Αυστηρότερες ποινές για τα «σεξουαλικά εγκλήματα» προανήγγειλε ο Τσιάρας

Αλλαγές στον ποινικό κώδικα που αφορούν στην ενδοοικογενειακή σεξουαλική κακοποίηση προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Webinar με θέμα “Fighting impunity in the 21st century” που διοργάνωσε το Delphi Economic Forum.

web rape 1531229196859 1

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας προανήγγειλε την επαναφορά της αιμομιξίας στην κατηγορία του κακουργήματος, σε ομιλία που πραγματοποίησε στο διαδικτυακό σεμινάριο του Delphi Economic Forum. 

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά την ομιλία του προανήγγειλε την επαναφορά του αδικήματος της «αιμομιξίας» σε κακούργημα, το οποίο από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποβιβαστεί σε πλημμέλημα με το νέο Ποινικό Κώδικα. Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε, ότι σύμφωνα με την πρόταση της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του νέου Ποινικού Κώδικα, θα προβλέπονται πλέον αυστηρότερες ποινές για τα λεγόμενα «σεξουαλικά εγκλήματα» μεταξύ συγγενών, δηλαδή για τη σεξουαλική ενδοοικογενιακή βία. Μια κυβερνητική πρωτοβουλία που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς έρχεται σε μια περίοδο που ενδοοικογενειακά σεξουαλικά εγκλήματα δημοσιοποιούνται ενω είναι νωπές οι μνήμες από τα περιστατικά του metoo. 

Αναφορικά με την παραδειγματική τιμωρία βιαστών και την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων, ειδικά των πιο ευάλωτων ομάδων (πχ ανηλίκων), ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε, την αναστολή της έναρξης του χρόνου παραγραφής, τόσο για τα πλημμελήματα, όσο και για τα κακουργήματα από τον χρόνο ενηλικίωσης του θύματος, αλλά και την αλλαγή του τρόπου άσκησης της ποινικής δίωξης. Έτσι, το αδίκημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας θα διώκεται αυτεπαγγέλτως και όχι κατ’ έγκληση. Επιπλέον για την ευθυγράμμιση του νέου Ποινικού Κώδικα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, την παραδειγματική τιμωρία βιαστών και την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων, ειδικά των πιο ευάλωτων, δηλαδή των ανηλίκων ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε:

Την αναστολή της έναρξης του χρόνου παραγραφής, τόσο για τα πλημμελήματα, όσο και για τα κακουργήματα από τον χρόνο ενηλικίωσης του θύματος.

Την αλλαγή του τρόπου άσκησης της ποινικής δίωξης. Πλέον το αδίκημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας θα διώκεται αυτεπαγγέλτως και όχι κατ’ έγκληση.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…