Αύριο ψηφίζουμε

Είναι υποχρέωση όλων μας να αναδείξουμε τη σημαντικότητα της εκλογικής διαδικασίας.

ballot black and white black and white 1550337

Θυμάμαι πάντα πόσο με συνάρπαζε η ημέρα των εκλογών. Ακόμα και πριν αποκτήσω δικαίωμα ψήφου, χωνόμουν μαζί με τους γονείς και τους παππούδες μου μέσα στο παραβάν και τους παρακαλούσα να είμαι εγώ αυτός που θα σταυρώσει τους υποψήφιους και θα αφήσει το φάκελο στην κάλπη. Τότε όλα μοιάζανε τόσο μαγικά. Θεωρώ πως ακόμα βρίσκω μέσα μου λίγη από τη μαγεία που ένιωθα τότε, πλέον, βέβαια, έχοντας απομυθοποιήσει απόλυτα την εκλογική διαδικασία, και γι’ αυτό με ξενίζει όταν ακούω ανθρώπους που δε θέλουν να ψηφίσουν.

Για εσένα αναγνώστη, που ακόμα δεν είσαι σίγουρος για το αν θα ψηφίσεις, αύριο το πρωί, όταν ξυπνήσεις σκέψου πως συμβαίνει κάτι μαγικό, μπορείς με είκοσι λεπτά από τον Κυριακάτικο ελεύθερό σου χρόνο να καθορίσεις τις μοίρες και τις ζωές μας για τα επόμενα χρόνια. Χωρίς να εμπλέκεται κάτι μυστικιστικό στο ενδιάμεσο. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία σου προσφέρει το ύψιστο δικαίωμα της ψήφου, της επιλογής, με λίγα λόγια, του τρόπου διαμόρφωσης της καθημερινότητας σου για τα επόμενα τέσσερα με πέντε – συνήθως – χρόνια.

Αύριο το πρωί πρέπει να συμμετέχεις στις ευρωπαϊκές εκλογές. Θα δημιουργηθεί ένα νέο  ευρωκοινοβούλιο. Αν όπως λες δεν έχει σημασία να ψηφίσεις στην Ελλαδίτσα αφού όλα τα καθορίζουν οι Βρυξέλλες, να η στιγμή σου. Τώρα εσύ καθορίζεις τις Βρυξέλλες. Εσύ και άλλες σχεδόν πεντακόσιες δεκατρείς εκατομμύρια ψυχές αποφασίζετε για το μέλλον της Ευρώπης. Για ζητήματα που ακουμπούν τη ζωή σου όσο κι αν δεν το γνωρίζεις γιατί κανείς δε στο επικοινώνησε. Για ζητήματα όπως η λήψη μέτρων προστασίας για το περιβάλλον που ψυχορραγεί. Όπως οι δομές κοινωνικής ένταξης των προσφύγων. Όπως η διασφάλιση των υγιών εργασιακών σχέσεων και η προστασία των δικαιωμάτων των εργατών. Όπως η καταπολέμηση του φασισμού και των ακραίων στοιχείων.

Αύριο πρέπει να συμμετέχεις και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μιλάμε για τον πιο άμεσο τρόπο αλλαγής της καθημερινότητάς σου. Θυμάσαι τη λακκούβα που σκόνταψες χθες το πρωί έξω από το σπίτι σου; Θυμάσαι το φανάρι που δε λειτουργεί στο κεντρικό δρόμο του δήμου σου και ριψοκινδυνεύεις τη ζωή σου όποτε το περνάς; Θυμάσαι τα παραφουσκωμένα δημοτικά τέλη που προσγειώνονται κάθε μήνα στο λογαριασμό σου; Στο χέρι σου είναι να βοηθήσεις κι εσύ να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα, και άλλα πολλά, ψηφίζοντας έναν ικανό δήμαρχο ή περιφερειάρχη και μια ικανή ομάδα δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων.

Τη Δευτέρα το πρωί ο ήλιος θα ανατείλει και θα έχουμε νέους ευρωβουλευτές, νέους δημάρχους, νέους περιφερειάρχες. Θα έχεις συμβάλλει και εσύ στην εκλογή τους ή στη μη εκλογή τους; Ή θα περάσεις τα επόμενα πέντε χρόνια βρίζοντας για την πολιτική κατάσταση της χώρας μας και της Ευρώπης κι ας μην προσπάθησες ποτέ να τη διαμορφώσεις; Θα πάρεις το ρίσκο της πολιτικής επιλογής ή θα παραμείνεις στα ρηχά και σίγουρα νερά το «απολιτίκ»; Κόντρα στο ρεύμα της εποχής, κάνε την άποψη σου πολιτική απόφαση και ενεργοποιήσου. Ψήφισε.
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…