Newsroom

Newsroom

Αυστραλία: Κανονικά και… με το νόμο η επιδρομή της αστυνομίας στα γραφεία του κρατικού ABC

«Aπόπειρα να εκφοβιστούν οι δημοσιογράφοι που επιτελούν το έργο τους» καταγγέλλει το κανάλι

ap abcaus

Το εθνικό δίκτυο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Αυστραλίας (ABC) έχασε την προσφυγή που είχε υποβάλει κατά των αμφιλεγόμενων επιδρομών της αστυνομίας στα γραφεία του στο Σίδνεϊ πέρυσι.

Τον Ιούνιο του 2019 η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία του ABC, αλλά και στο σπίτι μίας δημοσιογράφου εφημερίδας του ομίλου News Corp, εξαιτίας δημοσιευμάτων τους σχετικά με τους παράνομους φόνους που διέπραξαν οι ειδικές δυνάμεις της Αυστραλίας στο Αφγανιστάν.

Οι επιδρομές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την κοινή γνώμη, αλλά και διαμαρτυρίες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Αυστραλίας.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία υπερασπίστηκε τις επιδρομές λέγοντας ότι τα εντάλματα έρευνας σχετίζονταν με «πληροφορίες που αφορούσαν την εθνική ασφάλεια» της Αυστραλίας και ενδεχομένως να έθεταν «σε σοβαρό κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα», όπως μεταδίδει το dpa και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην επιδρομή της η αστυνομία κατέσχεσε έγγραφα που σχετίζονταν με την έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το ABC το 2017 σχετικά με εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι αυστραλιανές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Εξάλλου η δημοσιογράφος Ανίκα Σμέθχερστ, στο σπίτι της οποίας επίσης έγιναν έρευνες, είχε αναφερθεί σε άρθρο της στις απόπειρες της αυστραλιανής κυβέρνησης να κατασκοπεύσει πολίτες της χώρας.

Ωστόσο το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι οι έρευνες ήταν νόμιμες και αρνήθηκε την επιστροφή των εγγράφων που είχε κατασχέσει η αστυνομία.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ABC Ντέιβιντ Άντερσον χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «απογοητευτική» και «πλήγμα στη δημοκρατία». Πρόσθεσε επίσης ότι ο επιδρομές της αστυνομίας ήταν μια «απόπειρα να εκφοβιστούν οι δημοσιογράφοι που επιτελούν το έργο τους».

«Ουσιαστικά πιστεύω ότι το δικαστήριο έκρινε ότι (η αστυνομία) έχει το δικαίωμα να εισέρχεται σε ένα δημοσιογραφικό γραφείο και να ψαχουλεύει απόρρητα έγγραφα».

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…