλαισιώνεται κι από μια σειρά στελεχών που είτε επανέρχονται στο προσκήνιο, είτε αναβαθμίζονται ουσιαστικά οι αρμοδιότητές τους είτε μπαίνουν τώρα δυναμικά στο χώρο της πολιτικής.

Παραθέτουμε τα προφίλ ορισμένων από τους λιγότερο αναγνωρίσιμους υπουργούς:

Ανδρέας Ξανθός, υπουργός Υγείας
Είναι γιατρός – μικροβιολόγος κι εκλέγεται βουλευτής στο Ρέθυμνο. Ήταν αναπληρωτής στο ίδιο υπουργείο υπό τον Παναγιώτη Κουρουμπλή αλλά εμφανίστηκε ελάχιστα στα ΜΜΕ και δεν είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμος. Ο Αλέξης Τσίπρας τον προήγαγε τώρα σε υπουργό σε μια περίοδο που τα νοσοκομεία πρέπει να λειτουργήσουν κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες.

Παύλος Πολάκης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας
Χειρουργός – εντατικολόγος και γνωστός για τη μαχητικότητα και τη… δυνατή φωνή του, ο κ. Πολάκης αναλαμβάνει για δεύτερη φορά κυβερνητικό πόστο, μετά το σύντομο πέρασμά του από το υπουργείο Εσωτερικών μετά τον ανασχηματισμό του περασμένου Ιουλίου. 

 

Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, υπεύθυνος Προστασίας του Πολίτη
Υποστράτηγος εν αποστρατεία των τεθωρακισμένων και βουλευτής στη Β’ Αθήνας. Ήταν υφυπουργός Άμυνας στο προηγούμενο σχήμα και τώρα μετακινείται στην οδό Κατεχάκη, πολιτικός ηγέτης της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Έχει υπάρχει στενός συνεργάτης του υφυπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μπεγλίτη κι αργότερα συντάχθηκε με το Νίκο Κοτζιά στην κίνηση ΠΡΑΤΤΩ. Ως αναπληρωτής υπουργός υπεύθυνος για την Προστασία του Πολίτη θα πρέπει να επιβάλει την τάξη σεβόμενος παράλληλα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα στα οποία μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Σία Αναγνωστοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας
Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής Αχαΐας, μπήκε πρώτη φορά στο υπουργικό σχήμα τον Ιούλιο ως αντικαταστάτρια του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών όταν εκείνος μετακινήθηκε στο Οικονομικών. Αναλαμβάνει τώρα στο υπουργείο Παιδείας κι ενδεχομένως βοηθήσει το Νίκο Φίλη στα νέα του καθήκοντα.

Θεοδόσης Πελεγρίνης, υφυπουργός Παιδείας
Καθηγητής Φιλοσοφίας, πρώην πρύτανης του Εθνικού Και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά κι ηθοποιός με διακρίσεις, ο Θεοδόσης Πελεγρίνης αναλαμβάνει υφυπουργός Παιδείας. 

Αλέξης Χαρίτσης, υφυπουργός Οικονομίας, υπεύθυνος για το ΕΣΠΑ
Απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα σε θέματα ενέργειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μπαίνει τώρα στο υπουργικό σχήμα αλλά δεν αλλάζει αντικείμενο αφού το προηγούμενο διάστημα ήταν Γ.Γ για το ΕΣΠΑ. Δεν εκλέχθηκε βουλευτής στη Μεσσηνία, αφού ήταν τέταρτος στη λίστα και εκλέχθηκαν τρεις στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. 

Αναστάσιος Πετρόπουλος, υφυπουργός Εργασίας για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων
Δικηγόρος – εργατολόγος, θεωρείται γνώστης του αντικειμένου . Τον περασμένο Απρίλιο ανέλαβε διοικητής του ΟΑΕΕ. Το χρονικό σημείο που αναλαμβάνει είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, εν όψει της ανάγκης κατάρτισης της συνολικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού.