Newsroom

Newsroom

Αυστρία: αναστολή μέτρων χαλάρωσης λόγω αύξησης των κρουσμάτων

Οι ειδικοί ανησυχούν επίσης για τις πιο μεταδοτικές παραλλαγές CoV, το ποσοστό των οποίων, σύμφωνα με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, είναι ήδη 57% σε ολόκληρη την Αυστρία. 

5e8f856b92e8ba72b023b8c3

Την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα πρόκειται να αξιολογήσει αύριο, Δευτέρα, σε διαβουλεύσεις της στη Βιέννη με εμπειρογνώμονες, την αντιπολίτευση και τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, η οποία στη συνέχεια θα ανακοινώσει αργά το απόγευμα τις αποφάσεις της ως προς τα επόμενα βήματα για τα περιοριστικά μέτρα.

Η εστίαση, ο ξενοδοχειακός κλάδος, οι τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού, ευελπιστούν σε μία προγενέστερη προοπτική, όπου αρχικά γινόταν λόγος για άνοιγμά τους το νωρίτερο γύρω στο Πάσχα των Καθολικών, που είναι εφέτος στις 4 Απριλίου, ενώ, πρόσφατα, ο καγκελάριος Κουρτς ανέφερε ως πιθανή ημερομηνία τα μέσα Μαρτίου, ωστόσο, λόγω των αυξανόμενων αριθμών κρουσμάτων, αυξάνονται και οι σχετικές προειδοποιήσεις.

Τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη χαλάρωση, στις 8 Φεβρουαρίου, με άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου, ο αριθμός των νέων μολύνσεων έχει αυξηθεί σημαντικά, η επίπτωση επτά ημερών – νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους – είναι περίπου 150, ενώ και ο αριθμός αναπαραγωγής βρίσκεται και πάλι στο κρίσιμο 1,11.

Οι ειδικοί ανησυχούν επίσης για τις πιο μεταδοτικές παραλλαγές CoV, το ποσοστό των οποίων, σύμφωνα με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, είναι ήδη 57% σε ολόκληρη την Αυστρία, με την επικεφαλής του τμήματος Επιδημιολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου Βιέννης Εύα Σέρνχαμερ να δηλώνει σήμερα ότι την Δευτέρα θα συστήσει στη κυβέρνηση να μην ανακοινώσει προς το παρόν χαλάρωση των μέτρων CoV.

Η κατάσταση είναι «πολύ περίπλοκη» και δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν περαιτέρω εξελίξεις, περαιτέρω ανοίγματα θα μπορούσαν να ανακοινωθούν μόνον εάν ο αριθμός των λοιμώξεων παρέμενε σταθερός και αν υπήρχε η βεβαιότητα ότι «θα παραμείνει έτσι» και δεν θα επιδεινωθεί αίροντας κανείς κάποια μέτρα, ανέφερε η ίδια, επιμένοντας ταυτόχρονα στον ταχύτερο εμβολιασμό.

Η εμφάνιση των πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων, ειδικά εκείνων που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία– η νοτιοαφρικανική είχε περιοριστεί αρκετά, είναι για την Εύα Σέρνχαμερ επίσης ένας από τους παράγοντες που τώρα κάνουν την εκτίμηση της κατάστασης πολύ πιο δύσκολη από ό, τι στο πρώτο κύμα της πανδημίας, και επιπλέον, τα μέτρα αλλάζουν συνεχώς — «σκληρό» lockdown, χαλάρωση όπως διδασκαλία στην τάξη σε σχολεία, μάσκες FFP2 κ.λπ.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του τμήματος Επιδημιολογίας, «η κατάσταση είναι πολύ ευμετάβλητη, δεν μπορεί να προβλεφθεί σε ποια κατεύθυνση θα αλλάξει», και αυτό σημαίνει ότι η επιθυμία εκπροσώπων του πολιτισμού και του τουρισμού για ασφαλή προγραμματισμό – δηλαδή μια συγκεκριμένη ημερομηνία ανοίγματος – δεν μπορεί να εκπληρωθεί.

«Είναι δύσκολο να προσφέρουμε ασφάλεια προγραμματισμού, ακόμα κι αν πρέπει», και δεδομένου ότι «η προσοχή είναι η μητέρα του σερβίτσιου από πορσελάνη, κανείς θα μπορούσε μόνον να συστήσει αυτή την στιγμή στην κυβέρνηση να περιμένει πριν ανακοινώσει οποιαδήποτε χαλάρωση», σημείωσε η ίδια.

«Μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι όταν αυτό που είναι ανοιχτό μπορεί να παραμείνει ανοιχτό», ανέφερε χαρακτηριστικά η επιδημιολόγος Εύα Σέρνχαμερ, επαναλαμβάνοντας ότι «η βασική αρχή πρέπει να είναι ο εμβολιασμός το συντομότερο δυνατό και οι προσπάθειες για παραδόσεις περισσότερων εμβολίων».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ, σε δηλώσεις του δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα επόμενα βήματα ανοίγματος, αναμένοντας, όπως επισήμανε, τις αυριανές διαβουλεύσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Νεύρα στη φυσούνα με Παπανικολάου και Ναν: Γενική σύρραξη και σπρωξίματα μεταξύ παικτών – Δείτε το βίντεο

6250032

Νεύρα στη φυσούνα με Παπανικολάου και Ναν: Γενική σύρραξη και σπρωξίματα μεταξύ παικτών – Δείτε το βίντεο

Μετά το τέλος του 4ου τελικού υπήρξε ένταση μεταξύ των παικτών την ώρα που κατευθύνονταν…

Χαμός στο OPEN με τους χαρακτηρισμούς Μπογδάνου: «Την είδατε; Κήτος, βυτίο» – Η αντίδραση της Τσολάκη (video)

Μπογδάνος

Χαμός στο OPEN με τους χαρακτηρισμούς Μπογδάνου: «Την είδατε; Κήτος, βυτίο» – Η αντίδραση της Τσολάκη (video)

«Είχαμε και στα χωριά μας plus size και body shaming», ήταν ένα από τα σχόλια…

Καιρός: Τελικά έχουμε όντως καύσωνα – Η απάντηση Μαρουσάκη με το «διάγραμμα αλήθειας»

καιρός καύσωνα

Καιρός: Τελικά έχουμε όντως καύσωνα – Η απάντηση Μαρουσάκη με το «διάγραμμα αλήθειας»

Ο καιρός είναι κάτι παραπάνω από ζεστός, υπάρχει ωστόσο και η ερμηνεία του Κλέαρχου Μαρουσάκη