Newsroom

Newsroom

Αυστρία: Μειώνεται το προβάδισμα του υποψήφιου της Ακροδεξιάς

Δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας "΄Εστεραιχ", εμφανίζει μείωση στο προβάδισμα που διέθετε έως τώρα στις δημοσκοπήσεις ο υποψήφιος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, έναντι του υποψηφίου των Πράσινων και νικητή του δευτέρου γύρου, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

57cee1111dc52446158b460e

Αυτό γίνεται σχεδόν δυόμισι μήνες πριν την επανάληψη, στις 4 Δεκεμβρίου, του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου, που είχε ακυρωθεί από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο έπειτα από προσφυγή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Η δημοσκόπηση φέρει τον υποψήφιο της Ακροδεξιάς να προηγείται μεν του αντιπάλου του, με ποσοστό 51% έναντι 49%, ωστόσο, η διαφορά τους έχει μειωθεί σε σχέση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις στις οποίες ο Νόρμπερτ Χόφερ προηγείτο με ποσοστό 53%, έναντι 47% του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που υπήρξε νικητής στο δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου, επικρατώντας με ποσοστό 50,3% έναντι 49,7% του Νόρμπερτ Χόφερ.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της δημοσκόπησης -η οποία φέρεται να έχει ποσοστό διακύμανσης 4% -μέσα στις δύο προηγούμενες εβδομάδες παρουσιάζεται ανάκαμψη για τον υποψήφιο των Πράσινων με σταδιακή αύξηση του ποσοστού του κατά μία μονάδα ανά εβδομάδα, ενώ οι ίδιοι κάνουν λόγο για μία πιθανή αναμέτρηση “στήθος με στήθος” στις 4 Δεκεμβρίου.

Αρχικά, ο επαναληπτικός γύρος είχε προσδιοριστεί για τις 2 Οκτωβρίου, η ανακάλυψη όπως, την περασμένη εβδομάδα, προβλημάτων στους φακέλους για τις επιστολικές ψήφους -κάτι που επικρίθηκε τόσο από τον αυστριακό όσο και το διεθνή Τύπο, ως νέο “φιάσκο”- οδήγησε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στην αναβολή του, που, έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ορίσθηκε για τις 4 Δεκεμβρίου.

Ο νέος επαναληπτικός γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, κατέστη αναγκαίος έπειτα από την απόφαση που είχε λάβει την 1η Ιουλίου το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας -αποδεχόμενο προσφυγή του Κόμματος των Ελευθέρων- για ακύρωση και επανάληψη ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Μαΐου, απόφαση που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία και αμφισβητείται από μία σειρά νομικούς, συνταγματολόγους και πολιτικούς αναλυτές ως “νομικίστικη”.

Ενόψει του επαναληπτικού γύρου, το Κόμμα των Ελευθέρων είχε διαμηνύσει με κάθε σαφήνεια, την πρόθεσή του να προσβάλει, αν κρίνει απαραίτητο, το αποτέλεσμα και αυτού του γύρου ή και άλλων γύρων, προφανώς μέχρις ότου υπάρξει ένα αποτέλεσμα αρεστό στο κόμμα.

Οι Ελεύθεροι ισχυρίζονται πως μία εκ νέου προσφυγή, είναι πιθανή αν συμβούν και πάλι παρατυπίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός πως στην απόφαση του, το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν διαπιστώνει απολύτως καμία περίπτωση νοθείας κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά κάνει απλά και μόνο λόγο για παρατυπίες που θα μπορούσαν ίσως να είχαν επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, χωρίς όμως, να εξηγεί το πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με αναλυτές στην Βιέννη, η συνέχιση των ισχυρισμών των Ελευθέρων για δήθεν νοθεία στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών -την οποία, όπως καταγγέλλεται σήμερα από μερίδα του αυστριακού Τύπου, ακόμη και έως σήμερα δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν- είναι ενδεικτική για το ό, τι το κόμμα υποδαυλίζει εκ νέου μία ανασφάλεια στον πληθυσμό και καλλιεργεί ένα αρνητικό κλίμα.

Για άλλους παρατηρητές, αποτελεί επίσης απόδειξη ότι το κόμμα αυτό δεν σέβεται ούτε το Σύνταγμα, ούτε την Δημοκρατία, ούτε την ετυμηγορία των ψηφοφόρων, και θα επιδιώκει -προφανώς μέσω προσφυγών- την επίτευξη πλειοψηφίας έως ότου το εκλογικό αποτέλεσμα είναι υπέρ του υποψηφίου του.

Πάρνηθα: Συνελήφθησαν οι δράστες της άγριας επίθεσης σε εθελοντές – Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

παρνηθα επιθεση

Πάρνηθα: Συνελήφθησαν οι δράστες της άγριας επίθεσης σε εθελοντές – Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Για την υπόθεση συνελήφθησαν -5- ημεδαποί, ηλικίας 22 και 23 ετών», αναφέρει η ΕΛΑΣ για…

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Παιδάκι 2,5 ετών εγκλωβίστηκε σε αμάξι – Χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής

pyrosvestiki 2

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Παιδάκι 2,5 ετών εγκλωβίστηκε σε αμάξι – Χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής

Τον τρόμο βίωσε μια μητέρα όταν είδε το παιδί της να εγκλωβίζεται μέσα στο αμάξι

Άλκης Δαυίδ: Καταδικάστηκε για βιασμό ο κληρονόμος της Coca-Cola 3Ε – Θα πληρώσει 900 εκατ. δολάρια

sillipsi david kannavis1

Άλκης Δαυίδ: Καταδικάστηκε για βιασμό ο κληρονόμος της Coca-Cola 3Ε – Θα πληρώσει 900 εκατ. δολάρια

Καλείται να πληρώσει 900 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου του Λος Άντζελες.

ΕΣΗΕΑ: Εξέδωσε ανακοίνωση για την επίθεση στον δημοσιογράφο Φρίξο Δρακοντίδη την ώρα που έκανε ρεπορτάζ για τις φωτιές

δημοσιογράφος 1

ΕΣΗΕΑ: Εξέδωσε ανακοίνωση για την επίθεση στον δημοσιογράφο Φρίξο Δρακοντίδη την ώρα που έκανε ρεπορτάζ για τις φωτιές

Την επίθεση αγνώστων στον δημοσιογράφο Φρίξο Δρακοντίδη καταδίκασε με ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ