Αυτά είναι τα αντίμετρα της συμφωνίας!

Το ΑΠΕ ανακοίνωσε τα αντίμετρα της καταρχήν συμφωνίας του Eurogroup της Μάλτας, που έχουν σαν στόχο την ελάφρυνση των οικονομικά ευάλωτων οικογενειών

58e9f5041dc52420728b45cd

α αντίμετρα που θα επουλώσουν τις πληγές από το νέο πακέτων μέτρων που συμφωνήθηκε για να κλείσει επιτέλους η δεύτερη αξιολόγηση, ανακοίνωσε το ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, σημαντική θεωρείτε η ελάφρυνση στην φορολογία σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης.

*Αναλυτικά, η λίστα των θετικών μέτρων

Επιδότηση στέγασης

Ξεκινώντας από το σκέλος των δαπανών (το οποίο θα βρίσκεται, ούτως ή άλλως, στο επίκεντρο των κυβερνητικών αντίμετρων το 2019), αποφασίσθηκε η επιδότηση στέγασης, ενοικίου ή δανείου -μέτρο που θα είναι στοχευμένο στα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά.

Στήριξη της οικογένειας

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θέτει στην προμετωπίδα των δράσεών της, την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας μέσω της ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων που δεν θα αφορούν μόνο τους τρίτεκνους /πολύτεκνους αλλά και το πρώτο και δεύτερο παιδί.

Όσον αφορά τα σχολικά γεύματα, θα επεκταθεί το πρόγραμμα σε Δημοτικά και Γυμνάσια περιοχών με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, με στόχο να καλυφθεί το 50% των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

«Ανάσα» και για τις οικογένειες που έχουν παιδιά και τα οποία δεν έχουν πάει σχολείο ακόμη: Αυξάνεται ο συνολικός αριθμός παιδιών προσχολικής ηλικίας (0- 4 χρόνων), των οποίων οι γονείς μπορούν να είναι δικαιούχοι voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σήμερα το μέτρο αφορά 90.000 παιδιά, αλλά το 2019, οι θέσεις θα αυξηθούν σε 120.000 και το 2020 σε 135.000. Για την κάλυψη των αιτήσεων δημιουργούνται 1.200 νέες μονάδες το 2019 και 600 νέες μονάδες το 2020, επιπλέον των 2.800 μονάδων που λειτουργούν σήμερα. (Κάθε μονάδα φιλοξενεί 25 παιδιά).

Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα

Παράλληλα, όλα αλλάζουν στη συμμετοχή του συνταξιούχου στη φαρμακευτική δαπάνη (προς όφελος, ασφαλώς, των συνταξιούχων, σχεδόν όλων των συνταξιούχων, όπως θα αποδειχθεί στη συνέχεια). Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, ο ασθενής καλύπτει ένα ποσοστό του συνταγογραφημένου φαρμάκου του και ανάλογα με την ασθένειά του, το ποσοστό ανέρχεται αυτό σε 0%, 10% ή 25%.

Υποστήριξη της αγροτικής υποδομής

Ενώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αυξάνεται για υποδομές αγροτικής παραγωγής (δίκτυα ύδρευσης, αγροτικοί δρόμοι, αρδευτικά κανάλια, κ.ά.) καθώς και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων.

Μειώνονται οι φόροι σε φυσικά πρόσωπα -επιχειρήσεις

Όπως, τέλος, ανακοινώθηκε την Παρασκευή στο Eurogroup, τα θετικά μέτρα του 2020 θα αφορούν κυρίως τις αλλαγές στη φορολογία, ειδικότερα:

Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26% και ταυτόχρονα οι συντελεστές φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%. Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

Όπως, επίσης, μειώνεται η εισφορά αλληλεγγύης. Εδώ, πιο αναλυτικά, παραμένει μηδενική για τα εισοδήματα ως 12.000 ευρώ, ενώ μειώνεται για τα εισοδήματα από 12.000 και ως 65.000.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

5956209

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσίασε τις περιοχές που ενδέχεται να εμφανίσουν τα πιο μεγάλα ύψη βροχής.

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

γρίπη ιός

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

Οι αγελάδες και οι κατσίκες εντάχθηκαν στον κατάλογο των ειδών που επλήγησαν τον περασμένο μήνα…

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

AP - Ζελένσκι

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Ο ύποπτος φέρεται να δήλωσε στην πολωνική εισαγγελία ότι είχε αναλάβει την αποστολή να συλλέξει…