Αυστηρό διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών για το επεισόδιο στα Ίμια

Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας για το συμβάν στα Ιμια προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών ενώ παράλληλα κλήθηκε και ο πρέσβης της Τουρκίας.

5a82ebc41dc524557a8b4585

Στο υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, ενώ παράλληλα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημήτριος Παρασκευόπουλος προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον τούρκο ομόλογό του για τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό στην περιοχή των Ιμίων.  

Tο υπουργείο  ανακοίνωσε τις διπλωματικές κινήσεις και καθιστά σαφές ότι η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.   

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ

Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα. 

Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται.

Προειδοποιήσεις Κομισιόν σε Άγκυρα μετά το επεισόδιο στο Αιγαίο

Νέα προειδοποίηση προς την Άγκυρα ότι πρέπει να σέβεται τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, απηύθυνε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι οι εντάσεις των τελευταίων ημερών αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, στο περιθώριο της Συνόδου του Κουβέιτ για το Ιράκ.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι «το ελληνικό πλοίο που συμμετείχε στην επιχείρηση συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και άρα πρόκειται για χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε ότι η Τουρκία «πρέπει να απέχει από αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας». Αυτό, είπε ο Μ. Σχοινάς, είναι αναγκαίο, ειδικά ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή των τριών ηγετών της ΕΕ -Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Αντόνιο Ταγιάνι- με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μ. Σχοινάς επανέλαβε, επίσης, ότι «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, και να απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών». Επεσήμανε, ακόμη «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».

Επεισόδιο στα Ίμια: Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού

Σκάφος του Λιμενικού Σώματος εμβολίστηκε τα μεσάνυχτα από τουρκική ακταιωρό, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το σκάφος του λιμενικού σώματος με 27 άτομα πλήρωμα που βρισκόταν, κατά τη διάρκεια περιπολίας, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, εμβολίστηκε με την πλώρη από τουρκική ακταιωρό.

Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού -και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων- ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.

Το σκάφος του λιμενικού σώματος υπέστη υλικές ζημιές και μεταφέρθηκε στη Λέρο για επισκευή, ενώ δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός στα μέλη του πληρώματος.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου ένα μήνα πριν και συγκεκριμένα στις 17 Ιανουαρίου ένα ακόμα επεισόδιο είχε σημειωθεί στα Ίμια όταν τουρκική ακταιωρός ήρθε σε επαφή με την ελληνική κανονιοφόρο «Νικοφόρος». Τότε η ελληνική κανονιοφόρος δεν έχει πάθει καμιά ζημιά ενώ το πηγές του ΓΕΝ απέδιδαν την «επακούμβηση» σε ατυχή χειρισμό των Τούρκων.

Η επίσημη ανακοίνωση για το επεισόδιο στα Ίμια

Σε επίσημη ανακοίνωση για την το επεισόδιο στα Ίμια προχώρησε το Λιμενικό Σώμα.

Όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Λαγκαδιανός, στην ανατολική περιοχή των Ιμίων, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς, κατά παράβαση των διεθνών κανόνων αποφυγής συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του πλοίου ανοιχτής θαλάσσης 090 του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Λαγκαδιανός, από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους του πληρώματός του.

«Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το εν λόγω πλοίο ανοιχτής θαλάσσης αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλάσσιων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων», κατέληξε ο κ. Λαγκαδιανός.

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

ΡΕΝΤΗ ΓΑΔΑ ΟΠΑΔΟΙ

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

Εντυπωσιακά στοιχεία που δημιουργούν βάσιμες ενδείξεις για σχέσεις των οργανωμένων χούλιγκανς της Θύρας 7 με…