Newsroom

Newsroom

Αυστρία: Θριάμβευσαν οι ακροδεξιοί στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Με την καταμέτρηση να έχει ολοκληρωθεί σε πάνω από το 35% των εκλογικών τμημάτων, ο υποψήφιος του ακροδεξιού και αντιμεταναστευτικού Κόμματος των Ελευθέρων επικράτησε σαρωτικά έναντι των ανθυποψηφίων του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία.

571cffb51dc524c5388b4657

Ο Νόρμπερτ Χόφερ συγκεντρώνει ποσοστό πάνω από 35% βάσει της μέχρι στιγμής καταμέτρησης.

Ακολουθούν αμφότεροι κοντά στο 20% οι δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι, ο πρώην πρόεδρος των Πρασίνων Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν και η δικαστικός Ίρμγκαρντ Γκρις, ενώ «κοιτούν» από μακριά οι υποψήφιοι του δικομματικού κυβερνώντος συνασπισμού.

Ένας εκ των δύο ανεξάρτητων υποψηφίων θα αναμετρηθεί με τον Νόρμπερτ Χόφερ στον καθοριστικό δεύτερο γύρο της 22ας Μαΐου. Τα ποσοστά που συγκέντρωσε ο Χόφερ αντικατοπτρίζουν την άνοδο στη δημοτικότητα του Κόμματος των Ελευθέρων. Εν μέσω της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη η ακροδεξιά έχει αγγίξει ποσοστά 32% έναντι 20% που συγκεντρώνουν καθένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Ζητήματα-κλειδιά, όπως το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, είχαν ήδη προκαλέσει κλίμα πολιτικής έντασης και αποστασιοποίηση των ψηφοφόρων από Σοσιαλδημοκράτες και Λαϊκό Κόμμα.

Το γεγονός αυτό συνδυαζόμενο με την άνοδο της ακροδεξιάς σε δημοσκοπήσεις και όχι μόνο και σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, δυναμιτίζει το ήδη τεταμένο πολιτικά σκηνικό στην ΕΕ, που από την λεγόμενη Αριστερά περίμενε την αμφισβήτηση, αλλά μάλλον από τους ευρωσκεπτικιστές ακροδεξιούς που ανησυχούν για την αλλοίωση των εθνών κρατών, θα την αντιμετωπίσει.

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς»

Screenshot 2024 05 04 211220

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς»

Ο ηθοποιός, Θανάσης Ευθυμιάδης, αποχαιρέτησε την Άννα Παναγιωτοπούλου δημοσιεύοντας μια φωτογραφία τους από τα γυρίσματα…