Αυστηρή εντολή δικαστηρίου στον Μπολσονάρο για χρήση μάσκας

Ο Ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε σήμερα τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρο, να συμμορφωθεί με τους τοπικούς κανόνες για την πανδημία που θερίζει τη χώρα και να φορά μάσκα κάθε φορά που κυκλοφορεί έξω στην Μπραζίλια.

ap bolsonaro 2

Τα τελευταία Σαββατοκύριακα, ο Μπολσονάρο έχει εμφανιστεί κάποιες φορές χωρίς μάσκα σε διαδηλώσεις κατά του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας και έχει επισκεφθεί φούρνους και πάγκους πώλησης φαγητού, συγκεντρώνοντας γύρω του πλήθη κόσμου.

Από τα τέλη Απριλίου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους και η μη συμμόρφωση επισύρει χρηματικό πρόστιμο ύψους 390 δολαρίων.

Στη διαταγή του ο δικαστής Ρενάτο Κοέλο Μπορέλι αναφέρει πως ο Μπολσονάρο «έχει εκθέσει άλλους ανθρώπους στον κίνδυνο μετάδοσης μιας νόσου που έχει προκαλέσει εθνική αναταραχή».

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν σχολίασε άμεσα τη δικαστική απόφαση.

Προηγούμενη δικαστική απόφαση τον καλούσε να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα τριών τεστ για κορονοϊό, στα οποία είχε ο ίδιος υποβληθεί στις αρχές Μαρτίου. Και τα τρία ήταν αρνητικά, αλλά έκτοτε δεν έχει κάνει πάλι.

Ο Μπολσονάρο κάποιες φορές εμφανίζεται σε δημόσιες εκδηλώσεις φορώντας μάσκα, σε αντίθεση με άλλους ηγέτες χωρών όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Αντρέ Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ του Μεξικού.

Σε γενικές γραμμές πάντως ο Μπολσονάρο έχει υποτιμήσει τον κίνδυνο για τον Covid-19 και επιμένει να δίνει έμφαση στον οικονομικό αντίκτυπο, παρότι η χώρα του δοκιμάζεται σκληρά και μετρά πάνω από 50.000 νεκρούς.

Με πληροφορίες από Associated Press

Λαμία: Φωτιά στο εργοστάσιο όπου παρασκευάστηκαν τα γεύματα που προκάλεσαν μαζική δηλητηρίαση μαθητών (video)

λαμια φωτια

Λαμία: Φωτιά στο εργοστάσιο όπου παρασκευάστηκαν τα γεύματα που προκάλεσαν μαζική δηλητηρίαση μαθητών (video)

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά σε εργοστάσιο στην Βιομηχανική Περιοχή της Λαμίας..