Αυστρία: Έντονη κριτική από οργανώσεις αρωγής για το νομοσχέδιο για το άσυλο

Ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης της Αυστρίας τάσσονται οργανώσεις αρωγής, συμπεριλαμβανομένου του Ερυθρού Σταυρού. Η αυστριακή κυβέρνηση σχεδιάζει να καταστήσει πολύ πιο αυστηρούς τους όρους για τη χορήγηση ασύλου, μεταξύ άλλων μεταφέροντας τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε κέντρα υποδοχής κοντά στα σύνορα.

570be3d31dc524a9748b4602

Νομοσχέδιο το οποίο η αυστριακή κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και της εσωτερικής ασφάλειας θα καταστήσει δυσκολότερη την επανένωση των οικογενειών των μεταναστών και των προσφύγων, ενώ θα επιτρέψει το μεγαλύτερο μέρος των αιτήσεων ασύλου να τυγχάνει επεξεργασίας μέσα σε μια ώρα από τη στιγμή που καταγράφεται η διέλευση των συνόρων.

Η κυβέρνηση της Αυστρίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ΜΚΟ – όπως η Καρίτας, ο Ερυθρός Σταυρός ή η γερμανική οργάνωση αρωγής Diakonie – για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, των κέντρων υποδοχής, της χορήγησης νομικής βοήθειας, αλλά και τη συγκέντρωση ιματισμού και τροφίμων και τη διανομή τους στους αιτούντες άσυλο.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Αυστρία Βέρνερ Κέρσμπαουμ σημείωσε ότι σε επιστολή του προς στην κυβέρνηση διεμήνυσε ότι η οργάνωσή του θα αρνηθεί να συμβάλει στην επιβολή των νέων μέτρων, εάν το κοινοβούλιο τα εγκρίνει, όπως αναμένεται, στην ψηφοφορία που πιθανόν θα διεξαχθεί τον Μάιο.

Οι επικεφαλής των τριών οργανώσεων τόνισαν ότι θεωρούν ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο, αλλά και το Σύνταγμα της Αυστρίας, ενώ προειδοποίησαν ακόμη ότι τα μέτρα που προωθεί θα ωθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να χρησιμοποιούν διακινητές.

Πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, έχουν ως προτελευταίο σταθμό της πορείας τους την Αυστρία με προορισμό τη Γερμανία. Η Βιέννη υποδέχθηκε το 2015 κατ’ αναλογία με τον πληθυσμό της αριθμό προσφύγων αντίστοιχο με τη Γερμανία.